Tusea nu este o boală, ci doar o reacție de apărare a organismului, fiind în fond o manifestare a unei afecțiuni. De aceea nu tratăm tusea ca atare, ci cauza care a generat-o.
Tusea umedă sau productivă, cea care generează eliminarea sputei, nu se tratează cu antitusive, pentru că sputa trebuie eliminată pentru a favoriza însănătoșirea organismului.
Tusea poate fi supărătoare și atunci apelăm la diferite remedii pentru a diminua disconfortul creat de ea.
Remedii naturiste pentru tusea uscată – Iată câteva ajutoare din cămară pentru a suporta mai ușor tusea seacă:
Remedii calmante și emoliente – se pot folosi atât în cazul tusei seci, cât și în cazul tusei productive:
- ceaiul de cimbrișor;
- siropul de ridichie neagră. MOD DE PREPARARE: acesta se poate prepara fie punând alternativ într-un vas straturi alternative felii de ridichie spălată și decojită și miere de albine, fie scobind cotorul ridichiei și punând în scobitură miere de albine. În ambele cazuri se lasă lângă o sursă de căldură 6-10 ore până când se formează siropul.
Remedii naturiste pentru tusea uscată – Remedii cu rol de dezinfectant local, care inhibă dezvoltarea microbilor:
- badijonări cu albastru de metilen sau gargară cu sare, dacă sursa tusei este din faringe;
- uleiul de mentă sau eucalipt – pe o batistă îmbibată cu ulei, țineți aproape de nas; ajută dacă avem o problemă a căilor nazale, acționând ca decongestionant și dezinfectant local;
- propolisul, ceaiul de caprifoi sau salvie au deasemenea efecte benefice asupra tusei.
Remedii naturiste pentru tusea uscată – Efectul calmant este cel mai căutat în tratarea tusei.
Cel mai cunoscut remediu pentru tusea seacă este ceaiul de pătlagină. El se obține adăugând apă clocotită peste 2-3 lingurițe de plantă. După 5 minute se strecoară și se bea îndulcit cu miere, 2-3 căni pe zi.
Ceaiul de tei (rețeta este aceeași, doar planta e diferită) are și un efect calmant general.
Creșterea aportului de vitamina C este utilă, mai ales în tusea apărută în viroze.
Limonada caldă: zeamă de lămâie, sau chiar lămâia întreagă se pun în apă fierbinte. Se bea îndulcit cu miere de albine.
Citește continuarea pe ziarmedical.ro