Sunt mii de cântece, filme și seriale despre cât de greu îți este atunci când te desparți de partenerul de viață. Dar când vine vorba despre finalul unei prietenii, simți de parcă ai fi pe cont propriu.
Învățăm să ne facem prieteni, cum să fim darnici și cum să trecem peste agresiunile de la școală când suntem copii, spune pentru revista TIME Mirian Kirmayer, terauept specializat în viața adolescenților și în prieteniile adulților. Astfel de conversații dispar în adolescență, în ciuda faptului că, un studiu din 2017, publicat în Personal Relationships observa că, prieteniile devin mai importante pe măsură ce înaintăm în vârstă. Prieteniile pot chiar prezice starea de bine mult mai bine decât relațiile de familie, pe măsură ce îmbătrânim, arată studiul.
Dacă prieteniile sunt atât de importante, de ce să nu vorbim despre ce trebuie făcut atunci când iau final? „Există această așteptare că prieteniile ar trebuie să fie mai ușoare pentru adulți“, spune Kirmayer. „Și evident că asta nu este valabil în cazul multor oameni“. Siuișurile, coborâșurile și – atunci când este necesar – finalurile unor prietenii pot fi la fel de dificil de gestionat precum cele din cazul unei relații de iubire – dacă nu poate chiar mai mult, spune Kirmayer.
Iată de ce finalul unei prietenii se poate fi mai greu decât despărțirea de oricine altcineva important.
Nu știm ce să spunem
„Avem tendința să credem despre desprățirile dintre prieteni că se întâmplă din cauze vreunei mari trădări“, spune Kirmayer. În aceste situații, este ușor să-ți dai seama care este motivul finalului și să-l comunici celuilalt. Dar foarte des, spune ea, aceste despărțiri sunt rezultatul dezvoltării oamenilor în mode separat, ceea ce înseamnă că asta nu presupune o conversație standard. Relația poate că are nevoie să se termine din cauza factorilor din afara prieteniei – distanță sau diferențe în stilul de viață – sau pentru că unul din ei sau ambii prieteni au afectat legătura printr-un tratament urât față de celălalt. Indiferent care este motivul despărțirii, se întâmplă de celel ami multe ori să nu știm dacă trebuei să avem vreo conversație cu prietenul nostru, spune Kirmayer. Și dacă decidem să o avem, e foarte greu să știm ce să spunem. „Asta poate da naștere unor situații prin care să termină prin a ne simți răniți“, spune ea. „Fie că nu avem o abordare potrivită sau fie pentru că ne ia prin surprindere, nu știm cum ar trebuie să fie aceste despărțiri“.
În relațiile romantice, există mereu o discuție care semnalează despărțirea oficială, care, deși este dureroasă, duce la simțirea finalului. Dar pentru că nu avem un model pentru o astfel de discuție și în cazul unei despărțiri de un prieten, Kirmayer spune că asta poate să ne facă situația și mai dificilă și să ne deruteze.