Nu multă lume se gândește la realitatea sentimentului de singurătate. Psihologul Carina Munteanu spune că sunt cinci comportamente în caz de singurătate.
Tinerii se simt mai singuri decât oamenii mai în vârstă
Aceste cifre ridică întrebarea de ce tinerii se simt atât de singuri. Poate că sunt mult mai pregătiți să admită sentimentul de singurătate decât cei vârstnici care s-ar putea simți nevoia să-și accentueze independența. „Dar este bine de observat că atunci când toți au fost întrebați în care moment al vieții s-au simțit singuri, majoritatea au răspuns că atunci când erau tineri. Așa că nu neapărat viața modernă îi face pe tineri să se simtă singuri, cât factorii asociați tinereții. Deși ne-am putea gândi că vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani este o perioadă de distracții, de terminare a școlii, este de asemenea și o perioadă de tranziție – când te muți de acasă, începi facultatea, începi un nou job – care te îndepărtează de toți prietenii cu care ai copilărit. În același timp, oamenii încearcă să-și dea seama cine sunt și unde se poziționează în societate“, spune psihologul.
Îm plus, oamenii nu sunt obișnuiți cu aceste sentimente de singurătate și încă nu au experimentat depășirea lor sau șansa de a descoperit modalități prin care sătreacă peste aceste sentimente, cum ar fi să facă ceva care să-i distragă sau să caute compania altora.
41% din oameni cred că singurătatea este ceva pozitiv
„Această descoperire se potrivește cu ideile oamenilor cum ar fi cea a omului de știință John Cacioppo care credea că am evoluat la experimentarea singurătății pentru că poate fi de folos, chiar dacă este neplăcută. Oamenii au supraviețuit prin formarea grupurilor co-operative. Dacă oamenii simt că sunt excluși dintr-un grup atunci sentimentele de singurătate îi putea face să intre în legătură cu alți oameni, făcându-și noi prieteni sau reactivând vechi relații“, explică psihologul Carina Munteanu.
Din păcate, problema este că poate să devină cronică, cu un serios impact asupra stării de bine și chiar asupra sănătății. „Sentimentul de singurătate cronică este asociat cu un risc mare de depresie. A fost uimitor că studiile arată că 41% din participanți au spus că singurătatea ar putea fi pozitivă. Dar cifrele scad la 31% în cazul celor care ne-au spus că deseori se simt singuri. Singurătatea poate fi atât de tristă și de apăsătoare,astfel încât atunci când durează mult cu greu poți să-i vezi și latura pozitivă“, spunea Munteanu.
Oamenii care se simt singuri au abilități sociale care nu sunt nici mai bune nici mai rele decât media
Uneori, se presupune că oamenii se simt singuri pentru că li se pare foarte greu să-și facă prieteni. „Un element-cheie al intercacțiunilor sociale este abilitatea de a spune celorlalți oameni cum te simți, astfel încât să răspunzi întrebărilor, în consecință. Poate că sunt îngrijorați în legătură cu ceva sau poate au fost jigniți fără intenție“.
Testele de felul acesta se fac în felul următor: li se dau subiecților o serie de chipuri desenate sau mai multe poerechi de ochi desenate din care să aleagă pentru a descrie emoțiile pe care le experimentează oamenii. Nu a fost nicio diferență între cei care s-au simțit deseori singuri și cei care nu s-au simțit. „Unele rezultate arată că este vorba despre anxietate provocată de situații sociale care-i face să le fie greu să treacă peste sentimentul de singurătate, mai degrabă decât de abilitățile sociale“, spune psihologul.
Nu se simt mai singuri iarna decât în alte perioade ale anului
Înainte de Crăciun, există numeroase campanii de caritate pentru a-i ajuta pe cei mai în vârstă. Este o zi a anului în care este vorba despre reunirea cu familia și cei toți cei dragi pentru a sărbători, astfel încât posibilitatea de a petrece această zi singur este una de care se tem foarte mulți. „Dar s-a descoperit că pentru mulți din aceia care se simt singuri, iarna nu este cu nimic mai grea decât restul anului. Oamenii au fost întrebați care este perioada anului și perioada zilei în care se simt cel mai singuri. Mai mult de două treimi au spus că nu s-au simțit mai singuri iarna decât în altă perioadă a anului. Restul au spus, într-adevăr, că iarna s-au simțit cel mai singuri, dar au fost și puțini care au spus că vara. De Crăciun, mulți oameni încearcă să-i implice în această sărbătoare și pe cei care sunt singuri. Dar vara, dacă toată lumea pleacă în vacanță, s-ar putea să te simți lăsat în urmă“, explică Munteanu.
Oamenii care se simt singuri au un nivel de empatie mai mare decât ceilalți
Cercetătorii au urmărit de-a lungul timpului două feluri de empatie. Una este empatia pentru durerea fizică a oamenilor – cât de mult îți pare rău pentru cineva care și-a prins mâna în ușă, s-a fript cu ulei încins sau a fost înțepat de o albină. Cealaltă a fost despre cât de multă empatie ai pentru pentru durerea socială a altora – pentru cineva care a fost batjocorit sau agresat la școală, care nu a fost invitat la o petrecere sau care a fost părăsit de partener. „Nua fost nicio diferență în empatia fizică între oamenii care s-au simțit mai mult sau mai puțin singuri. Dar oamenii care au spus că s-au simțit des sau foarte des singuri au arătat o mai mare empatie pentru durerea socială. Poate pentru că au experimentat pe pielea lor ceea ce înseamnă să fii lăsat deoparte. Au empatizat mai mult cu alți oameni care se află în aceeași situație în care s-au aflat și ei“, conchide psihologul.
Citește și: