O vizită la un castel sau palat este mai mereu importantp pentru călătorii prin Europa de Est. Multe castele care fac parte din peisaj au devenit ruine, hoteluri sau muzee, iar altele rămân în folosirea guvernelor din țările respective. Ele reprezintă un plus de romantism și semnificație istorică unui tur prin această parte de lume.
Unele castele se află în inima centrelor istorice, în timp ce altele necesită o deplasare chiar undeva în părți rurale. Unele sunt încî deținute de familii de aristocrați care le-au moștenit, în timp ce altele s-au transformat în muzee unde afli despre viața oamenilor din Epoca medievală, atunci când majoritatea dintre ele au fost construite.
Hai să aruncă o scurtă privire asupra castelelor pe care le putem vizita din România până în Polonia, și din Ungaria în Cehia.
Castelele din Polonia
Peisajul Poloniei este presărat ici colo de castele-muzeu, ori de ruinele vreunuia sau chiar de castele-hotel. Vizitează oricare din marile orașe ale Poloniei și poți descoperi castele, cum sunt de exemplu Barbican din Cracovia sau cel din Varșovia, ambele fiind castele rotunde dotate cu tunuri.
Unele castele au servit drept centre administrative sau reședințe regale. Altele sunt acum muzee, cum ar fi ruinele Castelului Janowiec din sec. al XVI-lea, care se află undeva la sud de Varșovia.
Castelele din Ungaria
Ungaria are foarte multe castele impresionante. Castelul Vajdahunyad și Castelul Buda se află chiar în Budapesta și sunt emblematice pentru capitala Ungariei. O călătorie prin Budapesta va fi ca un premiu pentru fiecare admirator al castelelor. Castelul Eger, acum muzeu, este înconjurat de magazine de vinuri ori de alte suveniruri. Castelul Medieval Diosgyor, aflat în Miskolc, cel mai mare oraș din nord-estul Ungariei, servește acum ca hub public pentru concerte, spectacole de teatru și evenimente.
Castelele din România
Peisajul liniștit al României este așezarea perfectă pentru castele impresionante și misterioase, care au legătură cu timpurile în care România a fost regat. Cel mai vizitat muzeu este cel de la Bran, cunoscut turiștilor străini drept Castelul lui Dracula. Din păcate, mai toate castelele din România se află în paragină. Unul dintre cele mai frumoase și mai bine întreținute este Castelul Peleș, apoi cel al Corvinilor de la Hunedoara, Castelul Regal de la Săvârșin, Castelul Banffy, Bonția, Castelul Sturdza din Miclăușeni sau Castelul Cantacuzino din Bușteni.
Castelele din Croația
Multe castele din Croația au fost renovate și reconsolidate de către proprietari. Veliki Tabor este unul dintre castelele renovate de curând, se află în Zagorje, o regiune în nordul Zagrebului. Veliki Tabor a fost redeschis pentru public în 2011 și este un mix eclectic de stiluri arhitecturale, inclusiv perioada gotică târzie, Renașterea și Barocul. Stari Grad din Varazdin este una din cele mai populare atracții turistice din nord-estul Croației. Foarte bine întreținut, castelul găzduiește muzeul unde poți admira mobilier, arme și tablouri. În prezent, castelul Stari Grad se află pe lista monumentelor protejate UNESCO.
Castelele Slovaciei
Castelul din Bratislava este cel mai recognoscibil din Slovacia, dar această țară mai are și alte castele frumoase și importante, cum ar fi Castelul Spis sau Castelul Bojnice. Castelul Spis a fost construit în secolul al XII-lea. A fost distrus de un incendiu în 1780, iar ruinele nu au fost niciodată restaurate după original. Est5e unul dintre cele mai mari castele din Europa și a fost folosit ca platou de filmare pentru filmelel Dragonheart, The Lion in Winter și The Last Legion. Castelul Bojnice, o altă construcție din secolul al XII-lea, este unul dintre cele mai vizitate locuri din Slovaci datorită aspectului său de basm și a sistemului subteran de peșteri.
Castelul Trakai din Lituania
Este de fapt un complex de trei castele, aflat la puțin peste 20 de kilometri de capitala țării, Vilnius. Au fost construite în epoca medievală și au servit inmtereselor administrative și de apărare. Zona din jurul acestor trei castele este excelentă pentru dsrumeții și sporturi pe apă.
Citadela Gjirokastra din Albania
Aflată în patrimoniul UNESCO, orașul-muzeu al Albaniei, Gjirokastra, găzduiește o citadelă din secolul al XII-lea, cunoscută ca Fortăreața de Argint. Are 5 turnuri și case, un muzeu, un turn cu ceas, o biserică, scena Festivalului Național de Folclor și multe alte puncte de interes.
Palatul Kremlin, Moscova
Cuvântul „kremlin“ înseamnă „fortăreață într-un oraș“. Kremlin de la Moscova, înconjurat de ziduri ca o fortăreață, are multe palate care au servit care reședințe țarilor Rusiei. Marale Palat al Kremlinului și Palatul Terem sunt două dintre cele aflate între ziduri. Tot acolo se află Camera Armurilor, catedrale și Piața Roșie.
Castelele Cehiei
Cehia abundă în castele, atât în Praga cât și în alte zone din țară. Vizitează Castelul Karlstejn aflat chiar la ieșirea din Praga pentru a afla mai multe despre modul în care erau păzite bijuteriile coroanei de către regii Boemiei. O altă fortificație impresionantă a sec. al XIII-lea este Cesky Krumlov, care include un castel și un turn în stil renascentist. Din cel mai înalt punct al turnului ai o imegine perfectă asupra orașului și dealurilor din împrejurări.
Castelele-hotel din estul Europei
Petrece un weekrn romantic, de lux la unul dintre hotelurile-castel din Europa de Est. Acestea oferă turiștilor un tratament regal. Cele mai multe au spauri, cai pentru călărit și apartamente decorate cu anticihități veritabile sau replici ale perioadei de calitate foarte bună.
Un astfel de exemplu este Castelul Reszel din nordul Poloniei, construit în sec. al XIV-lea. Acum este un hotel modern, care a păstrat istoria între ziduri. În 1780, o parte din castel a fost adaptată pentru închisoare. În 1806, un incendiu a devastat hotelul medieval. A fost reconstruit în 1822, și a găzduit o biserică Luterană. În perioada interbelică, castelul a găzduit un muzeu.
Citește și: