Din păcate momentul menopauzei este unul dificil, constând într-o puternică schimbare hormonală (scăderea nivelului de estrogen) care aduce cu sine o serie de consecinţe pe mai multe planuri, afectând adesea pielea şi tenul. Dermatologii vă recomandă câteva trucuri care să vă ajute în procesul de îngrijire a pielii la menopauză.
Un prim pas constă în curăţarea corectă a tenului. O dată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată şi are nevoie de umezeală suplimentară. Astfel că un pas important pentru îngrijirea pielii constă într-o curăţare corectă . Pentru asta e bine să optaţi pentru produse cu o formulă cremoasă care hidratează în loc de spumă sau gel.
Hidratarea în profunzime, este al doilea pas important de urmat în această perioadă, deoarece activitatea glandelor sebacee este mai redusă şi pielea devine mai uscată. Este recomandată folosirea unor creme cu textură mai onctuoasă care ajută la hidratare. De asemenea este bine să evitaţi duşurile lungi şi fierbinţi şi hidrataţi tenul în timp ce pielea este încă umedă. Consumul necesar de apă contribuie la stimularea hidratării.
Protecţia. După 40 de ani, pielea capătă o abilitate mai scăzută de a se proteja şi atunci e bine să folosiţi zilnic o cremă cu factor de protecţie de minim 30, inclusiv în sezonul rece.
Apariţia petelor pe faţă şi mâini. Se spune că vârsta se vede la mâini şi la gât! O soluţie pentru a preveni apariţia petelor de pe faţă, mâini şi piept, constă de asemenea în folosirea zilnică a unei creme cu protecţie solară. Pentru diminuarea nuanţei petelor deja existente utilizaţi atât produse exfoliante care înlătură celulele moarte ale pielii cât şi produse de iluminare. La rândul lor, mâinile pot pierde cantităţi esenţiale de umiditate, colagen şi grăsime, în timpul menopauzei, proces ce poate duce la accentuarea venelor şi încreţirea pielii. Pentru a reduce aspectul ridurilor, consumaţi alimente bogate în antioxidanţi, fructe şi legume în culori vibrante, care îşi obţin culoarea din compuşii sănătoşi şi nu uitaţi să folosiţi frecvent o cremă de protecţie.
Un alt pas de urmat în această perioadă este acela de a introduce soia în alimentaţie. Bogată în izoflavone, compuşi pe bază de plante care par să acţioneze în organism precum estrogenul şi pot preântâmpina subţierea pielii. Experţii spun că aproximativ 50mg de izoflavone pe zi pot veni în ajutorul femeilor aflate la menopauză.
Să nu uităm de relaxare. Se ştie că stresul poate face ca pielea să devină mai uscată şi sensibilă. Încercaţi să introduceţi în rutina de zi cu zi pe lângă procesul de îngrijire a pielii, anumite tehnici de relaxare precum meditaţia, yoga şi sportul. Sportul ajută la relaxare, sporeşte tonusul muşchilor şi stimulează circulaţia sanguină, care este afectată la rândul ei odată cu vârsta.
Un ultim pas ce ajută în tot acest proces de transformare ce intervine odată cu menopauza este somnul. Lipsa orelor de somn normale, 7-8 ore/ pe noapte, sporeşte procesul de îmbătrânire a pielii. Somnul ajută la prevenirea cearcănelor precum şi la recăpătarea luminozităţii pielii.
Citește și: