Într-unul din cele mai verzi orașe ale Europei, turiștii se pot plimba pe străile pietonale sau pot sări într-o mașină ca să descopere arhitectura modernistă și medievală, mâncarea fantastică și berăriile mici și primitoare.
Închină un pahar în cinstea Alpilor
Deși este modest prin dimensiunile sale (13 etaje și 70 metri înălțime), Nebotičnik a fost primul „zgârie-nori“ din fosta Iugoslavie și a noua cea mai înaltă clădire din Europa atunci când s-a inaugurat în 1933. Arhitectul Vladimir Šubic s-a inspirat din zgârie-norii art deco din New York, deși cei mai mulți sloveni conservatori îl consideră a fi o ciudățenie. În prezent, terasa de pe acoperiș, unde se află o cafenea, oferă o priveliște impresionantă a Alpilor către nord și asupra Castelului Ljubljana, aflat doar la câteva cartiere depărtare. Accesul se face printr-un hol mare din marmură neagră și o scară în formă de spirală. Iar sus, te poți bucura de vinurile sloveniene – încearcă Rebula, un vin alb foarte bun.
Raiul hipsterilor
Ljubljana nu este străină de bărbile lungi și artistice și de tatuajele artistice, și poți explora partea aceasta prin plimbări pe Trubarjeva ulica, unde Trubarjeva Antikvariat vinde piese care amintesc de fosta Iugoslavie, cum ar fi: busturi și portrete cu Titi, sau piese de design industrial clasic, cum ar fi un strălucitor Lamborghini-red ETA 85 telefon cu disc din anul 1979, realizat de Davorin Savnik și făcut de Iskra. Reminiscență a unei mașini de curse, acest telefon a fost produs în milioane de explare și era o emblemă pe pereții din casele din Iugoslavia – un exemplar se află astăzi la Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York.
Refugiu contra-culturii
Pentru cluburi, cartierul Metelkova este plin de graffiti dar este sigur și primitor. Fost complex de barăci pentru austro-ungari și, mai târziu, pentru armata iugoslavă, acum este gaza unor baruri, cluburi de noapte și un hostel care a fost închisoare. Noua lui viață a început ca așezare pentru cei fără adăpost, la 25 iunie 1991, în ziua în care Slovenia și-a declarat independența față de Iugoslavia. În 2005, Metelkova a devenit parte a patrimoniului național cultural, dar rămâne la limita legii – strângându-și propriile fonduri, în cea mai mare parte din concerte – și este cel mai bun loc pentru o viață de noapte prietenoasă și alternativă.
Bucătărie de înaltă clasă
JB, un restaurant la parterul unei clădiri din Plečnik care seamănă cu un templu grec modern, a fost ambasadorul a ceea ce înseamnă bucătărie rafinată în această regiune, încă din anii 1990. Chef-ul Janez Bratovž, recunoscut la nivel mondial, a fost primul care a introdus feluri de mâncare precum carpaccio de pește și friptura în sânge în cultura culinară. Nu demult, a servit un fel de mâncare care-i poartă semnătura, ravioli cu fistic, castane, pere și foie gras, lui Ferran Adria și Papei (dar nu la același eveniment). Nu există stele Michelin în Slovenia, deși se pare că acest restaurant este luat în vizor. Pentru o asemenea clasă, poate părea un restaurant cu prețuri rezonabile: meniul cu carne sau cel cu șase feluri de mâncare cu pește este 60 de euro, în timp ce varianta vegetariană este 50 de euro; iar meniul cu 12 feluri este 95 de euro.
Mâncarea stradală
În fiecare vineri, din luna martie până în octombrie, piața centrală găduiește un târg uriaș de mâncare numit Odprta Kuhna (Bucătărie deschisă), pe unde se perindă aproximativ 25.000 de oameni. Realizat de un expat din Israel, Lior Kochavi, acest târg este cel mai bun mod de a încerca o varietate largă de specialități, din zeci de restaurante, de la unele cu pretenții la food-truck. Aici puteți încerca un burger cu carne uscată la 6 euro; un sendviș cu carne de rață și varză roșie sau o plăcintă cu fructe din compot după o rețetă clasică, veche încă de pe vremea imperiului austro-ungar, și care se numește šmorn.
Dintre gustările tipic slovene, poți încerca Klobasarna, în spatele catedralei, care este un cârnat Carniolian, o specialitate de porc omologată și care este servit cu muștar și un rulou de pâine caldă (porție mică – 3,50euro, iar mare 5,90 euro). Probabil că acesta a fost singurul cârnat consumat vreodată în spațiu, pentru că astronauta americană cu origini slovene, Sunita Williams, a adus cu ea o bucată la Internațional Space Station.
Un tur inspirat de Kanye West
În noiembrie 2018, Kanye West a scris un tweet celor 29 de milioane de followeri despre un arhitect modernist obscur din Slovenia, pe numele lui Jože Plečnik (1872-1957). Kanye și istoricii au căzut de acord asupra strălucirii lui Plečnik, iar Ljubljanaeste locul unde îi poți vedea lucrările.
În deceniile care au urmat unui cutremur devstator în 1895, Plečnik a fost angajat să reconstruiască cele mai multe și mai importante structuri din oraș. Printre ele se număra Biblioteca Națională și Universitară, piața centrală, terasamentul râului Ljubljanica, cimitirul orașului, mai multe parcuri și stadionul de fotbal, pe care l-a realizat precum amfiteatrele antice grecești, cu coloane dorice.
Un tur al lucrărilor lui Plečnik te va duce în cele mai interesante puncte din oraș, traversând râul pe mai multe poduri, Podul Cizmarilor, cu coloane care nu susțin nimic, Podul Triplu (adică de fapt sunt trei mici poduri – unul pentru pietoni, unul pentru cicliști și unul pentru mașini). Iar Podul Dragonului este cel mai fotografiat loc din oraș.
Altfel de cumpărături
O raită prin Tržnice, piața centrală, construită de Plečnik, ar trebui să înceapă la standul cu varză murată al Marjetkăi. Ea este singura care vinde varză murată și e mereu coadă de oameni. Localnicii îți vor spune că se întâmplă asta pentru că familia ei este printre ultimele care cultivă varză indigenă, din care face cea mai bună varză murată. Poți cumpăra și un pahar cu zeamă de varză, care este bun pentru problemele digestive.
Urmează coloanele pentru a vizita standurile cu ulei din semințe de dovleac, făcut dintr-un soi local, Styriaca, care este bun în salate și chiar la prepararea înghețatei. O parte importantă a pieții este dedicată papucilor, pe care slovenii îi poartă tot timpul în casă – iar tu poți lua o perche drept suvenir. Cel mai suprinzător loc din piață s-ar putea să fie acela unde se află automate care vând lumânări în suporturi din plastic cu tot felul de brizbrizuri care se pun în mod tradițional pe morminte.
Capitală verde
Ljubljana a fost încoronată în 2016 cea mai verde capitală europeană, iar orașul se laudă cu un program de reciclare „zero waste“ și cu cele mai multe străzi pietonale din orice capitală europeană. Te vei bucura de ele mergând pe străzile pietruite, prin medievalele Stari Trg și Gornji TRG, în umbra castelului, pe malurile rîului, deranjat de trafic.Dacă ai nevoie de o mașină pânăîn centru, ceea ce arată ca o mașină de golf verde, este Kavalir, un taxi electric, care te va duce gratis. Mai există și Urban, un tren electric cu roți care se strecoară pe străzi cu zero emisii poluante.
Cafea și prăjituri
Ljubljana s-a alăturat revoluției specialităților de cafea, cu cea mai bună ceașcă de cafea din oraș, servită de un expat columbian, arhitect, Alex fiind numele lui. Cafeneaua lui minusculă, Črno Zrno, este lată de mai puțin de doi metri, iar un hol duce la un bar la etaj unde se află țigle ornamentale,unde Alex își întâmpină fiecare oaspete și prepară fiecare cafea chiar el. Cele mai bune prăjituri le puteți mâncala Zvezda, o cofetărie care are mai multe locații și ferestre pline cu bunătăți, care strălucesc de parcă ar fi pietre prețioase. Specialitățile slovene includ kremšnita (millefeuille) și gibanica (un tort cu semințe de mac, alune, brânză de casă și mere), dar cele mai căutate par să fie čokoladne sanje sau „vis cu ciocolată“ (4 euro).
Excursie pe tărâmul berii
În orașul Kamnik, la numai 30 de minute de Ljubljana, poartă către Alpi, se află trei castele și, potrivit unora este candidat la „capitala mondială a micilor berării“. Berile sunt făcute cu apa izvoarelor di zonă. La pub-ul local, Pod Skalo, cu vechi însemne iugoslave și o motocicletă urcată pe perete, le găsești pe toate: Mali Grad, Maister, Barut, Meninc, Mister și Lampelj.
Lângă Kamnik este o grădină botanică foarte frumoasă, Arboretum. Există și o zonă foarte îndrăgită de copii, cu dinozauri reproduși care se mișcă, un labirint uriaș și o zonă de sport extrem. La câteva minute distanță se află Velika Planina, un platou muntos pe care turiștii îl descriu ca fiind parcă rupt din Stăpânul Inelelor, și unde poți gusta o specialitate locală, brânza trnič în formă de pară.
Articol adaptat după The Guardian
Citește și: