Pentru că tuturor ne place peştele, indiferent de modul în care este gătit, vă sugerăm câteva reţete de sosuri, care să însoţească preparatul şi să îi dea un gust şi savoare pe măsură!
Sos de castraveţi pentru somon
Ingediente:
– 1 castravete
– 1 lingură suc de lămâie
– 1 cană de smântână
– 1 lingură de ceapă rasă
– 1 legatură de mărar tocat mărunt
– sare şi piper după gust
Preparare:
Se curăţă castravetele de coajă şi de seminţe apoi se dă prin răzătoarea mică. Amestecaţi castravetele ras cu smântâna, ceapa rasă, sucul de lămâie şi mărarul tocat şi condimentaţi după gust. Ţine-ţi sosul la rece până în momentul servirii.
Sos cald cu unt şi lămâie
Ingrediente:
– 100ml smântână
– 250ml vin alb
– 50g unt
– 1 lămâie
– 1 ceapă
Preparare:
Ceapa curăţată şi tocată mărunt se fierbe în vin. După ce a scăzut şi au mai rămas doar 2 linguri de lichid în vas, adăugaţi treptat untul, tăiat în cubuleţe.Se ameastecă până se încorporează tot untul. Adăugaţi smântâna şi sucul de lămâie şi amestecaţi. Sosul se păstreză la cald până în momentul servirii. Puteţi să-l ţineţi la bain-marie, într-un vas cu apă fierbinte.
Sos de mărar
Ingrediente:
– 2 căni supă de legume sau de pui
– 1 cană de lapte
– 1 cană de mărar verde tocat mărunt
– 1 cană de smântână
– 2 linguri unt
-1 lingurţă de zahăr
– 4 linguri suc de lămâie
– 2 linguriţe de făină
– 1 linguriţă de piper alb măcinat
– sare
Preparare:
Puneţi untul la topit şi adăugaţi mărarul, zahărul şi sarea. Amestecaţi până se încălzeşte bine şi turnaţi supa. Separat, amestecaţi făina cu laptele şi cu jumătate din cantitatea de smântână. Turnaţi amestecul peste celelalte ingrediente ţinute la foc mic, amestecând încontinuu, pentru ca sosul să nu se prindă. Adăugaţi sucul de lămâie şi fierbeţi sosul timp de 15 minute la foc mic. Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi smântâna rămasă şi amestecaţi bine. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să se răcească puţin înainte de servire.
Sos de capere pentru peşte gras
Ingrediente:
– 400ml supa de legume sau de pui
-2 linguri de capere mari
– 2 linguri de smântână
– 2 linguri de făină
– 2 linguri de unt
– 2 linguri de zeamă de lămâie
– sare şi piper după gust
Preparare:
Topiţi untul într-un vas. Adăugaţi făina, amestecaţi şi rumeniţi-o 3 minute, la foc potrivit. Adăugaţi supa şi lăsaţi să fiarbă, amestecând încontinuu, pentru a nu se forma cocoloaşe. Adăugaţi zeama de lămâie, smântâna şi caperele întregi sau tăiate, după cum vă place. Mai fierbeţi 5 minute, apoi luaţi vasul de pe foc şi lăsaţi sosul să se răcească.
Sos de mentă pentru peşte fript pe grătar
Ingrediente:
– 150ml smântână
– 150g cognac
– 200g frunze verzi de mentă
– 1 linguriţă frunze de pătrunjel verde
– sare grunjoasă
Preparare:
Frunzele de mentă şi pătrunjel tăiate mărunt, le pisaţi într-un mojar împreună cu sare grunjoasă. Adăugaţi smântâna şi cognacul şi amestecaţi până la omogenizare. Puneţi vasul la bain-marie, la foc potrivit şi fierbeţi sosul timp de 5 minute. Serviţi sosul cald sau rece.