Din ce în ce mai frecvent, cercetătorii doresc să afle mai mult despre produsele fitochimice care protejează celulele de radicalii liberi.
La Viena, a fost realizată recent o analiză care a cuprins aproape 300.000 de studii despre acest subiect.
În mod constant, organismul uman este expus la radicali liberi, care sunt de fapt factori stresanţi. Acest lucru se numeşte stres oxidativ.
În trecut, cercetarea s-a concentrat în primul rând pe vitaminele şi mineralele antioxidante pentru a proteja organismul de aceste influenţe negative.
Între timp, acest lucru s-a schimbat, potrivit analizei realizată de cercetătorii de la Universitatea din Viena. Aproximativ 300.000 de lucrări ştiinţifice au fost evaluate de echipa formată de biologul molecular Atanas Atanasov.
Noua tendinţă se numeşte fitochimie (o ramură a biochimiei care se ocupă cu studiul proceselor chimice din plante).
Progresia naturală a îmbătrânirii este creşterea proceselor biologice asociate cu o varietate de boli inflamatorii, cum ar fi bolile autoimune, diabetul sau cancerul.
Antioxidanţii naturali şi sintetici sunt utilizaţi pentru a preveni aceste procese, oferind în acelaşi timp protecţie preventivă împotriva bolilor inflamatorii. Cu toate acestea, atenţia cercetătorilor s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, spun autorii studiului.
În timp ce accentul înainte de anul 2000 era încă pe vitamine antioxidante şi minerale, mai multe studii recente se concentrează pe efectele fitochimice, cum ar fi curcumin din turmeric sau resveratrol din vin roșu.
„Motivul pentru această tranziție ar putea fi faptul că studiile clinice referitoare la mai multe vitamine antioxidante şi minerale au condus la rezultate dezamăgitoare și nu au dus la beneficiile de sănătate aşeptate“, a spus Atanasov.
Citește continuarea AICI
Citește și: