
De ce este bine să consumăm castane? Pe lângă aroma îmbietoare pe care o au atunci când sunt coapte, castanele conţin foarte multe substanţe nutritive benefice organismului nostru. Se ştie că în afară de cele comestibile, cunoscute ca şi castane dulci, există şi sunt la fel de folositoare, în uz extern, castanele sălbatice.
Castanele comestibile pot fi consumate prăjite sau fierte fără a-şi pierde proprietăţile în timpul tratamentului termic. Bogate în vitamine B1, B2, B6, C şi E precum şi în minerale, fier, magneziu, zinc, calciu şi potasiu, fosfor, lipide, ajută la tratarea anemiilor, asteniilor, bolilor cardiovasculare şi ale sistemului digestiv, funcţionează ca un diuretic, precum şi a problemelor respiratorii, tusei, parodontozei, tratează rănile superficiale, arsurile şi bolile de piele.
Castanele sălbatice, conţin vitaminele C, K, amidon, saponozide, taninuri şi sunt folosite în uz extern pentru că au proprietăţi antiinflamatoare, vasodilatatoare, anticoagulante. De la castanul sălbatic pot fi utilizate şi scoarţa, seminţele, florile şi frunzele. De asemenea, sunt folosite de multe ori în compoziţia măştilor pentru păr şi faţă rezultatul fiind un păr strălucitor şi o piele fină şi hidratată.
Piure din castane comestibile.
Pentru a obţine un stimulent energizant natural, prepară un piure de castane comestibile: într-un litru de apă fierbinte se pun 200g de castane spălate bine şi se lasă la fiert timp de 40 de minute. Se scurge apa şi castanele se lasă să se răcească, după care se descojesc şi se strivesc cu furculiţa până obţineţi o pastă. Se poate îndulci cu miere sau pentru un gust mai bun, adăugaţi brânză de vaci. Se recomandă a se consuma la micul dejun pentru minimum 2 luni.
Acelaşi tip de piure, dar fără alte adaosuri se poate folosi în cure de minimum 2 săptămâni, câte o farfurie înainte de fiecare masă, pentru stimularea activităţii rinichilor şi în prevenirea formării pietrelor.
Pulberea obţinută din castane comestibile ajută la combaterea durerilor de cap şi ameţelii având rezultate vizibile încă de la primele utilizări. Pisaţi bine într-un mojar miejii uscaţi de castane după care se macină cu ajutorul unei râşniţe până obşineţi o pulbere foarte fină. Se ia câte o lingură dimineaţa, pe stomacul gol. Ideal este să ţineţi pulberea cca. 3 minute sub limbă, după care se înghite cu apă.
Mască împotriva acneei. Miezul copt al castanelor se pisează şi se amestecă cu miere. Se aplică pe faţă, având efect antiinflamator şi reglează producţia de sebum.
Decoctul din castane comestibile scade temperatura în caz de febră, ameliorează durerile menstruale şi este eficient în caz de nevroză.
La 250 ml apă se pun 2 linguri de miez de castane uscate şi mărunţite. Se fierb la foc mic timp de 15 minute, se strecoară şi se păstrează în sticluţe ermetice. Se iau 15-20 de picături pe zi.
Prin conţinutul de substanţe active, castanele sălbatice, preparate sub formă de unguent, accelerează circulaţia sangvină, fortifică venele şi le cresc elasticitatea. De asemenea combat inflamaţiile şi ajută la vindecarea contuziilor şi vânătăilor. Unguentul se obţine din castane sălbatice curăţate de coajă şi fierte, se amestecă cu orice tip de grăsime (vaselină, untură), în proporţii egale şi se aplică pe piele în strat subţire.
Citeşte şi:
PLANTA CARE AJUTĂ LA DETOXIFICAREA ORGANISMULUI
PLANTELE CARE TE AJUTĂ SĂ TRATEZI ANEXITA. FARMACIA VERDE LA ÎNDEMÂNĂ