Când muncești din greu în fiecare zi și nu prea îți mai rămân mulți bani după ce faci diverse plăți, trebuie să te asiguri că măcar îi cheltuiești cu cap. Așa că poți să cheltuiești puținii bani pe ceea ce știința spune că te va face fericit, potrivit unui studiu publicat de Forbes.
Paradoxul posesiunilor
Un studiu efectuat timp de 20 de ani de dr. Thomas Gilovich, un profesor de psihologie de la Universitatea Cornell a ajuns la următoarea concluzie: nu-ți cheltui banii pe lucruri. Problema cu lucrurile este că fericirea pe care o provoacă se stinge foarte repede. Există trei motive pentru asta:
- Ne obișnuim cu noile achiziții. Ceva ce a fost la început nou și atrăgătos devine repede ceva obișnuit.
- Ridicăm mereu ștafeta. Noile achiziții duc la noi așteptări. Odată ce ne obișnuim cu un lucru, ne căutăm unul și mai bun.
- Capra vecinului e mai bună. Lucrurile, prin natura lor, cer comparații. Ne cumpărăm o mașină și suntem absolut încântați de ea, până când un prieten își cumpără una mai bună – și întotdeauna cineva are una mai bună.
„Unul dintre dușmanii fericirii este adaptarea“, spune Gilovich. „Cumpărăm lucruri care ne fac fericiți și reușim. Dar numai pentru o perioadă. Lucrurile noi ne stârnesc interesul la început, și apoi ne adaptăm la ele“. Paradoxul posesiunii este că ne asumăm faptul că fericirea pe care o obținem din achiziționarea unor lucruri va dura la fel de mult cât ține lucrul în sine. Pare că dacă investim în ceva ce putem vedea, auzi sau atinge pe o bază permanentă obținem cea mai bună valoare. Dar nu e așa.
Puterea experiențelor
Gilovich și alți cercetători au descoperit că experiențele – oricât de efemere ar părea – furnizează fericire care durează mai mult decât o fac lucrurile. Iată de ce:
Experiențele devin parte a identității noastre. Nu suntem ceea ce deținem, dar suntem acumularea a ceea ce am văzut, a lucrurilor pe care le-am făcut și a locurilor în care am fost. Achiziționarea unui ceas Apple nu te va schimba ; dar să -ți iei o vacanță ca să te antrenezi și să urci pe Everest sau să participi la un maraton cu siguranță te va schimba. „Experinețele noastre sunt mare parte din noi, mai mult decât bunurile“, spune Gilovich. „S-ar putea să-ți placă lucrurile materiale pe care le ai. Poți chiar crede că o parte din identitatea ta este conectată la ele, dar fără îndoială ele rămân separate de tine. În schimb, experiențele chiar sunt o parte din tine. Suntem suma tuturor experiențelor noastre“.
Comparațiile contează foarte puțin. Nu comparăm experiențele fa fel cum comparăm lucrurile. Într-un studiu efectuat la Harvard, când oamenii au fost întrebați ce preferă: să aibă un salariu mare care să fie mai mic decât al partenerului de viață ori un salariu mic dar mai mare decât al partenerului, mulți dintre ei nu au știut ce să răspundă. Dar când au fost întrebați același lucru despre durata vacanței, cei mai mulți au ales o vacanță mai lungă, chiar dacă era mai scurtă decât cea a partenerului. este greu de cuantificat valoarea relativă a două experiențe, ceea ce le face și mai plăcute.
Anticiparea contează. Gilovich a studiat, de asemenea, și anticiparea și a descoperit că anticiparea unei experiențe produce încântare și bucurie, în timp ce anticiparea obținerii unui obiect produce nerăbdare. Experiențele sunt încântătoare din primul moment al planificării, până la amintirile pe care le vei avea toată viața.
Să le aducem pe toate la un loc. Gilovich și colegii săi nu sunt singurii care cred că experiențele ne fac mai fericiți decât lucrurile. Dr. Elizabeth Dunn de la Universitatea Columbiei Britanice a studiat acest subiect și atribuie fericirea temporară obținută în urmă cumpărării unor bunuri a ceea ce ea numește „băltoace de plăcere“. Cu alte cuvinte, acel gen de fericire se evaporă foarte repede și ne lasă dorința de a vrea mai mult. Poate că lucrurile țin mai mult decât experiențele, dar amintirile care dăinuie sunt ceea ce contează cel mai mult.
Text preluat din Forbes, tradus și adaptat de Andreea Tudorică
Citește și: