
Numărul femeilor care urcă în carieră pe scara științei este „dezamăgitor de mic“, spune cercetătorii, citați de BBC. Jumătate dintre studenții din viața științifică sunt femei, dar numai una la patru profesori, potrivit unor date adunate de la 500 de institute științifice din întreaga lume.
Principala problemă se află în menținerea și promovarea femeilor în poziții influente, concluzionează studiul. Astfel, s-a descoperit că femeile au avut mai puține șanse să intre în comisii sau să vorbească la întruniri științifice. Alți factori sunt prejudecățile inconștiente, tensiunile legate de balanța dintre viața personală și cea profesională, lipsa banilor și salariile mici și lipsa unor oportunități de colaborare.
Ce arată studiul?
Datele, publicate în revista „Cell Stem Cell“, provin de la 541 de universități și instituții de cercetare din 38 de țări din SUA, Europa și Australia. Femeile sunt mai mult de jumătate din studenții activi sau care au absolvit, 42% dintre profesorii asistenți și 23% profesori cu normă întreagă, deși ratele variază de la o instituție la alta.
Ce lecții învățăm de aici?
Descoperirea susține punctul de vedere al multor femei din știință, cum că trebuie făcut mai mult pentru rezolvarea acestei probleme – „o țeavă de scurgere“ o numesc ele – când femeile părăsesc profesia din cauza hărțuirilor sau a problemelor legate de promovare sau salariu. „Nu există niciun fel de încurajare pentru tinerele din domeniulk științei, dacă sistemul este setat să le excludă“, spune dr. Jessica Wade de la Imperial College din Londra, care susține femeile în fizică dar care nu a fost contactată pentru acest studiu, a adeclarat ea pentru BBC. „Îmbunătățirea balanței de gen în știință va presupune implicare instituțională pentru a susține femeile în aplicările lor pentru promovare, pentru că în aceste cazuri s-au raportat hărțuiri sau agresiuni verbale. Astfel, este nevoie de o situație mult mai transparentă.“