Insula Creta este una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din Europa, iar în acest sezon, agenţiile au oferte pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Insula se întinde pe 8.336 kilometri pătraţi şi este celebră atât pentru plajele însorite, cât şi pentru munţii Lefka Ori, în vest, Idi, în centru, şi Dikti, în partea de est. Natura şi turismul cultural se îmbină perfect, pentru că insula a fost, între anii 2600 şi 1400 î.Hr., centrul civilizaţiei minoice, cea mai veche formă de civilizaţie din Europa, iar semnele istoriei sunt şi astăzi vizibile.
Turiştii care aleg mai întâi drumeţiile crestele montane ale Insulei Creta pot evada pe unele dintre cele mai frumoase plaje izolate, cu nisip fin şi apă cristalină. Creta a devenit provincie romană în anul 67 înaintea erei noastre, iar ocupaţia a continuat încă 400 de ani, după care a devenit parte a Imperiului Bizantin. Când vine vorba despre legende mitologice, Creta are o importanţă deosebită fiind locul de naştere al lui Zeus. Despre Palatul Phaestos se spune că ar fi fost fondat de către fiul lui Zeus. Orice turist ajuns aici trebuie să viziteze situl minoic de la Archanes, aflat între satele gemene Kato şi Archanes, la sud de Knossos. De asemenea, peştera Dikteon Andron (Grota Idi), unde s-ar fi născut Zeus Olimpianul.
Tradiţii pe bază de ulei de măsline
Unul dintre ingredientele de bază în orice preparat tradiţional de pe insulă este uleiul de măsline. De aceea, turiştii trebuie să ştie că uleiul de aici este de foarte bună calitate şi de aceea este şi unul dintre cele mai căutate suveniruri… De asemenea, uleiul de măsline din Creta este cel mai gustos din întreaga Grecie. Şi dacă vine vorba despre mâncare, ghizii de turism recomandă în primul rând tocana de melci – Stifado Salingariko – şi cotletul de porc – Chirino Kritiko -, două specialităţi populare pe insulă. Bineînţeles, la orice masă merge un vin bun. Cretanii au propriul lor vin tradiţional, numit Raki. Vinul este atât de popular, încât fiecare familie de pe insulă are propria reţetă de preparare.
Citește continuarea AICI