La 31 mai anul acesta, o tânără americană de numai 21 de ani, Lexie Alford pune piciorul în Coreea de Nord, devenind – așa cum susține ea- cea mai tânără persoană care a călătorit în fiecare țară din lume, potrivit Forbes. Astfel, se așteaptă ca ea să doboare Recordul Mondial Guinness deținut de James Asquith, care a câștigat titlul în 2013 la 24 de ani, alăturându-se unui nume precum cel al lui Cassie De Pecol, care a a spart recordul pentru cea mai rapidă femeie care a vizitat fiecare țară. Alford se află în procesul de evaluare a peste 10.000 de dovezi verificate de Guinness.
Călătoria în fiecare din cele 196 de state suverane este o realizare la care Alford lucrează de când era copil – deși la vremea aceea nu știa asta. Ea a crescut într-o familie care deține o agenție de voiaj în California. „Călătoriile au făcut parte din viața mea înainte chiar de a-mi aminti“, spune Alford. „Părinții m-au scos de la școală și am avut parte de învățământ independent timp de săpătmâni și luni în fiecare an“.
Alford spune că în adolescența ei, a călătorit împreună cu familia aproape peste tot, de la orașele plutitoare din Combodgia la Burj Khalifa în Dubai, de la Ushuaia până la piramidele din Egipt. „Părinții mei au acordat o mare importanță expunerii mele la fiecare mod de trai din lumea asta, ceea ce a avut un impact important asupra persoanei care sunt astăzi“, spune ea. „Mereu am fost curioasă să aflu cum trăiesc oamenii din alte părți ale lumii și cum își găsesc ei fericirea“.
Inițial, Alford nu a vrut să spargă vreun record. Pur și simplu îi plăcea să călătorească. „Sincer, la început, am vrut doar să depășesc limitele a ceea ce am crezut că pot să fac cu viața mea și să văd cât mai mult din lume posibil, în acest proces“, spune ea. „Până când lucrurile au început să devină din ce în ce mai provocatoare și mi-am dat seama că inspir oameni din jurul meu, mai ales tinere femei. Simțind acest sprijin nu am putut să renunț atunci când lucrurile au devenit complicate. Am fost hotărâtă să arată tuturor să arăt că lumea nu este așa înspăimântătoare așa cum o arată presa și că există bunătate peste tot în lume“.
În 2016, Alford a luat toată treaba în serios și a început să lucreze la misiunea ei de a călători în fiecare stat din cele 196 de națiuni suverane. Cum a apărut această idee? Când a făcut 18 ani, Alford și-a dat seama că a călătorit în 72 de state. „Cred că prima dată când m-am gândit să dobor recordul mondial a fost în ocotombrie 2016, la mine acasă, în California“, spune Alford. „Am absolvit liceul doi ani mai devreme și mi-am luat un an pentru a-mi urma visul și a sparge recordul mondial“.
Alford spune că se autofinanțează pentru toate călătoriile. A făcut unele înțelegeri cu diferite branduri care au ajutat-o, dar nu a avut niciodată un sponsor oficial. „Mereu am știut că vreau să-mi acord timp pentru a călători așa că am muncit pe unde am găsit de lucrur și am economisit încă de când aveam 12 ani“, spune Alford.
Banii pe care i-a economisit au ajutat-o în primul an și jumătate de călătorii. Apoi, ea a lucrat drept consultant de călătorii la agenția familiei ei când era acasă în Nevada. De asemenea, făcea fotografii pe care le posta pe blogul ei de călătorii. „Fac o documentare foarte amănunțită înainte pentru a găsi cele mai bune oferte, pentru a utiliza puncte și mile pentru zboruri, pentru a sta în locații iefftine, cum ar fi hostelurile sau pentru a crea conținut pe site-urile unor hoteluri în schimbul cazării“, spune Alford. „De asemenea, încercam să cheltui cât mai puțini bani în fiecare lunp, locuind cu părinții mei. Nu am rate, nu am datorii și nu cheltui bani pe lucruri de care nu am nevoie“.
Pe pagina ei de Instagram, Alford oferă sfaturi despre cum să te reconectezi prin deconectare. „Unora li se pare ciudat, dar nu am folosit niciodată o cartelă de telefon străină“, spune ea. „Dacă am nevoie de ceva, încep să vorbesc cu oamenii de lângă mine. Încerc să fiu cât pot de prezentă când explorez aceste locuri pentru că este un adevărat privilegiu să obții o astfel de oportonitate. Nu vreau să pierd nici măcar o secundă din asta.“
Alford spune că drumul a purtat-o spre uimitoare – dar deseori și periculoase – țări. „Țările care au o reputație proastă, unde oamenii nu îndrăznesc să meargă, sunt locuri care îmi incită curiozitatea“, spune ea. „Am descoperit mai multă bunătate și frumusețe naturală în locuri precum Pakistan și Venezuela decât price altă destinație turistică tipică. Să mergi undeva fără să ai așteptări și să fii uimit de ceea ce descoperi acolo este partea care m-a împlini cel mai mult în acest proiect.“
Cel mai greu i-a fost în Africa Centrală și de Vest, din cauza vizelor înșelătoare, a lipsei de infrastructură pentru turism, a barfierelor de limbaj și a costului mare pentru a călători în siguranță. „Nu există multe zboruri, hoteluri sau ghizi care să vorbească engleza“, explică ea. „Operatorii pot stabili ce prețuri vor, strigător la cer de mari, pentru că nu există alte opțiuni (în afară de autobuzele pline ochi și periculoase). Călătoria în această zonă a lumii mi-a tăbăcit pielea mai mult decât orice altceva a făcut-o în viața mea“
O altă provocare extremă a fost în ultima țară de pe lista ei: Coreea de Nord. După luni și ani de încercări de a trece de interzicerea călătoriilor cetățenilor americani, în final a obșinut ocazia de a merge în Coreea de Nord în mai, datorită unei portițe care i-a permis să pășească în această țară. Potrivit ghidului Guinnes World Record, vizitarea părții nord-coreene a sălilor de conferințe din legendara „casă albastră” din Zona de securitate comună a DMZ se califică drept o vizită în Coreea de Nord. „Sincer, sunt foarte dezamăgită că nu am reușit să vizitez această țară așa cum trebuie din cauza problemelor politice“, spune ea. „Dar o voi vizita din nou imediat ce se va elimina interdicția“.
Alford se află încă în proces de evaluarea și analizare a peste 10.000 de probe de către Guinnes World Record, înregistrarea încheindu-se în ziua în care a pășit în țara cu numărul 196. Când a ajuns în Coreea de Nord, a spus că a simțit un singur lucru: „Ușurare. Am lucrat sub stresul anxietății în ultimele șase luni încercând să depășesc obstacolele care vin la pachet odată cu intrarea în locurile cel mai puțin accesibile“, spune ea. „Când am intrat în acea obscură sală de conferințe, mi-am dat seama cât de departe am ajuns“.
Unii au criticat-o pe Cassie De Pecol – cea mai rapidă persoană care a vizitat toate țările – pentru că nu a aprofundat suficient experiențele din fiecare țară. Deși și tânăra Alford, de 21 de ani ar putea primi un feedback asemănător, ea nu se teme de asta. „La finalul zilei, cu toții preferăm să călătorim în diferite moduri“, spune Alford. „Unii preferă să petreacă luni sau ani în numai câteva țări iar alții vor să obțină câte puțin din cât mai multe locuri. Indiferent de ce preferi, întotdeauna va fi cineva care nu este de acord cu asta“
Alford spune că a petrecut mult timp în cea mai mare parte a locurilor. „Îmi place să merg cât mai departe de capitale, să încerc mâncarea locală, să fotografiez cultura și natura și să stau cât de mult îmi permit“, spune ea. Dar au fost țări unde Alford nu s-a simți confortabil călătorind singură, ca femeie. „Ca să fiu sinceră, nu-mi permiteam să stau mai multe săptămâni în fiecare țară/ Cel mai puțin am stat două-trei zile într-o țară. Sudanul de Sud. Somalia, Mali, Ciad și Papua Noua Guinee sunt țări unde nu am stat prea mult pentru că nu beneficiam de prea multă siguranță. Mi-ar plăcea să mă întorc și explorez mai mult din ele într-o zi“, spune ea. „Am senzația câteodată că abia am săpat un pic la suprafață față de cât de mult este de văzut“.
Așa că ce urmează? „Acum scriu o carte despre experiențele mele din fiecare țară și despre lecțiile pe care le-am învățat. O am și câteva prelegeri publice – chiar și TEDx. După ce voi termina cartea o să-mi acord câteva luni pentru a-mi hrăni sănătatea mentală și fizică și să facă planuri de viitor“.
Lecțiile lui Lexie
Alford spune că nu știe care este cel mai măreț lucru pe care l-a luat la pachet de pe unde a fost. „Îmi va lua foarte mult să despachetez“, spune ea. Dar sunt unele lecții pe care le-a învățat cât a călătorit prin lume. Iată care sunt sfaturile ei – indiferent că sunteți într-o călătorie în jurul lumii sau doar vreți să mergeți într-o vacanță nemaipomenită.
- Orice este posibil.
- Nu cheltuiți bani pe lucruri de care nu aveți nevoie – economisiți cât puteți de mult, mutați-vă chiar înapoi cu părinții dacă e nevoie. Trebuie să faceți sacrificii pentru a călătorii în lume, dacă chiar este cu adevărat important pentru voi.
- Cu siguranță este mai mult bine decât rău în lume.
- Nu termini niciodată locurile frumoase de explorat.
- Fiecare țară este accesibilă și sunt foarte multe lucruri pe care le putem învăța din fiecare.
- De câte ori mă deconectez de la WiFi, mă conectez cu adevărat la tot ce se întâmplă în jurul meu, ceea ce se întâmplă foarte rar în zilele astea.
- Sfatul meu pentru tinerii care vor să facă asta: Crede că poți să faci orice îți pui în minte. Dacă primul loc în opțiunile tale sunt călătoriile, nu este decât o chestiune de timp până când vei reuși să pleci în ele.
Citește și: