În Danemarca, elevii învață o oră pe săptămână ce este emaptia și cum trebuie să fie empatici. Ei învață cum să-și ajute colegii și că trebuie să concureze numai cu ei înșiși.
Danemarca este una dintre cele mai fericite națiuni din lume. Și asta potrivit unui studiu al Națiunilor Unite, World Happiness Report, care din 2012 clasifică fericirea a 155 de națiuni din lume, iar de 7 ani, Danemarca se află în primele 3 cele mai fericite țări din lume. Faptul că predarea empatiei a devenit obligatorie din 1993 în școlile din Danemarca este un factor care contribuie la fericirea locuitorilor acestei țări.
Empatia ajută la construirea relațiilor, previne „bullying-ul“ și te face să ai succes la locul de muncă. Promovează creșterea și dezvoltarea liderilor, antreprenorilor și managerilor. „Adolescenții empatici“ tind să aibă mai mult succes pentru că sunt mai mult orientați către scopuri în comparație cu colegii lor mai narcisiști.
În școlile din Danemarca o oră pe săptămână este dedicată orei de empatie „Klassens tid“, o lecție pentru elevii cu vârste între 6 și 16 ani. Este o parte fundamentală din curicula daneză. Ora de empatie este la fel de importantă, de exemplu, precum cea de engleză ori de matematică. În timpul acestei ore elevii își discută problemele, fie că au legătură cu școala sau nu, iar întreaga clasă, împreună cu profesorul, încearcă să găsească o soluție bazată pe ascultare și înțelegere. Dacă nu sunt probleme de discutat, copiii pur și simplu petrec timpul împreună relaxându-se și bucurându-se de „hygge“, un cuvânt (verb și adjectiv în același timp) care este intraductivil, fiind un fenomen care are legătură cu cultura daneză. Ar putea fi definit ca „intimitate intenționat creată“. Într-o țară în care se întunecă foarte devreme, plouă, este gri mult, hygge aduce lumina, căldura și prietenia, creând o atmosferă prietenoasă, caldă și intimă. Este un concept fundamental pentru sensul danez de stare de bine. Și a devenit deja un fenomen la nivel mondial. Amazon vinde mai mult de 900 de cărți despre hygge, iar Instagram are mai mult de 3 milioane de postări cu hashtagul #hygge.
Scriitoarea și psiholoaga americană Jessica Alexander, autoare a cărții “The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids”, împreună cu psihoterapeutul danez Iben Sandahl, tradusă în 21 de limbi, a făcut cercetări pentru a înțelege cum predau danezii empatia.
Una din modalități este prin echipa de lucrur, mulțumită căreia 60% din temele de la școală sunt făcute. Ideea nu este să-i depășești pe ceilalți, ci să ai o responsabilitate în a-i ajuta pe cei care nu sunt la fel de descurcăreți sau talentați ca tine. Din aceste motive Danemarca este considerată una dintre cele mai bune țări din Europa în care să lucrezi.
Competiția este doar cu tine însuți, nu cu ceilalți. Școlile daneze nu oferă nici recompense , nici trofee elevilor lor care excelează la teme sau în sport, pentru a nu crea sentimentul de competiție. În schimb, practică acea cultură a motivației pentru a fi mai bun, dar numai în relația individului cu sine însuși.
„Danezii acordă foarte mult spațiu pentru copii să se joace liberi, unde învață empatia și abilități de negociere. Joaca a fost considerată în această țară o unealtă educațională încă din anul 1871“, explică Jessica Alexander.
Apoi mai este și învățarea colaborativă, care aduce împreună copiii cu diferite puncte forte și slăbiciuni în probleme diferite pentru a-i face să se ajute la oră, lucrând împreună la diferite proiecte. O ultimă metodă îi învață pe copii încă de la o vârstă fragedă că nu pot întotdeauna reuși singuri și că ajutarea celorlalți duce la rezultate mai bune.
„Un copil care este talentat la metamatică, în mod natural, fără a învăța să colaboreze cu ceilalți colegi, nu va ajunge prea departe. Va avea nevoie de ajutor la alte materii. este o lecție ecxtraordinară pe care să o dai copiilor încă de mici, că nimeni nu poate trece prin viață singur“, spune Jessica Alexander. Apoi, continuă: „Multe studii arată că atunci când explici ceva cuiva – cum ar fi o problemă de matematică, de exemplu – nu numai că înveți subiectul mai bine decât l-a memora tu singur, dar construiești și abilități de empatie prin grija ca cealaltă persoană să înțeleagă informația pe care o primește.“
O lecție de empatie oferă mari satisfacții și bucurie copiilor danezi și îi pregătește să devină adulți fericiți.