Când te gândești să-ți faci un tatuaj, este posibil să te consulți cu un artist tatuator, sperând că acesta te va încuraja să o faci, indiferent de desen și de motiv. Dar, artiștii tatuatori știu care sunt semnele care strigă „Nu, tu nu trebuie să-ți faci un tatuaj“ și, probabil, îți vor explica și de ce. Și chiar dacă este alegerea ta, există niște nuanțe.
Artiștii tatuatori își pot evalua rapid clienții, așa că la fel de repede pot identifica și anumite stegulețe roșii ridicate. „Depinde de artitst să încerce și să-și dea seama dacă o anumită persoană este pregătită să fie tatuată în acea zi“, povestește Bogdan. un artist tatuator de la un centru din București. „Noi nu suntem bone, dădace, iar dacă te decizi să-ți faci un tatuaj, cel mai bun lucru pe care putem să-l facem este să-ți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru ca în funcțiile de ele să alegi. Dar fiecare artist are dreptul să refuze să facă un tatuaj. Dar asta depinde de multe.“. Nu toate semnele sunt însă ușor de identificat.
Dacă un artist tatuator îți spune că ar fi mai bine să nu-ți faci un tatuaj, poate că ar fi mai bine să-l asculți. Bineînțeles, poți întotdeauna aștepta și încerci altădată. Cel mai bine, înainte de a-ți face un tatuaj, ar fi bine să te întrebi de ce și când să-l faci.
Ești nehotărât
Deși tatuajele pot fi o decizie bună, chiar și dintr-un capriciu uneori, clienții nehotărâți sunt o alarmă pentru artiștii tauatori. „Dacă cineva este absolut nehotărât și își schimbă părerea în permanență despre ce vrea, probabil că nu este gate să-și facă un tatuaj“, spune Bogdan. Așteaptă până când ești sigur că alegerea ta este cea mai bună.
Nu iei în calcul cel job ai
Dacă vrei un tatuaj pe gât, mâini sau alte zone vizibile când ai un job mai tradiționalist, ideea s-ar putea dovedi a fi una extrem de proastă. „Ultimul lucru pe care aș vrea să-l fac ar fi să fac ceva care să împiedice împlinirea profesională sau a visurilor personale ale cuiva“, spune Bogdan. Ai putea discuta cu artistul tatuator să-ți faci tatuajul dorit în altă zonă a corpului.
Vrei copia exactă a ceva ce ai găsit pe Internet
Tatuatorii sunt artiști, iar plagiatul există și în această lume a tatuajelor. Artiștii vor fi bucuroși să te ajute cu un desen care-ți place, dar nu vor fi deloc încântați să copieze ceve ce ai găsit pe net. „oamenii nu ar trebui să-și facă tatuaje pe care le-au găsit pe net și le-au plăcut. Trebuie să știe că fiecare artist are un stil unic și vor încerca să recreeze un desen în stilul lor“. dacă nu vrei să ajustezi desenul, atunci poate ar fi bine să mai aștepți până când să-ți faci un tatuaj.
Ești minor
Să-ți faci un tatuaj când ești minor nu înseamnă numai că s-ar putea să-ți pară rău mai târziu, dar și că îți pui tatuatorul într-o poziție care nu e corectă. Aici Bogdan este foarte categoric: „Minorii nu ar trebui să-și facă tatuaje. Punct. Merită așteptarea. se pot evita astfel multe situații neplăcute“.
Îți faci tatuaj pentru oricine altcineva dar nu pentru tine
Tatuajele în cuplu sau tatuajele cu inițialele partenrerului, aduc ghinion,spun artiștii tatuatori. Acest principiu se extinde la umrătoarea idee: că-ți faci un tatuaj pentru a face cuiva o plăcere nu pentru tine. Ceea ce este o mare greșeală. „Tatuajele sunt decizii personale care înseamnă, dincolo de toate, exprimarea sinelui“.
Vrei un tatuaj pe față sau gât înainte de orice alt tatuaj
Artistul tatuator își poate face o părere despre client și dacă acesta mai are tatuaje. Și atunci poate spune dacă o idee este bună dacă ai mai fost tatuat. „Eu refuz din start să fac tatuaje pe gât sau față unei persoane care nu mai are niciun tatuaj. Chiar și mâinile, adică sleeve. Poate să nu reziste suficient la durere, pentru că nu o cunoaște, poate să renunțe la jumătate, poate să regrete mai târziu. Se poate întâmpla. Adică mi s-a întâmplat“. Așa că cel mai bine ar fi să începeți cu un tatuaj în alte zone al corpului și poate de dimensiuni mai mici.
Ești beat sau drogat
Deși pare evident, Bogdan vrea să spună foarte clar că un tatuaj făcut sub influența drogurilor sau a băuturii este cea mai proastă idee. „Un tatuaj este o decizie permanentă pe care o astfel de persoană o poate regreta mai târziu“.
Te preocupă foarte tare ce vor zice și vor gândi ceilalți
Artiștii tatuatori vor ca tu să fii mulțumit de rezultat. Dar, există șanse ca asta să nu se întâmple dacă tu ești foarte preocupată de ce spun și cred ceilalți. „În opinia mea, dacă un client ia decizia de a-și face un tatuaj care este personal pentru el, întotdeauna va fi o decizie bună. Dar dacă se gândește ce or să creadă ceilalți sau cum îl vor percepe, își face probabil un tatuaj din motive greșite“, spune Bogdan. Așa că ar fi bine să te gândești foarte bine înainte de a lua o decizie.
În final, reține că trebuie să înțelegi de ce vrei un tatuaj,șă că trebuie să-l faci la timpul potrivit și din motive personale. Pentru că un tatuaj este personal și definitiv și trebuie să te definească pe tine, nu pe altcineva.
Un articol de Sia Munteanu
Citește și: