Mai devreme sau mai târziu animalele și-ar fi dat seama că oamenii au dispăut, iar în Kruger National Park din Africa de Sud leii au profitat de ocazie, potrivit BBC. Rangerul parcului, Richard Sowry, patrula miercuri când a observat mai mulți lei dormind pe un drum care în mod normal ar fi aglomerat cu turiști.
Dar Kruger, ca oricare altă rezervație naturală, a fost închis încă din 25 martie din cauza carantinei provocate de coronavirus. Felinele mari erau văzute pe drumuri de către rangeri de obicei numai noaptea.
Cum au fost făcute fotografiile?
Ca ranger într-una din cele mai mari rezervații din Africa, Sowry are un rol esențial și continuă să muncească în timpul carantinei, verificând rezervația și păzind animalele de braconieri.
În timp ce conducea mașina aproape de Orpen Rest Camă, a observat leii întinși pe drum în fațî și s-a apropiat de ei la numai cinci metri pentru a privi neobișnuitul fenomen. Când a făcut poze cu telefonul mobil, leii nu au părut deranjați, mulți dintre ei părând să doarmă adânc.
„Leii sunt obișnuiți cu oameni în mașini”, explică el. „Toate animalele au o teamă instinctivă mai mare față de oamenii care merg pe jos, așa că dacă m-aș fi dus pe jos spre ei, nu mi-ar fi permis să mă apropii atât de mult.”
Cea mai bătrână leoaică din rezervație are aproape 14 ani, „ceea ce este foarte mult pentru o leoaică”, așa că sunt obișnuiți să vadă mașini. În mod normal, Sowry ar vedea lei dormind pe drumurile din rezervație în nopțile reci de iarnă când asflatul reține mare parte din căldură. Ceea ce rangerii nu-și doresc totuși este ca leii să înceapă să creadă că drumurile sunt locuri sigure, doar pentru că acum sunt goale.
Cum afectează carantina rezervația?
În aceste vremuri de liniște au fost văzuți leii dar și câini sălbatici într-un golf din rezervație, dar altfel spus Sowry nu crede că această carantină ar avea vreun efect major asupra comportamentului animalelor. Deocamdată.
— Kruger National Park (@SANParksKNP) April 13, 2020
„Kruger este un loc foarte sălbatic”, spune el. „A fost și încă este sălbatic.”
Este foarte fericit că poate arăta fotografiile sale oamenilor care nu pot vizita rezervația acum din cauza pandemiei cu coronavirus. „Sunt vremuri dificile pentru toată lumea, iar intenția a fost de a aduce oamenilor bucurie”, spune el.
Până azi, Africa de Sud a înregistrat 34 de decese din cauza COVID-19 și a înregistrat 2.506 de cazuri de infecție, făcând-o cea mai afectată țară din Africa. Carantina a fost extinsă miercuri cu încă două săptămâni.
„Toată lumea își dă seama de importanța carantinei, iar rangerii sunt aici pentru aș face treaba în mod obișnuit”, spune ofițerul de presăa Isaac Phaala. „Pentru a menține infrastructura, e nevoie de puțină muncă, astfel încât atunci când rezervația se va deschide, să nu trebuiască să o iei de la zero”
Cât despre lei, spune el, „în mod normal ar fi în tufișuri, din cauza traficului, dar sunt foarte deștepți, iar acum se bucură de libertatea oferită de parc în lipsa noastră”.
Dar, s-ar putea să vă întrebați, de ce leii ar prefera asfaltul în dezavantajul ierbii? Poate din simplu motiv că a plouat timp de aproape 24 de de ore și așa cum explică și Phaala: „asfaltul era mai uscat decât iarba la ora aceea – felinele și apa nu se prea înțeleg”.
sursa: BBC
foto: RICHARD SOWRY/KRUGER NATIONAL PARK