„Următorul Sir Laurence Olivier”, actorul Benedict Cumberbatch a fascinat o lume întreagă cu rolurile sale legendare, cucerind audiențe din toate colțurile lumii, dar și criticii marilor tabloide. Visceral și cameleonic pe scena teatrului, uluitor și fermecător pe ecrane, Cumberbatch l-a înțeles pe Shakespeare de la 13 ani, jucând în travesti un rol din „Visul unei nopți de vară”.
Are rădăcini profund britanice, dar și influențe scoțiene, franțuzești, suedeze, germane și olandeze. Printre realizatorii de film preferați se numără Stanley Kubrick, Michael Winterbottom, Steven Soderbergh, John Hughes și Alfred Hitchcock și se declară fanul actorului Robert Downey Jr. Practică meditația budistă și spune că „fericirea pentru mine este pur și simplu a fi, a fi în fiecare moment. A trăi în prezent și în fiecare moment este esența a tot ceea ce facem noi ca actori”.
Ascultându-și chemarea
Născut în Londra, Benedict Cumberbatch a avut de mic o relație specială cu actoria. Părinții lui sunt renumiții actori de televiziune Timothy Carlton și Wanda Ventham și, în ciuda încercării de a-l ține departe de fascinanta lume artistică pe tânărul lor fiu, el va obține o bursă de studiu în arte. Despre copilăria sa, el spune că „a fost una grozavă”, deși se simțea „predispus la moment de hiperactivitate, urmate de epuizare și de o temperare”.
Înscris la școala publică Harrow, Benedict juca rugby și picta în timpul liber, devenind ulterior autorul unor pânze pictate în ulei de mari dimensiuni. Asta până a descoperit lumea teatrului, care i-a bulversat imaginația până peste poate. Inițiat și îndrumat în tainele acestei arte de profesorul Martin Tyrrell, primul rol pe care îl interpretează este unul neașteptat: Titania, Regina Spiritelor din „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare. Un rol de forță, o compoziție, o reală încercare pentru genialul actor de mai târziu.
Însă căile actoriei au fost extrem de întortocheate pentru Benedict Cumberbatch. După ce termină școala, pornește într-o aventură în India, unde se oferă voluntar să predea limba engleză într-o mănăstire tibetană din Darjeeling. „Acolo am putut sta alături de călugări, în propria lor casă și i-am putut privi la rugăciune. Am avut șansa de a-i învăța, dar și de a interacționa cu ei”. Apoi și-a continuat studiile de artă dramatică la Universitatea din Mancester și la London Academy of Music and Dramatic Art, cea mai veche școală de teatru din Marea Britanie. La finalul studiilor, deja avea propriul său agent.
Primele roluri ale lui Cumberbatch au fost în spectacole după texte clasice și în mici show-uri de televiziune. În 2004 l-a interpretat pe tânărul Stephen Hawking, aflându-se în primele stadii ale bolii sale neuronale – prestație pentru care a fost nominalizat la Premiile BAFTA. În 2006, a jucat în primul film din carieră, o producție studențească denumită „Starter for 10”. Un an mai târziu a împărțit platoul de filmare cu actorul Tom Hardy în filmul „Stuart: A Life Backwards”.
Tată de băieți, Benedict Cumberbatch are doi fii, Cristopher Carlton și Hal Auden, cu regizoarea Sophie Hunter. Anunțul logodnei lor nu a ratat pagina principală a ziarului britanic „Times”, iar căsătoria a avut loc pe Isle of Wight, cea mai mare insulă din Anglia și a doua ca populație, declarată patrimoniu UNESCO. „Am o familie care îmi oferă un sens în viață mai măreț decât mine și mai important decât munca mea și viața mea publică”.
Sherlock, celebritatea și rolurile din filme
Adaptarea modernă realizată de BBC în 2010, după povestea detectivului Sherlock Holmes, a atras celebritatea și atenția întregii lumi asupra lui Cumberbatch. După trei nominalizări pentru rolul principal din serial, în 2014 a obținut primul Premiu Emmy.
Anul 2011 l-a propulsat pe Cumberbatch în galaxia hollywoodiană, primind rol după rol în filme ca „Tinker Tailor Soldier Spy” sau „War Horse” al lui Steven Spielberg, despre dramele războiului. Explorându-și calitățile artistice, Cumberbatch intră și în universul fantastic al trilogiei „Hobbitul”, realizând vocile Necromantului și a lui Smaug. Va juca și rolul unui ticălos, portretizându-l pe înfiorătorul Khan în „Star Trek: Into Darkness” al lui J.J. Abrams, lansat în 2013. Un an mai târziu, își va oferi vocea și pentru „Penguins of Madagascar”.