Niște șuvițe încântătoare nu sunt numai rezultatul unei rutine de coafare a părului. Există dovezi științifice că poți mânca anumite alimente pentru a obține un păr mai puternic, des și strălucitor, potrivit prevention.com.
„Celulele foliculare ale părului sunt unele dintre cele mai active din punct de vedere metabolic și au printre cele mai ridicate rate de circuit în organism“, spune dr. Alan J. Bauman, chirurg de transplant al părului la Bauman Medical Group din Boca Raton. „Restricționarea caloriilor sau scăderea aportului de proteine, minerale, acizi grași esențiali și vitamine pot duce la anormalități în structura și producția fibrei părului, schimbări de pigmentare, dar și căderea părului. Dacă ai deficiențe nutriționale importante, cum ar fi în cazul proteinelor, organismul tău nu va mai produce păr sănătos“.
Cele mai bune vitamine și nutrimente pentru creșterea părului
Creșterea părului este mai prolifică între 15 și 30 de ani și poate încetini sau schimba după 40 de ani. Alcătuirea unui meniu bogat în aceste nutrimente îți va oferi mari beneficii:
- proteine
- fier
- vitaminele A, C, D și E
- vitaminele din complexul B
- acizi grași Omega-3 și Omega-6
- zinc
- seleniu
- magneziu
Dacă nu dieta este de vină din cauza aspectului tern al părului, al căderii acestuia sau subțierii firului, atunci ar fi bine să consulți un medic pentru că aceste schimbări drastice ar putea fi un simptom al unie boli interne, cum ar fi o tiroidă inactivă, o problemă a ficatului sau o boală autoimună cum este lupusul, sugerează dr. Salvatore J. Di Grandi, dermatolog.
Nuci
Alimentarea cu suficiente calorii și acizi grași face mai mult decât menținerea sănătății mușchilor și a inimii. O cercetare din ianuarie 2015 din Journal of Cosmetic Dermatology a demonstrat că acizii grași Omega-3 și Omega – 6 pot ajuta la diminuarea procesului de cădere a părului și la îmbunătățirea creșterii părului.
„Nucile, migdalele sau alunele, și uleiul de cocos sunt emolienți naturali pentru piele și foliculii de păr și hrănesc rădăcina părului, lăsându-l lucios“, spune dr. Anna D. Guanche, dermatolog.
Nucile și semințele sunt bogate și în vitamine din complexul B, magneziu, zinc și vitamina E, adaugă dr. Rhonda Q.Klein, dermatolog. Vitamina E face echipă cu seleniul pentru a menține puternice membranele celulare și pentru a furniza apărare antioxidantă.
Pește gras
A devenit evident până în prezent că proteina este importantă. „Pierderea bruscă în greutate sau dietele sărace în proteine, grăsimi sănătoase și fitonutrienți care se găsesc în legume și fructe proaspete pot contribui la un păr nesănătos. Femeile au nevoie de aproximativ 50 de grame de proteine pe zi“, spune dr. Mary Wendel, director medical la Medi Tresse în Boston, Massachusetts.
Peștele gras, cum este somonul, heringul, tonul și sardinele, oferă proteine, vitamina D, acizi grași Omega-3 și alte componente care ajută la sănătatea firului de păr, pentru „a hrăni pielea și a îngroșa stratul gras din jurul foliculului de păr, rezultând un păr mai sănătos“, a adăugat ea.
Stridii
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cataloghează ca deficitul de fier ca fiind cea mai des întâlnită deficiență, „care afectează mai mult de 80% din populație“, spune dr. Bauman. „Chiar și micile schimbări ale nivelurilor de fier, fără a se instala anemia, pot afecta părul, provocând căderea lui ori subțierea“.
Deși carnea roșie, verdeața, cerealele integrale, fasolea și gălbenușurile furnizează cantități de fier, dr. Wendel și dr. Klein recomandă mai degrabă stridii, de vreme ce acestea oferă cantități mari de fier și zinc, ultimul fiind „un mineral esențial care ajută la creșterea părului și repară firul de păr“, potrivit lui dr. Klein.
Spanac
Leguma cu frunze verzi, preferata lui Popeye Marinarul este bogată în fier. Spanacul este una dintre recomandările de top ca sursă de fier ale dr. Wendel, un nutriment care ajută la prevenirea subțierii firului de păr.
În afară de faptul că poate furniza o cantitate bogată de fier, spanacul este bogat în folați și vitaminele A și C. „Deși deficitul de vitamina C este rar în zilele noastre, aceasta este esențială pentru sintetizarea colagenului și încrucișarea fibrelor de keratină, care apar în producția de fibrelor din păr“, spune dr. Bauman.
Ouă
„Ouăle sunt o sursă importantă de proteine și biotină, ambele fiind importante pentru creșterea unui păr sănătos“, spune dr. Klein. Biotina păstrează enzimele pentru metabolizarea nutrimentelor, cum sunt grăsimile și carbohidrații, care hrănesc foliculii de păr. În plus, gălbenușurile conțin foarte multă vitamina D, care este foarte important să o obținem fie prin dietă sau suplimente naturale de vreme ce organismul nostru nu o produce în mod natural“, spune dr. Anthony Youn. Un ou conține 41 IU de vitamina D sau 10% din necesarul zilnic.“
Fasole
Dr. Wendel recomandă, de asemenea, o altă sursă de fier și proteine prietenoasă cu vegetaienii și veganii. O jumătate de cană de fasole albă furnizează aproape 9 grame de proteine vegetale și 3,5 grame de fier, ca să nu mai vorbim de cele 6 grame de fibre, puțin zinc, seleniu și folați.
Dacă nu-ți place fasolea albă, poți consuma fasole neagră, năut, linte, mazăre care și ele sunt bogate în proteine, fier și fibre.
Carne de vită
Dacă îți place carnea, vei dori să ai un meniu bogat în carne roșie slabă. „Carnea de vită este bogată în fier și Omega-3, ambele ajutând la îngroșarea firului de păr și obținerea unui păr mai sănătos și bogat“, spune dr. Youn. O bucată de 200 de grame de carne de vită poate furniza 23 de grame de proteine, aproape 3 mg de fier și 6 grame de gărsimi nesaturate.
Cartofi dulci
Indiferent că îi fierbi, îi transformi în desert sau îi amesteci într-o salată, cartofii dulci, serviți sub orice formă, sunt foarte sănătoși pentru păr, pentru că abundă în vitamina A și B6. De fapt, cartoful dulce „ajută la producerea de sebum și ar putea ajuta la creșterea mai rapidă a părului“, spune dr. Klein. În plus, de vitamina A beneficiază și ochii și funcționarea sistemului imunitar.
Ardei
Nu numai că vitamina C este crucială pentru un păr sănătos pentru că ajută la sintetizarea fibrelor de colagen, dar joacă un rol foarte important în creșterea cantității de fier pe care o absoarbe organismul, arată un studiu.
Bineînțeles, poți găsi multă vitamina C în fructe precum portocalele, căpșunile, kiwi, dar și în ardei roșii care îți pot furniza 95 de mg la jumătate de cană. În plus, acești conțin vitamina A și fier, zinc, seleniu și folați.
Iaurt grecesc
Alege varianta neîndulcită și vei avea partea de 24 de grame de proteine, fără acea cantitate de zahăr pe care o au de obicei iaurturile. Ca să nu mai vorbim că vei beneficia și de o cantitate importantă de calciu, 282 mg, care joacă un rol important în menținerea sănătății părului. Poți consuma acest iaurt cu fructe de pădure.