Declarat Capitală Europeană Culturală anul acesta, orașul bulgăresc Plovdiv reflcetă influențele romane, persane și otomane și se concentrează asuma Kapanei, un nou cartier pentru cei creativi.
Ce avem la micul dejun?
Banitsa este un fel de mic dejun bulgăresc. Este vorba despre niște bucățele de aluat umplute cu brânză asemănătoare celei feta. Unul dintre cele mai bune locuri unde puteți încerca Banitsa este Bakeland, la marginea cartierului Kapana și a districtului Cartierului Vechi. Acolo veți găsi și prăjituri și dulciuri de casă, existând și opțiuni fără gluten.
Noaptea la operă
Teatrul Roman este emblema cea mai cunoscută a orașului: un amfiteatru roman așezat pe un deal deasupra orașului. Turiștii se pot bucura de concerte ale Operei din Plovdiv, în timp ce stau așezați pe scaune din marmură antică privind peste întregul centru al orașului și cu munții Rodopi în depărtare – un spectacol care-ți taie răsuflarea.
District pentru creație
Kapana este în prezent inima creativă a orașului, o zonă pietonală pline de magazine, restaurante și galerii. În anii 1990 era o zonă de parcare plină de case ruinate. Tranformarea a început în anul 2014, când 10 întreprinzători în domeniul creativ s-au mutat în zonă, finanțați de Fundația pentru Capitala Culturală Europeană, iar lucrurile s-au mișcat începând de aici. Cel mai bun loc pentru a te bucura de artă este un spațiu numit Cu29 o combinație de cafenea și galerie, creat de artistul Velizar Dimchev pentru a promova talentele din Plovdiv. Apoi, te poți bucura de un cocktail la Ginger Tale.
Artă și baie
O experiență interesantă este în Plovdiv este combinația de artă contemporană și arhitectura și monumentele culturale vechi de secole. Deschisă în 1995, Baia Antică a fost condusă de o asociatie independentă de artă timp de mai bine de 20 de ani. Interiorul unei băi turcești din secolul al XVI-lea este intact, astfel încât piesele de artă se află într-o autentică atmosferă cu pereții de piatră originali și un dom central uluitor. În prezent, spațiul este condus de Galeria Orașului și este principalul loc pentru expozițiile de artă contemporană. este foarte plăcut mai ales în timpul lunilor de vară și la începutul lui septembrie, pentru că este mai răcoare.
Case din epoca otomană
Vechiul oraș colinar este faimos pentru străduțele sale frumos pietruite și casele îngrijite și păstrate încă de pe vremea otomanilor. Una dintre cele mai frumoase este Hindliyan House, al cărei proprietar negustor a instalat o fântână cu apă de trandafiri în hayet sau spațiul principal de locuit. A fost recent restaurată, revenind la gloria strălucitoare de odinioară – iar mirosul umple toată camera. O altă preferată este Klianti House, care are tavanul frumos pictat și camere micuțe, pe jumătatea celor obișnuite, cu mici uși, care erau folosite odinioară pentru a păstra mărfurile negustorului.
Intrarea în fiecare casă este 5 leva, iar un bilet de 7 leva îți permite intrarea in cinci astfel de case din Orașul vechi
Bea vin de origine tracă
Terenul pe care se află Plovdiv este perfect pentru cultivarea viței de vie, mai ales a soiurilor roșii de struguri, cum este mavrud – savoare bogată, închis la culoare (care este cultivat aici încă de pe vremea tracilor, se pare). Bulgaria Wine Tours organizează excrusii cu degustări de vinuri , de la o jumătate de zi la o săptămână întreagă (începând cu 80 de euro pentru jumătate de zi, reducere la grupuri mai mari de trei persoane). Cramele locale sunt Dragomir, Villa Yustine și cea bio Zagreus. Dacă nu ai timp pentru o excursie cu degustare de vinuri, un alt producător de top, Bendida, are un bar și un magazin în districtul Kapana. Este condus de a treia generație a familei Portev, care are o zonă viticolă la câțiva kilometri de oraș pe dealurile din apropierea munților Rodopi. Tradiția familiei este pe mâini sigure: fiica Elisabeta produce deja vinuri rose câștigătoare de premii.
Ce pui în farfurie
Mâncarea este un alt punct forte al orașului Plovdiv și o noua generație de restauratori folosesc ingrediente locale pentru a imprima o notă modernă mâncării bulgărești tradiționale. Cel mai cunoscut loc din oraș este Pavaj . Tinerii săi proprietari, Raicho Markov și Madlen Pakratian sunt foarte preocupați de ceea ce fac: de la creșterea unor soiuri rare, moștenite, de roșii în grădina tatălui lui Markov din munți până la călătoriile în Balcani pentru a căuta cel mai grozav rakia (fruct pentru rachiu). Dacă îi rugați s-ar putea să vă ofere să gustați din impresionanta lor colecție. Mâncarea este simplă și de sezon, de la salate și chifteluțe la brânză de oaie pe grătar și pâine fîcută după rețeta bunicii lui Raicho. Faceți o rezervare înainte pentru că este un local agrlomerat. O altă opțiune este Aylyakriya, (Kozhukarska 3), tot în Kapana, cu mâncare tradițională reinventată, coaste de porc și fasole și o extraordinară prăjitură cu brînză și zmeură.
Restaurant cu vedere
La marginea Orașului Vechi și cu vedere spre districtul Kapana, terasa umbroasă a Restaurant Philoppopolis are una dintre cele mai frumoase priveliști din oraș (Philoppopolis este numele străvechi al Plovdivului). Interiorul este în stilul vienez al anilor 1920 și există și o galerie și un muzeu în aceeași clădire. Este cel mai romantic loc unde poți mânca în Plovdiv. O alegere de clasă în centrul orașului este Restaurantul Hemingway care are în meniul feluri de mâncare sofisticate din bucătăria bulgăreasc[ și europeană.
Cumpără de la artizanii locali
Strada Magura din Kapana este plină de magazine care vând obiecte de artizanat și suveniruri. Sunt locuri de unde poți cumpăra curele făcute de mână ornate cu catarame și măști păgâne kukere purtate de bulgari pentru a speria spiritele răului în timpul sărbătorilor de iarnă. La Piuma D’oro găsiți sandale frumoase, genți de piele și bijuterii fabricate și concepute de poprietară, Polina Kozarova. A lucrat ca designer de pantofi timp de 23 de ani înainte să-și deschidă propriul magazin, acum trei ani. Cam asta e povestea Kapanei: oferă spațiu oamenilor de a-și manufactura operele pe care să le vândă direct clienților. În Orașul vechi, Strada Artizanilor, Stramna, este un alt loc unde poți cumpăra suveniruri și obiecte de artizanat, observând la lucru pe cei care le fac.
Urcă pe dealurile orașului
Plovdiv a fost construit pe șapte coline. De fapt, acum sunt numai șase: una a fost folosită ca materiale pentru construirea orașului cu secole în urmă. Cea mai populară colină este Nebet Tepe. Cele mai timpurii rămășițe arheologice datează din anul 4.000 î.Hr (Plovdiv este cel mai vechi oraș din Europa care a fost locuit fără încetare). Dar Bunardzhik Tepe, cunoscut și ca Dealul Alioșa, cu statuia uriașă a soldatului sovietic este cel mai special. Panorama este superbă și deseori se țin petreceri în aer liber.
Citește și: