Despre mierea de albine se știe că este un dar deosebit de valoros al naturii. Fiind unul dintre cele mai complexe alimente naturale, mierea este solicitată tot mai mult în meniul zilei, la nivel mondial. Chiar dacă în țara noastră consumul de miere pe cap de locuitor este unul foarte scăzut comparativ cu statele occidentale, și la noi se atestă o ușoară tendință de înlocuire a zahărului cu mierea de albine.
Cultura consumului de miere în țara noastră are rădăcini adânci în istorie, întrucât există dovezi ale îndeletnicirilor apicole din cele mai vechi timpuri. Totodată, oamenii de știință subliniază calitatea înaltă a produselor apicole obținute în țara noastră, inclusiv a mierii, datorită factorilor pedo-climatici favorabili. Însemnătatea acestui produs dulce este cu atât mai mare cu cât este utilizat nu doar în domeniul alimentar, ci și în industria cosmetologică folosindu-se la diverse proceduri sau substituind unele produse de machiaj, în industria farmaceutică intrând în componența unor produse medicale, Astfel că dispunem de toate condițiile dezvoltării unei ramuri apicole puternice, începând cu baza meliferă a țării și terminând cu capacitatea de consum a populației.
Beneficii ale consumului de miere
Cunoaștem cu toții că mierea este un aliment bogat în vitamine, aminoacizi și alte elemente nutritive foarte necesare organismului nostru. Un impact și mai mare asupra imunității și în general a sănătății noastre o are mierea folosită în combinație cu diverse alte produse bogate în vitamine: nuci, alune, semințe, fructe uscate etc. În perioada rece a anului este foarte recomandat consumul regulat de miere, deoarece organismul nostru primește, prin consumarea acesteia, o doză considerabilă de hrană și energie. Dintre cele mai importante beneficii ale consumului de miere în perioada toamnă-iarnă-primăvară, putem aminti:
Mierea este un energizant extraordinar
Îmbogățindu-ne organismul cu vitamine și minerale foarte necesare corpului nostru. Consumul regulat de miere ne va ține în tonus, iar o lingură de miere servită dimineața ne garantează o bună dispoziție pentru întreaga zi. Și așa cum iarna avem predispoziție pentru depresii și stări melancolice, mierea naturală ne poate ajua în acest sens.
Previne răceala și tusea
Diverse tipuri de miere sunt chiar prescrise persoanelor care suferă de astm sau cei care răcesc frecvent. Așa feluri de miere ca mierea de salcâm și de tei ajută la întărirea imunității, dar poate trata și tusea și stările depresive.
Citește și: