Gelozia poate fi un lucru teribil de puternic. Te-ar putea determina să faci lucruri pe care de obicei nu le faci, să spui lucruri pe care în mod normal nu le-ai spune și să tragi concluzii la care de obicei nu ai ajunge. Dar chiar dacă ai putea simți că ai pe umăr un monstru verde cu un ochi, gelozia este un sentiment absolut normal – mai ales atunci când vine vorba de relația ta. Dar este normal să fii geloasă pe fosta parteneră a iubitului tău?
Îți poți iubi și poți avea totală încredere în partenerul tău, dar dacă dintr-un oarecare motiv, îți ridică unele semne de întrebare, butonul „de ce sunt geloasă?“ este cel mai important episod.
„Este firesc să fii ușor agitată dacă iubitul tău mai ține legătura cu fosta parteneră“, spune Mihaela Axinte, psiholog, expert în relații de cuplu. „Acea persoană a fost conectată din punct de vedere intim cu iubitul tău, care acum ți-a câștigat ție inima, așa că foarte ușor te poți întreba cu erau ei în trecut, cuplu fiind. Relația lor era la fel de puternică precum a noastră? S-au iubit mult?“. E foarte normal să te întrebi lucrurile astea, dar atunci când aceste gânduri încep să preia controlul vieții și relației tale înseamnă că ar putea genera într-o problemă de cuplu.
Motivele geloziei
În timp ce gelozia pe fosta iubită a partenerului este pe undeva normală, psihologul spune că există trei motive principale pentru a fi geloasă pe aceasta. În primul rând, această sămânță de gelozie poate avea rădăcinile în trecutul lor. „Trecutul tău în privința relațiilor de cuplu s-a bazat pe sentimente puternice de nesiguranță și de neîncredere în alții“, spune Axinte. „Te-ai luptat cu această nesiguranță, și chiar și atunci când nu ți se oferă vreun motiv de a te îndoi de dragostea partenerului, tu tot o faci, o testezi sau începi să te retragi din punct de vedere emoțional“.
Un alt motiv pentru acest tip de gelozie poate veni din modul în care tu și partenerului tău ați început relația. Poate că unul din voi sau ambii vă aflați într-o altă relație atunci când v-ați întâlnit, sau poate el era bărbatul de care nu aveai cum să te atingi, din diverse motive, cum ar fi faptul că era fostul iubit al unei prietene. Oricare din aceste motive ar fi putut duce la gelozie pentru fosta parteneră a iubitului tău. „Aceste începuturi nesigure pot planta semințele îndoielii și temerilor că partenerul ar putea să umble din floare în floare.“
Spune-i partenerului ce simți
Gelozia poate avea mai multe cauze, dar indiferent care e, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să vorbiți. „Spune-i partenerului ce simți. Nu te ascunde. Discutați. Pune întrebări de genul: Ce fel de sentimente ai pentru fosta ta iubită? Despre ce vorbiți? te îndoiești de sentimentele mele pentru tine? Partea importantă a unei astfel de discuții este să nu-ți abordezi partenerul agresiv, cu ostilitate. Fi calmă. Mai degrabă obții adevărul de la el cu o astfel de abordare, care nu este nici agresivă, dar nici defensivă. Cea mai bună abordare este să-i spui că-l iubești, că ai încredere în el și că puteți vorbi despre orice fel de problemă apare în relația voastră. Încrederea este una dintre pietrele de temelie ale unei relații fericite și sănătoase. Asigură-te că manageriezi exprimarea îndoielilor și temerilor tale într-un mod sănătos“.
Dar o abordare și mai bună pentru modul în care să-ți stăpânești gelozia este să nu uiți că ești o piatră prețioasă. Sigur, a fost împreună cu ea, a iubit-o, dar nu mai e, nu o mai iubește. E cu tine. „Trebuie să-ți cunoști adevărata valoare, și trebuie să te asiguri că și ceilalți oameni te tratează în consecință“, spune Axinte. S-ar putea să dureze ceva până să te vezi într-o astfel de lumină, dar poți s-o faci. Este „o cultivare a iubirii de sine pe viață și de încredere în sine, ca să știi că ești o partidă de neratat“, conchide psihologul.
Citește și: