Încă de la început, precizez că acest articol nu se vrea a fi o pledoarie în favoarea lui Michael Jackson sau a celor care îl acuză de abuz, în favoarea documentarului HBO „Leaving Neverland“ care a stârnit aprigi discuții și controverse sau a celor care îl înfierează. Posturi de radio din întreaga lume nu-i mai difuzează muzica lui Jackson, iar statui cu artistul sunt dărâmate. Sfatul nostru este să judecați și să trageți concluzii numai după ce ați vizionat cele patru ore ale documentarului „Leaving Neverland“ și să nu judecați prin prisma părerilor altora. Subiectul este prea delicat pentru a face asta.
Acest material este o traducere și o adaptare a unuia apărut pe site-ul BBC care analizează care ar putea fi consecințele difuzării acestui documentar asupra întregii moșteniri pe care Michael Jackson a lăsat-o după decesul său de acum aproape 10 ani.
Timp de zeci de ani, Michael jackson a fost numit „regele Pop“ și este unul dintre cele mai mari staruri ale tuturor timpurilor. Dar moștenirea sa a început să fie pusă la îndoială după ce documentarul „Leaving Neverland“ a fost difuzat mai întâi în SUA și Marea Britanie și apoi în întreaga lume. De duminică, acesta poate fi văzut și în România. În acest documentar, James Safechuck și Wade Robson susțin că au fost abuzați de cântăreți pe când erau niște copii.
Familia lui Michael Jackson a negat toate acuzațiile, dar susținerile celor doi au aruncat un nor uriaș asupra numelui său.
Și atunci ne întrebăm: va fi moștenirea lăsată de el afectată pentru totdeauna?
Vinovat sau nevinovat?
Acuzațiile formulate în cadrul documentarului au provocat diverse reacții tulburătoare. Oamenii au fost șocați de multitudinea de detalii oferite de cei doi bărbați referitoare la perioada pe care aceștia au petrecut-o în preajma lui Michael Jackson și au fost abuzați. Documentarul a împărțit în două tabere celebrități și oameni obișnuiți laolaltă.
În România, printre cei care susţin nevinovăţia megastarului se numără actriţa, jurnalista şi bloggeriţa Lorena Lupu, care consideră că „Leaving Neverland“ este o producţie care „are pretenţia“ de a fi catalogată drept documentar, dar care se bazează exclusiv pe mărturiile a doi bărbaţi care în trecut au susţinut că Jackson este nevinovat. Un alt argument este că fotografiile alături de regele pop, cât şi mesajele trimise de el nu conţin, în fapt, „nimic sexual“. „M-am uitat la această pretenţie de documentar care se numeşte «Leaving Neverland». O poveste a unor tipi care odinioară depuneau mărturie sub jurământ că Michael Jackson este nevinovat. Dar, la 10 ani după moartea lui, li s-a revelat că totuşi ar fi. Partea care mi s-a părut bizară este cum toată lumea a pus botul ca mâţa la smântână în pofida faptului că fotografiile lor cu Michael şi mesajele lui faţă de ei nu conţineau absolut nimic sexual. În aceste fotografii vezi doar doi copii extrem de bucuroşi şi mândri să fie acolo“, notează Lorena Lupu pe blogul său.
În cealaltă tabără se poziţionează cei care îl pun la zid pe megastar, dar şi pe cei care au fost „complici“ la presupusele abuzuri sexuale comise de Jackson. „În film, năucitor e tocmai asta: nişte adulţi normali, din clasa medie, care-şi cresc copiii convenţional, cu grijă normală, nu găsesc nimic neobişnuit ca aceşti copii să aibă drept prieten un bărbat adult cu care se uită ore în şir la desene animate, cu care vorbesc ore în şir la telefon, cu care dorm în acelaşi dormitor săptămâni la rând. Nu e vorba de bogăţie aici şi de avantaje materiale, pentru că sunt sigură că dacă un milionar american necunoscut le-ar fi făcut aceleaşi propuneri pentru copiii lor, milionarul ar fi fost denunţat la poliţie instant. Nu e vorba nici de calităţile de artist ale lui Jackson, pe care le invocă mamele băieţilor atunci când încearcă să-şi explice comportamentul lui atipic, pentru că dacă cel mai mare compozitor de muzică clasică contemporan ar fi vrut să doarmă cu băieţii lor de 7 ani, sunt foarte slabe şanse ca ele să fi dat curs dorinţei lui. E doar faima, doar accesul în templu, doar lumea de vis în care se suspendă totul din care au vrut şi ele să facă parte, şi copiii lor. E mai bine să trăieşti într-un vis, decât în realitate, pare să spună povestea asta, iar în vis te poţi abandona, nu e nevoie să-l organizezi raţional“, a notat şi jurnalista Ana-Maria Caia.
Și peste ocean au existat voci pro și contra. Louis Theorux, un realizator britanic de filme documentare, susțin că Michael jackson a fost un pedofil
Dar alții îl apără și cred că este nevinovat.