Alegem mai des ca niciodată, în ultima vreme, să ne facem singuri lucrurile de care avem nevoie, de la design interior la mâncare. Și asta fie pentru că vrem să ne manifestăm talentul în diverse domenii, fie pentru că suntem nemulțumiți de ceea ce găsim în magazine.
Poate că nu este o idee bună întotdeauna, dar uneori este singura modalitate prin care numai așa poți obține un produs de care să fii mulțumit. Este și cazul ideii noastre de azi: deliciosul hummus. Am încercat mai multe produse, și în afară de câteva de la anumite restaurante libaneze din București, cele din comerț lasă mult de dorit atunci când vine vorba de deliciosul hummus. Și de ce să nu-l prepar acasă? Toate ingredientele pot cumpărate de la magazin, fără a afecta în vreun fel calitatea
De exemplu, pizza congelată de la magazin este mai bună decât orice nonsens culinar pe care l-am încercat eu sau prietenii mei. Înghețata din magazin la fel, poate fi de o sută de ori mai bună decât orice încropeală am băgat în congelator pe post de înghețată. Dar nu și hummusul. Nu există variantă în magazine care să aibă acel gust pe care mi-l doresc. Unele dunt prea cremoase, altele au prea mult tahini. Iar altele au diferite arome, de busuioc, ardei copți sau cine mai știe ce.
Până la urmă, firmele producătoare nu sunt de condamnat pentru un hummus mediocru. Este incredibil de greu să împachetezi și să produci o mâncare care are cel mai bun gust atunci când e proaspătă.
Un hummus făcut acasă este singura soluție, pentru că nu are conservanți, iar majoritatea rețetelor pe care le găsești pe internet sunt destul de OK (mai jos îți ofer și eu rețeta mea de hummus). Plus că îi poți adăuga ce aromă vrei.
Beneficiile năutului
Înainte de rețetă, însă, mă gândesc să-ți dau câteva informații nutriționale despre năut. Reține că această leguminoasă nu poate fi consumată numai subformă de hummus, ci și în supe, salate sau falafel (chiftele de năut).
Cele mai importante beneficii ale năutului sunt :
- împiedică acumularea de zahăr în sânge, fiind un aliment care nu trebuie să lipsească din dieta diabeticilor și a celor care suferă de hipoglicemie.
- este bogat în fier și vitamina C. Datorită acestora, năutul oferă doza de energie necesară în fiecare zi. La 100 de grame de năut există 2,8 mg de fier
- scade colesterolul, datorită conținutului ridicat de fibre
- ajută la menținerea sănătățiioaselor, datorită conținutului de fosfor
- conține magneziu astfel încât este sporită cantitatea de enzime necesare pentru producerea antioxidanților
- este un puternic antioxidant, deoarece conține și seleniu, care reglează activitatea enzimatică a ficatului. Organismul poate fi protejat și prin fitochimicalele produse de năut. Acestea luptă cu celulele canceroase în cazul cancerului mamar, dar calmează și simptomele de la menopauză
- este o sursă bogată de proteine pentru vegetarieni și vegani
Rețeta de hummus propusă de Zaina
Ingrediente
2 cutii x 400 g de năut, fiert, scurs și spălat
3 linguri de ulei de măsline
2 linguri de tahini
sucul de la o lămâie
1 cățel de usturoi, curățat și copt 10 minute
1 linguriță de chimen măcinat
un praf de sare
Cum se prepară
Pune toate ingredientele în blendersau mixer și apasă până obții o pastă moale și cremoasă. Dacă adaugi puțină apă, pasta devine și mai cremoasă.
Noi adăugăum puțin chimen pentru o aromă specială și un gust ușor picant. Dacă vrei, poți înlocui cu alte mirodenii sau nu pui deloc. Câteodată mai punem și boia.
Dacă ai timp, poți coace boabele de năut după ce le-ai scurs bine, pentru că vei obține un produs și mai aromat. Pune-le în cuptor la 180 de grade Celsius. Stropește-le cu puțin ulei și presară sare și lasă-le 10-15 minute până devin aurii. Lasă-le să se răcească puțin înainte să le pui în mixer sau blender. Și gata.