Când facem curățenia de rutină a băii, șansele ca toaleta, chiuveta și cada să lucească de curățenie. Poate dăm chiar cu mopul pe jos și mai facem ordine printre lucrurile din dulăpioare (bine, asta doar dacă ne simțim extramotivate!).
Dar e totuși un anumit loc, un mic mic, de care uităm de multe ori și n-ar trebui să se întâmple asta: capul de la duș.
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au luat mostre de ADN de la 656 de case și au descoperit că existau bacterii periculoase în majoritatea capetelor de duș. Este vorba despre microbacterii care pot provoca boli de plămâni. Cine și-ar fi închipui că dușul poate fi atât de murdar?
Au fost mai mulți factori care au făcut anumite capete de duș mai susceptibile la aceste bacterii. Unul este că dușurile metalice adună mai ușor microbi decât cele din plastic. Al doilea ar fi că apa tratată are tendința de a produce mai multe microbacterii decât apa de fântână, de exemplu.
Chiar dacă rezultatele studiului sunt alarmante – vorbim totuși de boli ale plămânilor – dr. Noah Fierer, profesor de ecologie și biologie evoluționară spune că nu este cazul să o luăm razna: „Nu vă îngrijorați, cu siguranță nu trebuie să ne fie teamă să facem duș“, spune el. „Este o lume microbianp fascinantă în dușul tău, iar tu te expui ei. Mulți dintre acești microbi sunt inofensivi, dar unii nu sunt, iar o astfel de cercetare ne face să înțelegem cum acțiunile noastre – de la sistemele de tratare a apei până la instalație – pot schimba aceste comunități microbiene“.
Așa că ar fi bine să curățăm dușul de fiecare dată când facem curățenie în baie.
Citește și: