„Ai ochii mari, frumoși. Tu nici nu mai ai nevoie de machiaj“. Sau „ai ochi migdalați, machiajul s-ar putea să le strice forma“. Acestea sunt numai câteva din replicile pe care le-am auzit de-a lungul timpului în jurul meu. Nu le știu eu pe toate, dar știu că orice formă a ochilor poate fi scoasă în evidență prin machiaj. Fie el discret, ori mai accentuat.
Pentru că machiajul corect ne luminează privirea, accentuează expresivitatea și ne ajută să mascăm și să corectăm defectele. Trebuie să ținem cont, în primul rând, de forma ochilor. Ochii corect conturați atrag atenția și admirația celor din jur. Pentru asta, trebuie să-i machiezi în funcție de forma lor.
Machiaj pentru ochii rotunzi și mari
Trasează cu dermatograful o linie la baza pleoapelor, începând din colțul intern spre cel extern. Linia trebuie să fie atât cât ține forma ochilor. Aplică un fard luminos în colțurile externe ale ochilor. Pentru a face contrast, întinde un fard mat, deschis la culoare,pe toată pleoapa mobilă, inclusiv peste linia trasă cu dermatograful. Îți recomand ca atunci când ai terminat, fardul pe care îl vei aplica la baza pleoapelor spre exterior să aibă o nuanță mai închisă față de cel cu care ți-ai colorat pleoapa. Ultimul pas este să folosești rimel
Machiaj pentru ochii mici
Am o prietenă care are ochii mici, și toată adolescența ei s-a chinuit să învețe câteva trucuri pentru a se machia corect astfel încât să dea impresia că are ochii mari. Ea optează pentru fardurile cu pigmenși deschiși la culoare, sidefate, care reflectă lumina. Am văzut-o cum aplică un fard cât mai apropiat de culoarea tenului, de la linia genelor până la sprâncene. Apoi, cu o pensulă subțire, întinde un fard maro pe pleoapa mobilă, iar de la mijlocul ei, spre exterior, aplică un fard închis la culoare, pentru a da profunzime privirii. Nu folosește dermatograf negru, ci unul maro, cu care-și accentuează subtil linia genelor. Apoi folosește o pensulă pentru estomparea liniei și rimelează doar genele superioare.
Machiaj pentru ochii cu forme descendente
Aici e un pic mai simplu. Trasează cu un creion de ochi sau cu tuș o linie subțire la baza pleoapelor, alungită spre exterior. Poți să înlocuiești dermatograful cu un fard mai închis la culoare. Aplică o nuanță intermediară pe toată pleoapa mobilă și, apoi, una cu un ton mai închis, de la mijlocul ei spre exterior. Alege rimel negru și aplică-l prin mișcări în zigzag, de jos în sus.
Machiaj pentru ochii apropiați
Pentru a obține efectul de ochi alungiți, întinde un fard deschis din colțul intern până în mijlocul pleoapelor. De aici, trasează cu dermatograful olinie subțire spre colțul extern al ochiului. Aplică pe toată pleoapa mobilă un fard într-o nuanță luminoasă, neutră. Poți folosi bronz, arămiu, caramel. Cu un fard negru, revino peste linia trasată, pentru a o corecta. La final, aplică rimel cu generozitate.
Machiaj pentru ochii depărtați
Pentru machiajul ochilor depărtați îți va fi de ajutor o paletă de farduri înnuanțe închise. Aplică o umbră întunecată pe colțul internal ochiului. Astfel, reduci vizual distanța dintre ochi. Apoi, în colțul extern, întinde un fard deschis, amestecând cele două tonuri în zona din mijloc a pleoapei.Jocul de culori trebuie să se facă doar pe înălțime, nu și pe lungime. Poți să conturezi ochii cu un creion dermatograf. Rimelează genele pentru cât mai mult volum.
Articol de Zaina
Citește și: