Otto este un punkist de 17 ani care face eforturi să-și revină după moartea iubitei sale, Laura. Furios și rebel, se revoltă împotriva părinților și a celorlalți, încercând să înțeleagă ce se petrece în viața lui.
Se uită iari și iar și filmulețele cu Laura, încercând să pună cap la cap ultimele ei zile, dar în timp ce încearcă să înțeleagă de ce a murit, încearcă să înțeleagă rolul pe care l-a jucat el în tragicul eveniment.
„Otto Barbarul” este debutul regizoral de lung metraj al Ruxandrei Ghițescu și zilelea acestea participă în competiția finală a Festivalului de Film de la Sarajevo. Înainte de premiera filmului, Ghițescu a stat de vorbă cu revista Variety.
Ne poți spune la început de unde ți-a venit ideea pentru acest film?
Ideea acestui film mi-a venit când eram gravidă cu fiica mea. Cred că a venit din acea nevoie a mea ca viitor părinte de a înțelege mai bine acea perioadă de adolescență, care a lăsat o amprentă asupra mea. Îmi amintesc că eram foarte singură în acea perioadă și nu reușeam să stabilesc o legătură cu părinții mei. De aceea, cred că aceasta a fost nevoia de a mă întoarce în acea perioadă și să înțeleg perspectiva unui adolescent.
De ce ai ales să spui povestea unui tânăr pe cale de maturizare?
M-am identificat cu Octavian Albu (Otto Barbarul) din viața reală. Avea porecla asta și este liderul unei trupe de punk din București în anul 2010. (Albu este și regizorul muzical al filmului). M-am identificat cu multe din perspectivele lui asupra vieții pe care le-am citit în interviuri și pe Facebook. Pentru mine, era destul de dificil să am un erou așa violent ca femeie, pentru că ar fi avut nevoie de multe explicații și contextualizare. De aceea am ales să nu am un erou bărbat și un antierou bărbat. Povestea nu i se întâmplă lui Otto, ci Laurei. Iar el este pur și simplu absorbit în acest eveniment. Nu este nici eroul, și nici eroul negatov. Este doar un tip care nu trăiește povestea cu adevărat, dar este parte din ea.