La fel ca în cazul strugurilor pentru vin, așa și caracteristicile boabelor de cafea depind foarte mult de temperatură și condițiile în care cresc. Pe măsură ce prăjitoarele artizanale cresc în popularitate, clienții au parte de meniuri complexe de cafea – și nu mă refer aici la caffe latte sau cappucino, ci la cafele făcute din boabe cu diferite origini.
Așa că de multe ori nu o să știi dacă vrei o cafea din Kenya sau din Costa Rica. Află care sunt diferențele de gust ale cafelei care provine din nouă diferite regiuni.
Brazilia
Brazilia este cel mai mare producător de cafea. În 2015, Brazilia a exportat 45 de milioane de saci de 60 de kilograme de boabe de cafea – de două oi mai mult decât întreg continentul african. De ce? Cafeaua braziliană estecunoscută pentru consistența ei cremoasă și aciditate scăzută,și are și vagi note de ciocolată sau caramel. Și robusta și arabica cresc aici.
Columbia
Columbia și-a câștigat reputația pentru calitatea boabelor de cafea cu mult timp în urmă, datorită temperaturilor tropicale și a altitudinii ridicate. Cafelele columbiene au aciditate medie sau scăzută și o consistență cu gust de nucă.
Costa Rica
Această țară produce numai cafea procesată umed (sau „spălată“), ceea ce înseamnă că fructul care îmbracă boabele de cafea este îndepărtat înainte să se usuce. Ca și cafelele din America Centrală, cafea din Costa Rica are aciditate ridicată, echilibrând aromelede miere sau alune prăjite. Așa că această cafea nu este niciodată prea dulce sau prea simplă la gust.
Etiopia
În timp ce mii de feluri de cafea cresc în Etiopia, care este cea mai veche regiune din lume unde crește arborele de cafea, cafeaua tinde să aibă un gust îndrăzneț și consistentă, deși aromele diferă în funcție de cum este procesată cafeaua. Boabele de cafea din Etiopia vin atât naturale (unde fructele care acoperă boabele sunt uscate înainte de a fi îndepărtate), fie spălate. Boabele naturale tind să fie mai fructate și asemănătoare vinului, în timp ce celălalt tip de cafea tinde să aibă o aromă florală, asemănătoare ceaiului, așa că e posibil să depistezi urme de fructe de pădure sau de iasomie.
Honduras
Producția de cafea a ajutat economia acestei țări din America Centrală săcrească imens în ultimii 25 de ani, potrivit The Telegraph. Există aproximativ 110.000 de producători de cafea înregistrați în țară, din care 92% sunt clasificați ca mici producători. Așa că atunci când vine vorba de cafea artizanală, cafea din Honduras este foarte populară. Cheryl Kingan, cumpărătoare de cafea pentru propriul magazin spune: „Cei doi producători cu care lucrăm trăiesc de ambele părți ale unui munte, și, deși cresc același soi, unul are un gust de stafide, iar celălalt de alune depădure și de coacăze roșii.“
Indonezia
Cafelele indoneziene au unul din cele mai interesante profile din lume; cafelele din regiunea Sumatra au mulți fani datorită calităților sale brute, afumate, chiar iuți. (Interesant, unul dintre sortimentele de caea se numește „java“, și vine de la faptul că această insulă indoneziană este o regiune importantă pentru producerea cafelei).
Aceste tipuri de cafea tind să aibă mai puțină strălucire și aciditate, și este servită simplă, ceea ce înseamnă că este prăjită la o temperatură foarte mare și are mai puțină cafeină. Acest proces, împreună cu caracteristicile boabelor de cafea, face ca varitățile de cafea indoneziană să aibă gust aproximativ de ars. Cea mai cunoscută cafea indoneziană, kopi luwak, este făcută din boabe care aufost mâncate și apoi eliminate prin excremente de civeta de palmier, un animal simpatic; acest proces adaugă o aromă unică și cuceritoare. Este și foarte scumpă, o jumătate de kilogram costînd peste 300 de dolari.
Jamaica
Cafeaua Blue Mountain (Muntele Albastru) din Jamaica este una dintre renumitele specialități din întreaga lume, și trebuie să fie certificată de guvernul jamaican înainte să fie vândută su b această titulatură. Exporturile sunt foarte controlate. Aceste boabe cresc la înălțimile mari ale Muntelui Albastru din centrulțării,și au o aromă dulce și suavă. Gustul este foarte blând, dar bine pronunțată ceea ce o face să fie destul de scumpă, o pungă de 450 de grame costând 58 de dolari.
Hawaii
Deși Hawaii cultivă doar câteva varietăți de cafea, este recunoscută pentru calitatea boabelor de cafea din regiunea Kona de pe Big Island. Crescută pe versanții din Hualalai și vulcanii Mauna Loa, cafeaua Kona este foarte popularp datorită notei untoase,aromei puternice.
India
Nu prea vedem prea multă cafea din India în magazinele din România și asta pentru că boabele de cafea produse în această țară tind să fie mai dulci și mai puțin acide, deși este o cafea subtilă pe care europenii o preferă.
Kenya
Când spui cafea kenyană spui echivalentul unei bomboane acrișoare. Cu arome de mure și coacăze, are un gust extraordinar. Arborii cresc în plin soare, acesta fiind un factor esențial care contribuie la aciditatea sa distinctă.
Citește și: