
Jucătoarea de tenis de masă Elizabeta Samara a declarat, sâmbătă, că echipa feminină a României vrea să câştige din nou titlul european, după cel din 2017.
„Suntem o echipă, am câştigat pentru echipă. Mă simt bine după aceste victorii şi sper să-mi conserv forma pentru ultimul meci. Secretul unei noi finale nu-l voi spune. Vrem să câştigăm din nou titlul!”, a declarat Eliza Samara imediat după meciul din semifinale.
Echipa feminină a României, formată din Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu şi Irina Ciobanu, s-a calificat, sâmbătă, în finala Campionatului European de la Nantes, trecând în semifinale de Polonia, scor 3-1.
România este campioană europeană en-titre.
Eliza Samara este jucătoarea care a adus două puncte importante pentru echipa noastră. Eliza, sau Sami, cum îi spun prietenii, s-a născut în aprilie 1989 la Constanţa, într-o familie de aromâni şi, întocmai ca Simona Halep, a ajuns să practice sportul datorită unui frate mai mare.
A început să joace tenis de masă la 5 ani și jumătate. „Fratele meu a început primul, iar eu cu mama ne-am dus să-l luăm de la sală. Iar la vârsta aia era ca o joacă pentru mine. Am vrut și eu să joc. Am luat paleta, mingea, cu stânga făceam. Antrenorul m-am văzut și i-a zis mamei mele că trebuie să mă ia, că sunt un mare talent.“, a declarat ea într-un interviu.
Din acea zi, zilnic a mers la antrenamente. „Aveam 7 ani și era Cupa Mărțișorului, prin martie, la Constanța. Am câștigat două bomboane și o diplomă. Pentru mine conta locul întâi, nu bomboanele.“ Eliza a făcut şcoala la Liceul cu profil sportiv Nicolae Rotaru din Constanţa, aceeaşi unitate de învăţământ pe care a urmat-o şi Halep, dar Samara e cu doi ani mai în vârstă şi cele două s-au intersectat doar pe culoarele şcolii. Cele mai bune prietene ale Simonei din liceu au fost, de altfel, două jucătoare de tenis de masă, Ana Maria Sebe şi Andreea Manole.
„După ce am câștigat locul întâi la Campionatele Europene din Rusia, pot să zic că sunt privită altfel, cu alți ochi. Fetele vor să mă învingă. Le văd că spun, „da, vreau să joc cu Samara să văd la ce nivel sunt. Iar asta este foarte important, dar pune și o presiune mare.“
Samara are și o superstiție. „Dacă văd că joc în tricou să zicem de culoare roșie, așa cum am fost și la Europene (n.r. 2017) și în tricoul ăla câștig , cu el joc 7 zile. Mă duc la hotel, îl spăl. Fac tot ce e posibil să joc cu culoarea aceea.“
„E un mare atuu să fii stângace“, spune Eliza. „De la stângaci vine mingea mai anapoda.Putem da mingea cum vrem, chiar cu efect. Suntem în avantaj față de dreptaci. Nu sunt mulți stângaci. “
Se enervează deseori când aude diverse comentarii legate de acest sport. „Mă enervez când aud că se zice ping pong sau că oamenii nu înțeleg despre ce presupune acest sport. Oamenii care nu au făcut sport nu știu ce înseamnă tot efortul nostru.“
De puțin timp face yoga aproape zilnic. S-a molipsit de la antrenorul său de fitness. „Iarna fac în casă, vara la mare. Mă liniștește, îmi dă o stare de bine, de zen. Îmi pun gândurile în ordine și mă simt mai eliberată.“
sursa foto: frtmromania.ro