Jucat cu casa închisă la seria reprezentațiilor de lansare, “153 de secunde” – teatru contemporan inspirat de momentul Colectiv – va fi prezentat, într-o suită specială, pe 1 și 2 februarie, de la ora 20.00, la Teatrul Apollo 111 din București. Spectacolul, – una dintre cele mai curajoase producții ale acestui sezon – va fi prezentat apoi într-un turneu național, în parteneriat cu teatre, festivaluri și organizații umanitare din țară.
”Este un spectacol cu o încărcătură puternică, cu atmosferă apăsătoare, rămâi nemişcat preţ de mai bine de o oră, respiraţia aproape că ţi se taie, iar la final aplauzele izbucnesc precaut, de parcă s-ar teme să nu perturbe atmosfera. Mult după ce te ridici din scaun mintea rămâne plecată departe, captivă în spectacol. Cu greu te reconectezi la real” (Bogdan Munteanu)
Spectacolul “153 de secunde”, al regizoarei Ioana Păun, pune în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale incendiului din clubul Colectiv, un moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând un proces complex de reflecție asupra generației milenialilor. Scenariul, semnat de scriitoarea Svetlana Cârstean, punctează cu putere și delicatețe o poveste recompusă din zeci de mărturii ale supraviețuitorilor. Cu aproape 20 de tineri actori pe scenă, spectacolul reconstruiește inteligent, fără urmă de violență grafică, energia unei mulțimi aflate în blocaj, iar cu forța acestui grup sunt accentuate stări divergente: exaltarea, entuziasmul, amorțeala, paralizia, furia. Containerul care a blocat ieșirea de la Colectiv are o voce proprie, interpretată de actorul Bogdan Dumitrache, și construiește contextul mental care domină realitatea tinerilor din România.
153 de secunde va fi prezentat pe 1 și 2 februarie, de la ora 20.00, la Teatrul Apollo 111 din București. Biletele costă 50 de lei și se găsesc online, pe site-ul Teatrului Apollo 111 și pe Eventbook, la adresa: https://goo.gl/iwnJoc
Adresa: Strada Actor Ion Brezoianu nr. 23 – 25, Palatul Universul, Corp B, subsol, Strada Ion Brezoianu, București. Proiectul a fost produs cu susținerea AFCN, CNDB și ARCUB.
153 de secunde, atât a durat incendiul din Clubul Colectiv, declanșat în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015. Un pompier intrat într-un club în flăcări reține imaginea a zeci de telefoane mobile care sună, purtând, cam toate, aceleași nume pe ecran: tata sau mama. Un container industrial, construit ca să fie etanș, e vopsit în portocaliu și instalat la intrarea în club. El blochează ieșirea. Apoi, timpul diluează totul. Furia, discursul, intențiile.