Plajele şi insulele însorite ale Greciei sunt renumite în întreaga lume şi atrag sute de mii de turişti în fiecare an. Dar fiecare insulă are specificul ei. Zakynthos este o insulă specială, mai ales datorită unei specii de broască ţestoasă, ce pare a-şi fi lăsat amprenta chiar şi asupra… reliefului. Pentru că aici, pe insula Zakynthos, până şi formele ciudate ale stâncilor care ies din mare amintesc de această specie rară.
Istoria recentă a insulei Zakynthos, legată de broasca ţestoasă Caretta-Caretta, începe în anul 2004, când Comisia Europeană a condamnat Grecia pentru eşuarea planurilor de protejare a celei mai numeroase populaţii locale de broaşte ţestoase din Marea Mediterană.
Decizia a fost luată în urma unei campanii susţinute a organizaţiei ecologiste World Wildlife Fund (WWF) şi a altor organizaţii neguvernamentale preocupate de impactul turismului necontrolat asupra acestei specii de reptile. Şeful guvernului elen de la acea vreme şi Ministerul Mediului au primit aproximativ 11.000 de e-mail-uri din partea militanţilor care cereau cu disperare salvarea broaştelor cu carapace osoasă.
Îngrijorarea manifestată de societatea civilă reprezentată prin mai multe organizaţii ecologiste a fost înţeleasă în cele din urmă de oficialii guvernamentali. Aşa a ajuns insula Zakynthos una dintre priorităţile agendei ministeriale. De atunci, Caretta-Caretta este stăpâna atotputernică a insulei.
Reguli stricte pentru vizitatori
Turiştii se supun regulilor… broaştei ţestoase: n-au voie să-şi aşeze şezlongurile pe plajele unde „mămicile” Caretta-Caretta îşi depun ouăle. Trebuie să li se respecte programul şi habitatul acestor animale care pot ajunge la o talie de circa 1,2 metri la maturitate şi la o greutate de până la 200 de kilograme. “Vom merge la Peşterile Albastre, unde sperăm să avem noroc şi să vedem câteva ţestoase în apă. Dacă cineva observă una în apă, ne oprim zece minute pentru fotografii”, anunţă ghizii care însoţesc turiştii în croazieră, de jur-împrejurul insulei. „Ne oprim şi pentru fotografii spectaculoase cu focile sau cu delfinii din apele care scaldă insula Zakynthos”, mai spune ghidul…
Citește continuarea pe jurnalul.ro