Roma. Eternul oraș. Poate se numește așa și pentru că ți-ar putea lua o eternitate să vezi toate frumusețile pe care capitala italiană le are de oferit. Dar, hai să fim serioși, nimeni nu are atâta timp, nici măcar romanii. Eu am avut însă o lună la dispoziție. O lună întreagă pentru a descoperi Roma.
A fost o oportunitate oferită de job, pentru a lucra și trăi în capitala Italiei timp de o lună. A fost ca un cadou pe care nu mulți oameni au ocazia de a-l primi. M-am bucurat să mă integrez într-o cultură oarecum familiară, vorbind puțin o limbă atât de aproape de inima mea și am experimentat totul ca un adult. Și credeți-mă, ai ce să înveți într-o lună de zile despre oraș, dar și despre tine.
Așa că urmărește sfaturile mele pentru o dolce vita și pentru a te bucura de tot ce are Roma să-ți ofere.
Roma – Admiră peisajul la răsărit
De departe cea mai bună idee pe care am avut-o cât am stat în Roma a fost să ies pe stradă la răsărit în orașul adormit. Indiferent de ce fel de persoană ești, acesta este un moment ideal de a vedea Fontana di Trevi, Clolosseumul, treptele din Piața Spaniei, pantheonul sau orice piață înainte ca grupurile de turiști să dea buzna, îmbulzindu-se pentru un cadru bun în fotografii. Dimineața devreme sau noaptea târziu îți creează niște avantaje pe care nu mulți le experimentează.
Roma – mergi pe jos
Este un pont foarte important, pentru că Roma chiar merită să fie bătută la pas. Obișnuiesc să fac asta în fiecare din vacanțele mele, așa simt pulsul orașului. Nu se compară evident cu o plimbare pe jos prin București, pentru că Roma are multe secrete pe care ți le va împărtăși. Oriunde întorci capul este o frumoasă scenă de stradă cu italieni care își trăiesc viața, ori poate vreo ruină sau vreun monument. Plimbarea îți permite să vezi frumoasele biserici unde este liberă intrarea, tot felul de mici muzee de artă, și arhitectura care te lasă fără respirație de cele mai multe ori. Chiar simți pulsul acestui oraș dacă îl bați la picior. Ia-ți o pereche de încălțări confortabile (și locuitorilo orașului le plac astfel de încălțări), și la drum!
Roma – Mergi măcar o dată la Roscioli Caffè Pasticceria
Te rog să mergi măcar o dată la Roscioli Caffe Pasticceria. Locul ăsta e un vis. Îmi pare rău că am descoperit-o destul de târziu și am fost numai de 3-4 ori în ultimele două săptămâni cât am stat la Roma. Ascunsă în spatele unui exterior care nu îți spune mare lucru (și destul de ușor de ratat), este o cafenea micuță, unde atât locuitorii orașului cât și turiștii își iau cafeaua fierbinte și revigirantă. Dacă este aglomerată (și va fi) strecoară-te la bar, în față, ca un adevărat italian. Înainte de a-ți da seama vei primi un pahar de apă rece și vei fi întrebat ce servești. Comandă un cappuccino și un cornetto salato. Croissantul care rivalizează cu cel franțuzesc este făcut cu unt franșuzesc și ou. Este umplut cu prosciutto și mozzarella sau cu somon și brânză, semințe de coriandru deasupra. Este un început de zi perfect.
Roma- Răsfață-te „al forno“
Fă-ți o favoare și când vezi cuvântul „forno“ pe vreun geam sau un umbrar, intră. „Al forno“ înseamnă gătit la cuptor, iar aceste restaurante au de obicei cele mai bune și mai rapide moduri de a-ți servi mâncarea. E destul de greu să iei o mâncare adevătrată la pachet în Roma, așa că acest „al forno“ din Roma, poate fi o variantă bucureșteană a unei bucăți de pizza, covrig sau gogoașă. Este o experiență pe care trebuie să o încerci.
Unele dintre favoritele mele sunt Forno Campo de Fiori, este un loc unde poți lua pe fugă ceva deosebit pentru ca apoi să mergi în piața Campo dei Fiori. Nu rata porchetta la Antico Forno Rosciolo. Da, face parte din același grup cu sugestia de la micul dejun, dar pizza de la Roscioli nu te va dezamăgi. Unele pizze sunt asezonate simplu, cum e pizza rossa, care are doar pușin sos de roșii peste blat. Încearcă porchetta pe focaccia crocantă cu felii mici de cartofi rumeniți și rozmarin. O să-mi mulțumiți.
Roma – Experimentează arta aperitivului
Dacă de obicei mănânci seara la ora 19, ai ghinion în Roma. De fapt, cele mai multe restaurante nici nu sunt deschise la ora aia. În general, italienii încep să cineze la 20.30 – sau chiar mai târziu, de aceea aperitivul este foarte important. Fă precum italienii și bucură-te de aperitive, chipsuri sărate din legume, măsline și multe alte variante. Pentru un răsfăț deosebit poți încerca superbul bar din grădină, vara, de la Hotel de Russie. O biogăție de aperitive și de băuturi.
Poți merge în cartierul Monti, care după mine este mai cool decât Trastevere, care și el merită vizitat, dar este plin de turiști și foarte aglomerat noaptea. În Monti, mergi pe străduțele de piatră și îndreaptă-te către Piazza della Madonna dei Monti . Ești foarte aproape de Forul Roman și de Colosseum. care sunt superbe la apus.
Roma – Nu rata muzeele importante
Nu e greu să ajungi la muzeele din Roma. De muzeele Vaticanului și Galeria Borghese la Muzeul Național al Romei, există numeroase colecții care merită vizitate – dar merită văzute și Muzeele Capitoline. Ele se află în Piazza del Campidoglio, pe dealul Capitolin. Sunt formate din două clădiri aflate față în față cu o piațetă impresionantă în mijloc. Găzduiesc o incredibilă colecție de statui romane din bronz și marmură, artă medievală și renacenstistă, și multe fresce – dar partea cea mai bună este că au una dintre cele mai frumoase priveliști spre Forul Roman. Și pentru că plătești la intrare, nu este niciodată atât de aglomerat. Megi la „ora magică“, atunci când muzeul reduce costul biletului , iar soarele cade peste Forul Roman dându-i o strălucire incredibilă. Urmărește semnele către Tabularium, care este tunelul subteran care leagă cele două clădiri. Apoi, te poți opri la cafemean pentru a comanda un prosecco și te poți așeza pe o bancă în parcul de vizavi.
Roma – Aventurează-te către o „villa“
Dacă ai timp sau simți că ai face o pauză în vizitarea ruinelor și a muzeelor din Rome, ieși din oraș și mergi la Tivoli, care este la numai 30 de minute cu trenul rapid (sau o oră cu cel normal). Micuțul oraș din provincia Lazio este plin de istorie încâtătoare, grădini frumoase și peisaje uimitoare. E ca și cum ai fi fost transportat într-un vis.
Tivoli este casa Villei D’Este, o vilă din secolul al XVI-lea, cu niveluri terasate în grăsdina în stil renascentist italian, faimoasă pentru fântâna sa. Acum este un muzeu și se află pe lista monumentelor UNESCO. Zăbovește un timp acolo pentru că ai ce vedea și vei avea multe poze de pus pe Instagram. Apoi, poți lua prânzul la Ristorante Sibilla, care datează din 1720. Se află pe o colină aproape de intrarea în Villa Gregorio, și practic deasupra Templului Sibillei. Bucură-te de priveliște și de mâncare.
Roma – Înghețată, înghețată, înghețată
Vei vrea să termine fiecare masă cu o înghețată, iar părerea mea este că nu vei da niciodată cu o înghețată tot plimbându-te pe străsile din Roma. Dar dacă vrei cu adevărat o experiență unică încearcă înghețata de la Giolitti. E favorita mea. Este o gelatterie „old school“ cu servire la masă (ospătari în fracuri albe), dar plăcerea este stai afară să comanzi înghețata. Locația originală este lână Pantheon și ar fi bine să nu o ratezi.
Roma – Renunță la dietă
Poate părea un pont ridicol, dar este important. Crede-mă Mâncarea joacă un rol important în a descopri ceea ce este mai bun în Roma, așa că bucură-te de mâncare. Încearcă specialitățile locale cum sunt spaghetele carbonare, cacio e pepe, involtini și saltimbocca alla romana. Ieși din zona ta de confort. Iar când iei masa în oraș, comandă și vinul casei. Nu numai că este mai bun, dar este și mai ieftin și de obicei este servit la litru în carafe drăguțe. Aș putea scrie un întreg roman despre unde să mănânci. Dar am trei recomandări:
Nu sunt decât 14 mese în acest loc drăguț, aflat lângă unele dintre cele mai mari atracții turistice – Pantheonul și Piazza Navona, așa că ar fi bine să faci o rezervare înainte. Încearcă spaghetti carbonara și pastele cu lămâie și arugula și vițel saltimbocca alla romana. Toate sunt tradiâionale și gustoase.
La Fraschetta di Mastro Giorgio
Mergi la acest restaurant din districtul istoric Testaccio, o zonă care poate nu ar putea trece ca fiind una dintre cele mai drăguțe din Roma, dar este plină de istorie. Serviciile sunt grozave. Comandă flori de zucchini umplute cu mozzarella și anșoa. Au și mai multe feluri de mâncare cu carne și brânzeturi. Porchetta aici este grozavă, servică cu focaccia fierbinte și puțină sărată. Pentru paste, încearcă spaghete cu cicoare, cu topping de pecorino. Perfect.
Roma – Trăiește ca un localnic
Uită de hoteluri și stai într-un apartament ori de câte ori ai ocazia. Ai foarte multe opțiuni unde să stai. Încearcă prin airbnb. Cred că simți cultura locului dacă poți trăi într-un apartament simplu al orașului, să mergi la magazinele din aprpiere pentru mâncare și să-ți faci cafeaua dimineața când te trezești, folosin un aparat de cafea tipic italienesc și să privești pe geam cum se trezește orașul pe geam . este o rutină care s-ar putea să-ți placă. Vorbește italiană ori de câte ori ai ocazia ( ciao, grazie mille, arivederci, buona matina). Italienii se vor bucura pentru că încerci să le vorbești limba.
Lisa Mireanu
Citește și: