Există un scenariu familiar: îți vezi de treabă, ești fericită în relația ta de dragoste, când brusc apare ceva…un ceva subtil. Poate e ceva ce spune – sau nu spune – dar există ceva care îți aprinde beculețul: ceva se întâmplă. Din instinct, începi să fii mai atentă.
Într-o situație de acest gen, există posibilitatea, la un moment dat, să crezi că ești paranoică, doar ți se pare. Dar atunci, te întrebi, cum să faci să afli dacă partenerul îți ascunde ceva
Bine, nu spune nimeni că trebuie să vă spuneți chiar totul. În orice relație, în orice cuplu există mici secrete. Așa cum spune pentru elitedaily.com psihologul și expertul în relații Susan Winter „fiecărui partener îi este permis un anumit grad de intimitate personală. Este sănătos și normal într-o relație reușită“. Ea spune că porblema este, de obicei, de ce simte partenerul că trebuie să nu-ți spună ceva. „Când partenerul își ascunde ceva, este o problemă“, explică Winter. „Înseamnă că el se teme de reacția ta. Ascunderea unor informații este o mișcare de protecție. Fie că se teme de reacția ta, fie că a făcut ceva care nu este în regulă și că tu o să te superi pe bună dreptate“.
Acestea fiind spuse, este foarte important să identifici semnele care spun că partenerul ascunde ceva. Iată la ce să fii atentă:
A devenit secretos
Partenerul tace atunci când apar în discuții anumite subiecte? Sau pur și simplu schimbă subiectul sau își fac de lucru? Winter spune că această reținere este un semn că ar putea să ascundă ceva. „Fie că este vorba de ceva emoțional, fizic ori în forma de comunicare – partenerul se poartă ciudat. Ba mai mult, nu primești niciun fel de informație despre motiv. Asta înseamnă că el încearcă să stabilească o distanță astfel încât să nu poți descoperi rădăcina acestei probleme“, explică ea.
Își pierd interesul
Un alt semn de alarmă este că partenerul nu este foarte apropiat,potrivit Clarissei Silva, expert comportamental, este atunci când modul în care trimite mesajele pe telefon s-a schimbat. „Aceste lucruri sunt de multe ori diferențe mici care pot fi iertate“, spune Silva. „Dacă o persoană povestește prin ce a trecut pe parcursul zilei, iar celălalt răspunde cu un emoticon sau monosilabic, ar putea fi un semn de pierdere a interesului față de celălalt sau pur și simplu o comunicare precară“.
Refuză să vorbească despre relațiile anterioare
Există unele subiecte tabu, cum ar fi fostele relații ale partenerului? Dacă e așa, Silva spune că poate fi și din cauză că ascund ceva. „Cineva care refuză să vorbească despre eșecurile relațiilor anterioare, când de obicei este o persoană deschisă, poate ascunde ceva“, spune ea. Important este și cum răspunde partenerul atunci când îl întrebi despre relațiile din trecut. „Confruntați cu, ceva care pe tine te preocupă, începe să aibă toane, să-și schimbe atitudinea și starea de spirit ori pur și simplu tace“, spune Silva.
Exagerează cu emoțiile
La fel ca în cazul în care brusc devine rece, și când partenerul devine brusc prea afectuos, lucru care nu-i stă în caracter, și acesta poate fi un semn că astfel supracompensează încercând să ascundă ceva, avertizează Winter. „Dacă partenerul este brusc execsiv de emoțional și de exuberant cu emoțiile lui, dacă sunt extraordinari de atenți și de „dulci“ și îți spun cât de minunată ești. Poate că îți și trimit foarte multe mesaje de dragoste sau îți tot repetă cât de mult te iubesc. Toate astea înseamnă că partenerul compensează pentru ceea ce știu că ar putea să iasă la iveală. Ești cumva pregătită pentru informațiile negative pe care le vei primi și vor avea un impact negativ asupra ta și a relației voastre“, spunea ea.
Ce e de făcut
Este ceva de făcut atunci când apar aceste semne? Winter spune că da și că trebuie luată situația de coarne, cum se zice, transmițându-i partenerului că este OK să se deschidă.
„Pregătește-te. S-ar putea să nu-ți placă răspunsul lui“, avertizează Winter, dar dacă vrei afli ce-l frământă, trebui să-l faci să simtă că-ți poate spune. „Într-o relație sănătoasă, trebuie să putem comunica fără teama de repercusiuni. Dacă unul din parteneri nu este confortabil cu dezvăluirea unui adevăr, va ascunde acest adevăr“, explică ea. „Stabilirea unor reguli în ceea ce privește spunerea adevărului este un principiu fundamental pentru un parteneriat sănătos. Chiar dacă nu o să-ți placă ce o să spună, este mult mai bine să știi ce se întâmplă. Stabilirea unui protocol de sinceritate reciprocă vă va permite să gestionați situația, decât să reacționați.“
Citește și: