Să scapi de un partener toxic este un semn de curaj și putere.
După ani de manipulare emoțională și suprimare a personalității tale, în sfârșit ești liberă și ești pregătită să cauți o relație care chiar înseamnă ceva. Dar, de ce nu vezi încă luminița de la capătul tunelului?
Ieșirea dintr-o relație toxică ar trebui să te facă să te simți puternică și liberă, dar s-ar putea să nu te simți așa chiar imediat. Primele luni după despărțire pot fi foarte confuze. Fostul partener a ieșit fizic din peisaj, dar energia negativă pe care a construit-o în jurul tău a rămas acolo, împiedicându-te să te vindeci și să fii bună cu tine. După ce ai fost în umbra altcuiva timp de ani de zile, s-ar putea să te simți singură și vulnerabilă și s-ar putea să ți se pară foarte dificil să ai încredere în tine. Cu timpul, toate astea vor trece și vei învăța să pui valoare pe ceea ce ești.
Meriți să fii iubită și meriți să-ți acorzi timp să descoperi cât de mult valorezi.
Fii bună cu tine!
Dacă ai fost ani de zile într-o relație distructivă, s-ar putea să nu-ți amintești ultima dată când ai primit un compliment. Poate că partenerul tău ți-a spus că nu ești suficient de bună, că nu vei găsi pe nimeni altcineva care să te iubească, sau că nu vei fi fericită singură.
Aceste cuvinte nu sunt adevărate și nu au fost niciodată despre tine. Sunt modul în care fostul partener își exprimă propriile temeri și nesiguranțe. Permite-ți să te vindeci în propriul tău ritm. Nu te agita să ieși imediat la întâlniri dacă nu te simți pregătită, și niciodată, niciodată să nu te învinovățești pentru modul în care te simți.
Nu relua în minte cuvintele pe care fostul partener ți le-a spus și te-au rănit atât de mult. Concentrează-te pe lucruri pozitive: ai puterea de a spune „nu“ și să rupi lanțul. Este începutul unei frumoase călătorii și nu ar trebui să lași trecutul să te bântuie.
Înconjoară-te de energie pozitivă
După ieșirea dintr-o relație toxică, ai putea să-ți dai seama că toți prietenii tăi vechi au dispărut și nici nu mai ești atât de apropiată de familie. Un partener toxic nu vrea să dezvolți prietenii sănătoase care să-ți prețuiască independența și să te ajute să te dezvolți ca persoană. Vrea să fii izolată. Vrea să construiască un perete între tine și lumea de afară pentru a te putea controla mai bine.
Acest mod de gândire tu versus el trebuie să înceteze și acum este cel mai bun moment pentru a reintra în legătură cu oamenii cu care nu ai mai fost în contact.
Fostul partener avea o problemă cu cea mai bună prietenă a ta? Ieși cu ea la o cafea. Ai încetat să participi la reuniuni de familie din cauza că partenerul tău toxic nu-i agrea? O să se bucure să te aibă înapoi.
Sărbătorește lucrurile pe care le iubești la tine
Uită de ceea ce îți spunea fostul partener că îi place la tine – dacă a făcut-o vreodată. Ce-ți plație ție la tine? Care crezi că sunt punctele tale forte? Fă o listă cu toate lucrurile care te fac să ai încredere în tine și concentrează-te asupra lor. Încearcă să te eliberezi de punctul de vedere al fostului și reconstruiește-ți propria imagine. Când știi ce te face specială, fără să te compari cu altcineva, nimeni nu te va mai face să te îndoiești de tine.
Experimentează și distrează-te
Relațiile toxice ne suprimă deseori sentimentele și ne împiedică să explorăm. Acum că ești singură, s-ar putea să ai senzația că ai pierdut ani întregi îmbrăcându-te cu haine care nu-ți plac, că nu ai fost în locuri atractive și frumoase, că nu ai fost la petreceri grozave, și hai să dăm cărțile pe față, poate că nici viața sexuală nu a fost una grozavă.
Să nu ai impresia că e prea târziu și că va trebui să trăiești cu regrete pentru tot restul vieții. Nu este niciodată prea târziu să înveți, să te dezvolți și să te distrezi.
Vopsește-ți părul într-o culoare trăznită. Rezervă o excursie într-o locație pe care și-o permiți. Mergi în cluburi, flirtează și vezi răsăritul. Cumpără o rochie frumoasă și poart-o cu mândrie. Cumpără-ți primul vibrator și explorează-ți corpul fără să te simți rușinată sau ciudat. Acordă-ți timp pentru a descoperi ce-ți place și mai târziu îți va fi mai ușor să găsești pe cineva potrivit.
Stabilește limite și învață să spui „nu“
Unul din pericolele de a fi într-o relație toxică este că te poate pune pe un mod de gândire distructiv, fiind atrasă tot de oameni toxici. Ieșirea dintr-o relație toxică nu te ajută dacă urmează o alta, așa că învață să observi semnele premature ale unui comportament toxic și spune „nu“ înainte să fie prea târziu.
Timpul petrecut cu respectiva persoană mai mult te obosește decât să te facă fericită? Te simți împinsă ca și cum tu nu ai avea nimic de spus? Spune-i că tu nu tolerezi un astfel de comportament. Asta nu se aplică numai în cazul relațiilor de dragoste; prietenii toxici sunt la fel de distrugători și este posibil să-i accepți dacă deja ai tolerat un comportament distructiv din partea altcuiva.
Canalizează-ți bunătatea către ceva sau cineva care merită
Faptul că tu ai fost într-o relație toxică nu te face mai slabă sau inferioară în vreun fel. De fapt, partenerii toxici înfloresc lângă o persoană deșteaptă, atentă care vrea să ajute și să ofere sprijin. Aceasta este o mare calitate, iar o relație proastă nu ar trebui să te oprească să continui să fii la fel.
Ceea ce ar trebui să faci este să direcționezi această bunătate către o cauză bună – ceva sau cineva care o merită și o apreciază. Poate fi un nou prieten care te respectă și arată un interes real față de starea ta de bine, sau o cauză caritabilî în care ai crezut mereu, sau pur și rimplu poți canaliza această energie pentru propria ta dezvoltare.
Să te iubești nu este un semn de narcisism sau aroganță; este o condiție a fericirii și autodezvoltării.
Atunci când te iubești cu toată ființa și puterea, această iubire se va transfera asupra a tot ceea ce este în jurul tău și va construi bazele unor relații sănătoase.
Un text de psiholog Mariana Stoica
Citește și: