Ziarul „The Guardian” a publicat ieri un articol în care a spus povestea spitalului de oncologie pediatrică pe care Asociația „Dăruiește Viață” îl construiește în București. Spitalul este ridicat exclusiv din donații, la inițiativa asociației care este reprezentată de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu. Jurnalistul Kit Gillet spune că acest spital este „un simbol al frustrării românilor”.
„La numai câțiva kilometri de centrul Bucureștiului, începe să se concretizeze un spital cu opt etaje. Clădirea, care va fi dată în folosință la începutul lui 2021, este mai mult decât o unitate spitalicească. este un simbol al frustrării românilor față de guvernele succesive și al conștientizării din ce în ce mai mari a faptului că poate cetățenii ar trebui să găsească singuri soluții la problemele țării”, scrie The Guardian.
În articol, se precizează că din 2015, mai mult de 300.000 de oameni și 4.000 de companii au donat bani pentru construirea spitalului, care va trata copiii cu cancer și va fi primul spital de stat construit în întregime din donații private. S-au strâns mai mult de 30 de milioane de euro până acum, suficient pentru construirea spitalului și echiparea lui. Inclusiv trupa Metallica a donat 250.000 de euro, când au venit pentru un concert anul trecut, în august.
„Cred că românii aveau nevoie de un proiect în care să creadă pentru că în ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic: nici drumuri, nici spitale, nici infrastructură”, spune Oana Gheorghiu.
În articol se arată că de la sfârșitul perioadei de comunism, Romînia a rămas în urmă la investițiile publice. „Are cele mai mici cheltuieli cu asistența medicală ca procent din PIB din UE – aproximativ jumătate din media Uniunii, potrivit celor mai recente cifre Eurostat. În același timp, în fiecare an, mii de medici și asistente părăsesc țara pentru locuri de muncă mai bine plătite în străinătate, iar corupția și scandalurile continuă să infecteze sistemul.”
„Donația mea nu este mare lucru, dar sunt foarte fericită să văd un proiect precum Dăruiește Viață devenind realitate”, spune Livia Grigorescu, învățătoare într-o comună de lângă București. Ea donează 2 euro lunar prin SMS. „Pentru mine este speranța pentru un viitor mai bun și, între timp, o dovadă a ceea ce se poate face atunci când oamenii își doresc cu adevărat”.
„Am vrut să refacem departamentul de oncologie de aici (în spitalul care există deja)”, spune Gheorghiu. Dar, spune ea, au descoperit că ar fi mai ușor să construiască o nouă clădire decât să o renoveze pe cea deja existentă, care a fost construită la finalul anilor 1970. Gheorghiu, care era studentă în timpul Revoluției din 1989, spune că sistemul medical din Romînia nu s-a îmbunătățit în ultimii 30 de ani. „Ba e chiar mai rău decât în vremea comunismului, pentru că infrastructura nu s-a dezvoltat deloc, așa încât au rămas aceleași resurse”.
Gheorghiu spune că speră că-i inspire și pe alții și sunt perfect conștienți că un spital nu va schimba întregul sistem. Cu toate astea, ea spune că scopul a fost să creeze „o insulă unde lucrurile să funcționeze normal și unde oamenii să vină – pacienți, medici și asistente – să vadă că lucrurile pot fi făcute altfel și vor începe să se schimbe”
Noul spital va deveni parte a sistemului public de sănătate când va fi terminat, iar Dăruiește Viață are deja alt proiect. „Avem banii pentru o primă clădire, dar acum proiectul a fost extins”, spune Gheorghiu. „Plănuim să facem o altă clădire care să fie conectată la aceasta. Și va fi un spital la fel de mare ca acesta.”
Citește și:
Un medic din Craiova face minuni cu copiii bolnavi neuromotor