Nereuşita este dureroasă, indiferent dacă este vorba de una profesională sau în dragoste. Dar, la fel de adevărat, este o experienţă din care înveţi şi care se poate transforma într-un pas înainte, spre succes.
Să treci mai departe peste un eşec înseamnă, în primul rând, să poţi să o iei de la început. Mai întâi, trebuie să conştientizezi cât de mult te afectează şi dacă te-ar putea copleşi. Dacă eşti conştient de dezamăgirea ta şi accepţi greşelile, vei putea să mergi mai departe. Optimismul te va ajuta să alcătuieşti un plan să o iei de la capăt cu curaj. Şi nu uita, scopul principal este să evoluezi, pentru că orice eşec este şansa de a deveni mai puternic şi mai înţelept.
Urmăreşte-ţi emoţiile
Când treci printr-un eşec te poţi confrunta cu sentimente ca dezamăgirea, autoincriminarea şi disperarea. Dacă rămâi în stadiul acesta de emoţii negative, vor urma şi efectele nefaste asupra sănătăţii (dureri de cap, insomnii sau chiar probleme cu inima), relaţiilor cu cei din jur şi viitorului tău. Denumeşte emoţiile: fii furios, trist, temător ori ruşinat. Asta te va ajuta să lucrezi cu ele, fără a te răzbuna pe tine sau pe cei din jur.
Acceptă ce s-a întâmplat
După ce primul şoc al dezamăgirii a trecut, acceptă ce s-a întâmplat. Va fi mai greu să mergi mai departe dacă te autoînvinovăţeşti sau îi blamezi pe alţii ori, mai rău, dacă te prefaci că eşecul nu contează sau nici măcar nu s-a întâmplat în realitate. Nu-ţi fie frică să conştientizezi nereuşita. Gândeşte-te la ce consecinţe are respectivul eşec. De exemplu, dacă ai fost dezamăgit, e foarte posibil ca în viitorul apropiat să eviţi să ieşi în oraş la întâlniri cu persoane de sex opus, de frica unei respingeri sau a unui alt eşec sentimental. Dar astfel, pierzi distracţia şi o întâlnire care ar putea să ducă la o lungă şi frumoasă poveste de dragoste.
Gândeşte pozitiv
Descoperă partea bună în orice fel de situaţie, chiar şi în cazul unei nereuşite. Gândeşte-te la situaţia în care ai dat greş şi găseşte alte feluri de a o descrie. De exemplu, dacă ai un eşec profesional, gândeşte-te că încă nu s-a ivit o oportunitate potrivită pentru tine. Asta nu înseamnă că încerci să-ţi speli greşelile, dar le judeci căutând ceea ce este mai bine. Gândeşte-te la sportivi mari, care mai întâi s-au confruntat cu eşecul, înainte de a-şi atinge marile ţeluri, apoi au muncit şi mai mult şi au ajuns pe culmile gloriei.
Nu mai întoarce situaţia pe toate părţile
Nu te poţi opri din a te gândi la ceea ce s-a întmplat, situaţie care-ţi tot revine în minte? Poţi încerca să-ţi notezi toate frământările. Te vei simţi mai uşurat şi vei scăpa de unele temeri. Opreşte-te şi întreabă-te: „Ok, ce am învăţat din acest episod?“. Nu te mai îngrijora de ce s-a întâmplat şi mai bine gândeşte-te cum proiectezi toată întâmplarea în prezent, întrebându-te: ce pot face diferit azi?
Care este cauza
Încearcă să identifici cauza eşecului, cum ar fi putut fi prevenit, care ar fi fost posibilele soluţii pentru a-l evita. Erau aşteptările tale nerealiste? Cum ar fi fost mai bine să acţionezi? Discută cu cei apropiaţi pentru a da răspunsul la aceste întrebări. Dacă ai ratat o promovare la serviciu, întreabă-ţi superiorul unde ai greşit de ce nu ai fost tu cel ales. Dacă nu ai găsit locul de muncă la care sperai, află informaţii despre cei care au reuşit să ocupe postul respectiv şi vezi de ce au fost ei aleşi în detrimentul tău. Dacă ai un eşec în dragoste, întreabă-te care au fost aşteptările tale de la relaţie şi dacă nu cumva te-ai implicat foarte mult sau ai pus prea mult presiune pe partener.
Citește și: