Stresul şi oboseala ne determină uneori la un consum excesiv de cafea. Astfel, de multe ori ajungem să optăm pentru cafea decofeinizată fără a şti exact cât de sănătoasă este. Vă prezentăm câteva efecte ale consumului de cafea fără cofeină, pentru ca atunci când ne decidem asupra ei, să ştim ce urmări poate avea asupra organismului nostru.
Dacă în cazul cafelei normale, riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci când este consumată în exces (cafeaua fiind chiar un protector cardio-vascular), în cazul cafelei decofeinizate, riscurile pentru boli de inimă şi vase, apar oricum. Ca şi efecte negative ce pot apărea amintim: creşterea colesterolului , predispoziţia pentru hipertensiune.. Astfel, cafeaua fără cofeină, poate creşte riscul de apariţie a cancerului, pentru că în procesul de decofeinizare se folosesc anumite substanţe chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din conţinutul cafelei, ajungând în organismul nostru prin consumul acesteia. Boabele din această cafea nu sunt total lipsite de cofeină, ci doar în procent de 97%, restul de cofeină rămasă, putând fi dăunătoare persoanelor sensibile la cofeină. De aceea se recomandă să fim mai prudenţi la consumul acestui tip de cafea.
Există şi alternative sănătoase ca tipuri de cafea pe care le putem consuma în mod frecvent. Cafeaua arabică, originară din Etiopia, care conţine în mod natural foarte puţină cofeină şi care nu trebuie să mai treacă prin procesul de decofeinizare, reprezintă varianta cea mai sănătoasă a cafelei fără cofeină.
O altă alternativă a cafelei fără cofeină ar fi „cafeaua” obţinută din cereale precum, orzul, secara sau cicoarea, aceasta având un rezultat benefic asupra organismului stimulând funcţionarea vezicii biliare şi a ficatului.
Citește și: