Ți-ai făcut planuri de vacanță? Ai cumpărat biletele? Ți-ai luat un nou costum de baie? Mai rămâne doar să îți îngrijești pielea înainte de a pleca în multa așteptata vacanță.. Nu trebuie neglijată, mai ales că are nevoie de îngrijire specială, înainte de expunerea la soare.
Este important săpunul pe care îl folosești
Ai grijă ca produsul pe care-l folosești la duș să nu îți usuce pielea. Alege un săpun pe bază de uleiuri naturale, de avocado, de măsline sau de nucă de cocos. Dacă nu te hidratezi și nu te protejezi cu produse FPS există un risc foarte mare ca vara și temperaturile ei ridicate să-ți deshidrateze pielea.
O piele frumoasă și strălucitoare
Exfolierea, practicată ca rutină săptămânală, conferă pielii un aspect tânăr. Nu trebuie însă exagerat. Scopul este îndepărtarea stratului exterior al celulelor pielii, fără a provoca iritații. Poți folosi cârpe spacial destinate exfolierii, bureți și lufe, dar și aparate mici, care prin preii lor fini, rotativi, îți lasă pielea fină. Poți prepara singură scrubul pentru corp cu ingrediente găsite prin casă: ulei de măsline, zahăr, zaț de cafea, sare ușor grunjoasă. Pentru față, poți folosi bicarbonat de sodiu. Produsele farmaceutice care conțin acid glicolic, salicilic sau polihidroxilic vor facilita înnoirea stratului dermic.
Epilează-te fără iritații
Înainte de o vacanță la mare, trebuie bifată pe lista lucrurilor care trebuie făcute și îndepărtarea părului nedorit de pe corp. Și mai importantă este îngrijirea pielii după epilare. „Stai departe de razele soarelui cel puțin 48 de ore după epilare. Foliculii sunt predispuși iritațiilor, iar pielea este mai sensibilă la căldură sau la orice tip de frecare (prosop, nisip, iarbă). Dă-te cu pudră de tașc, ca să calmezi roșeața, iar pentru a preveni creșterea firelor de păr sub piele, poartă haine lejere și dă-te cu loțiune cu acid glicolic și salicilic.“, explică Mariana Hurbar, cosmetician.
Și picioarele trebuie îngrijite
Dacă ai stat toată iarna în cizme și bocanci, iar apoi ai trecut la teniși ori bascheți, trebuie mai întâi să mergi la o ședință de pedichiură, înainte de a trece la sandale. În sezonul cald, când nisipul tinde să-ți usuce și mai tare călcâiele, trebuie să le hidratezi în profunzime. Poți dormi noaptea cu șosete de bumbac, puse imediat după ce le-ai uns cu o cremă grasă, ca să tratezi pielea deshidratată. Săptămânal, elimină cu o piatră ponce pielea uscată de pe călcâie și apoi aplică o cremă reparatoare. Pentru călcâiele crăpate, poți face tratamente locale cu ulei de măsline încălzit.
Cum poți combate prin alimentație efectele razelor UV
Pe lângă toate măsurile pe care le iei vara pentru a-ți menaja pielea de efectele nocive ale soarelui, mai este ceva ce poți încerca: te poți proteja și din interior. Dacă urmează să ai o zi de plajă este indicat să consumi multe roșii. Specialiștii spun că roșiile sunt bogate în licopen, un antioxidant care ajută la combaterea efectelor razelor UV (roșeață, umflături și arsuri solare) le poți consuma sub formă de suc, la grătar sau în salate. Recomandate mai sunt și caisele și pepenele roșu, acestea acționând asemănător roșiilor.
Folosește creme emoliente în fiecare zi
Tenul gras are tendința să producă și mai mult sebum pe perioada verii, când temperaturile cresc și, de aceea, este important să știi ce creme să folosești. Dermatologiii îți recomandă creme hidratante, fără ulei pe lista ingredientelor. Există astfel de creme pe bază de glicerină, perfecte pentru păstrarea umidității de la nivelul celular.
Citește și: