Are schimbarea un stil de a ne scoate din zona noastră de confort și de a ne face să ne simțim dezorientați când ceva nou ne întrerupe firul obișnuit al vieții. De la statusul carierei noastre până la cel al unei relații, totul este într-o continuă evoluție. Suntem crescuți să ajungem „cineva”, să absolvim o facultate, să ne îndrăgostim, să ne mutăm și să ne dăm seama care este rolul nostru pe planeta asta. Cam multe sunt de făcut!
În aceeași manieră, ne întâlnim cu shimbarea, prieteniile noastre evoluează și ele, inevitabil. Poate că cea mai bună prietenă ăși găsește jobul la care a visat și se mută într-o altă țară. Poate îți întâlnești jumătatea și te căsătorești, iar toți prietenii tăi sunt singuri. Când trecem prin anumite etape ale vieții, uneori, este greu să mai găsești ceva în comun. Vă vedeți mai rar, vorbiți prin mesaje scrise scurte, comunicarea fiind din ce în ce mai lacunară.
Deși poate părea că tu și prietenii tăi treceți prin perioade contrastante din viață, este important să descoperiți noi moduri prin care să creați o relație sănătoasă.
Iată câteva moduri prin care am învățat să rămân o prietenă constantă și importantă în etape diferite ale vieții:
Propune o ieșire în oraș
În loc să aștepți ca prietena ta să-și facă timp pentru o întâlnire la cafea, propune tu o întâlnire în funcție de programul ei, arătând astfel că ești interesată să menții și să hrănești o prietenie sănătoasă. Uneori stăm pe canapea și așteptăm un telefon ori un mesaj, dar poate că tu ar trebui să faci asta pentru a te reconecta cu prietena ta.
Suntem personalități diferite. Unii dintre noi sunt lideri înnăscuți care știu cum să-i aducă pe toți laolaltă. Alții sunt foarte buni la participare și susținere. Ori de câte ori personalitatea ta are de pierdut, încearcă sp ieși din zona de confort și fii tu cea care stabilește o ieșire în oraș.
N-ai de unde să știi cât bine poate face această mișcare a ta pentru a ajuta la reconectarea cu prietena ta. E simplu” Orice este distractiv și familiar pentru tine și prietena ta, pune în calendar. Nu e nevoie de cât să stabilești o zi și o oră și să-l lași pe celălalt să știe că coontează pentru tine, chiar dacă ești o persoană foarte ocupată.
Fii o bună ascultătoare
Este ușor să te întâlnești cu cineva și să povestești despre lucrurile care ți se întâmplă în viață. Dar nu uita să întrebi și cealaltă persoană ce face, cum se descurcă și chiar să fii atentă și activă la răspunsuril ei.
Am ieșit de câteva ori la cafea cu prieteni unde nu am făcut altceva decât să povestesc despre viața mea, și am plecat de acolo dându-mi seama că nici măcar o dată nu am întrebat care este viața lor. Unui bun ascultător îi pasă de ce zice celălalt, oferă soluții sau îi dă de înțeles celuilalt că orice se petrece în viața lui contează pentru el.
Ascultarea este un mod uimitor de a arăta respect și dragoste unei persoane și ajută la păstrarea unui echilibru în cadrul conversației. Chiar dacă tu și prietena ta ați trecut prin mai multe etape ale vieții, simplul act al ascultării îi poate demonstra acesteia că încă îți mai pasă de starea de bine a ei. Ascultarea arată că-ți pasă de lucrurile mărunte. Dacă un prieten este preocupat de ceva sau are o problemă, aceasta este șansa ta de a-l susține și de a-l încuraja într-o perioadă dificilă.
Lasă-ți așteptările la ușă
Deseori, când trecem printr-o schimbare, proiectăm anumite așteptări nerealiste de la prietenii noștri. Când mi-am organizat nunta anul trecut, am trecut printr-o perioadă extrem de aglomerată. În plus față de un job full-time și organizarea nunții, soțul meu umbla pe la interviuri pentru job, iar câțiva membri ai familiei au avut probleme de sănătate.
Era prea mult pentru mine! Uneori, aveam așteptările nerealiste de la prietenii mei, ca să-ți dea seama cât de copleșită și extenuată sunt. În realitate, dacă cineva nu a trecut prin așa ceva, nu prea are cum să înțeleagă pe deplin prin ceea ce treci. Ceea ce e ok.
La finalul zilei, dacă prietenii taăi chiar țin la tine, atunci vor fi acolo pentru tine. Găsește ce e mai bun în prietenii tăi. poate cp nu vor ști cum să gestioneze perioada actuală din viața ta, dar apreciază-i pentru ceea ce sunt și când sunt lângă tine. Găsirea valorii unor ani de prietenie pe care o aveți poate ajuta la plasarea lucrurilor într-o perspectivă sănătoasă.
Nu căuta căi prin care oamenii să-ți fie de folos, ci caută mai degrabă căi prin care tu să le fii de folos. Prieteniile sănătoase nu sunt despre egoism. Acesta este lăsat deoparte și trebuie căutate metode de a aduce un plus de valoare indiferent de etapa în care vă aflați.
Sărbătoriți-vă reciproc călătoria prin viață
Poate citești asta și nu te simți bine pentru că îți compari etapa de viață cu a altcuiva. În loc să aluneci pe panta aceasta a comparațiilor, sărbătorește-ți prietenii. Nu știi niciodată când vei avea și tu o perioadă similară și vei avea nevoie de sprijin pe acest drum. Fiecare dintre noi are călătoria lui – fiecare este diferit și unic în felul său. Când începem să ne comparăm cu viețile aparent perfecte ale prietenilor noștri, pur și simplu ne desconsiderăm.
O competiție nesănătoasă generează mai multă divizare decât unitate. Când ești invidioasă, amintește-ți că totul vine cu un preț. Noi invidiem rezultatul final, dar niciodată nu invidiem procesul întreg. Fii conștientă că ești la fel de valoroasă și ai parte de perioada ta de experiență.
Există un scop în etapele tale din viață și în cele ale prietenilor tăi. Sărbătoriți-vă reciproc vitoriile. Plângeți împreună pierderile, pentru că în tot acest timp păstrați legătura importantă de prietenie.
Citește și:
Diferența între a vorbi și a asculta. Explicațiile psihologului