Medicul oftalmolog Laura Mareş este prima femeie din România care a ajuns pe vârful Ama Dablam din Himalaya. Fără ajutorul şerpaşilor şi fără să folosească oxigen suplimentar, românca a reuşit să escaladeze vârful nepalez, cu o înălţime de 6.812 metri.
Expediţia a început în 5 octombrie, iar ascensiunea a durat opt ore, desfăşurându-se pe un traseu abrupt, pe stâncă, gheaţă şi zăpadă. Imediat după performanţa sa, românca a declarat că se gândeşte, deja, la următoarea aventură montană.
În spatele unei astfel de performanțe stau foarte multe ore de antrenament. Nu e deloc simplu, „Este foarte multă muncă. Sunt multe antrenamente, nu se întâmplă peste noapte. Fac de cinci ani ascensiuni montane“, își începe Laura Mareș povestea.
Cum a început însă totul?
„La un moment dat, sătulă de atâta muncă m-am hotărât să mă apuc de treaba asta. Am început să merg pe munte și am descoperit că îmi place foarte mult. Am început să merg din ce în ce mai des, pe trasee din ce în ce mai dificile și din ce în ce mai sus“. Poate că sunt mulți oameni care și-ar dori să facă ascensiuni, să ajungă pe vârfuri de munți, dar se gândesc că este foarte complicat și atunci renunță. Pentru că antrenamentul și pregătirea sunt și ele dificile. „De obicei, un antrenament pentru altitudine durează cam un an de zile. Nu te poți hotărî cu o lună înainte că vrei să mergi. Organismul trebuie să fie pregătit pentru asta. Trebuie să mergi mult pe munte, să ai anumite abilități și mai ales un program constant de pregătire. La fel ca un sportiv de performanță. E ceva ce se face de 3-4 ori pe săptămână. Nu contează restul. Devine un regim de viață, exact ca un sportiv de performanță.“
Cum reușește să se împartă între cabinetul oftalmologic și munte? „Mă antrenez acasă și merg și pe munte ori de câte ori pot. Din păcate, nu reușesc să mă antrenez pe munte foarte des. Antrenamentul de acasă este baza.“
Din momentul în care a ajuns în Kathmandu și până la escalșadarea vârfului Ama Dablam a durat aproape trei săptămâni. „Este vorba de aclimatizarea la altitudine. Totul trebuie să se desfășoare treptat, cu o bună hidratare, să fii atent să nu te îmbolnăvești. Practic, este o întreagă știință. Sunt reguli de bază, dar cea mai importantă este hidratarea. Iar aclimatizarea se face treptat, nu te poți grăbi. Corpul are nevoie de 3 litri de apă pe zi. Și mai multe calorii pentru că există un consum foarte mare. Efortul este foarte mare.“
Fără ajutorul şerpaşilor şi fără să folosească oxigen suplimentar, românca a reuşit să escaladeze vârful nepalez. „Am fost doi și a fost o expediție de sine stătătoare. Ne-am organizat singuri taberele și nu am avut nevoie de niciun ajutor. “
Care a fost cel mai dificil moment?
Multe dintre accidente se întâmplă la coborâre, când oamenii sunt bucuroși și nu mai sunt atât de atenți la traseu și condițiile de mers. „Toată ziua vârfului, care de fapt a început noaptea la ora 2 a fost foarte grea, pentru că este un munte foarte greu din punct de vedere tehnic și care implică un efort foarte mare constant. Este cel mai greu lucru pe care l-am făcut până acum. Din punct de vedere fizic.“
Vârful Ama Dablam nu este prima reușită a Laurei Mareș. Ea a mai escaladat Elbrus și Montblanc. „Vârfuri mai tehnice. Am mai avut o încercare pe o rută tehnică, pe Aconcagua, dar n-am reușit și am mers pe ruta clasică “
Care va fi următorul?
„Nu știu, dar sper că va fi mai sus. Undeva mai sus de 8.000 de metri. Asta îmi doresc.“ Familia îi este mereu alături ori de câte ori medicul oftalmolog pleacă într-o nouă ascensiune, „Familia mă înțelege. Dar nu este ușor pentru ei. Comunicăm pe munte prin telefonul prin satelit. Oricum este o mare încercare. Pe mama am sunat-o prima dată când am ajuns sus. De fapr n-am sunat pe nimeni chiar din vârf pentru că eram mult prea stresați de drumul lung de întoarcere care urma. N-am sunat pe nimeni de pe vârf, am sunat când am ajuns în tabăra 2, pe mama. Nu știu dacă și fetița mea de 10 ani va dori să facă ce face mama ei, dar eu încerca să-i insufku dragostea pentru natură, pentru munte și mers pe munte. Dar este alegerea ei ce va face“, a conchis Laura Mareș.
Citește și: