Nu există perioadă mai bună a anului decât anotimpul rece în care să te poți bucura de o supă fierbinte. Aerul devine tăios, frunzele își schimbă culoarea, iar cu vremea rece de afară, un bol de supă fierbinte este exact ce ai nevoie pentru a trece mai ușor prin iarnă.
Nutriționista Mia Socolescu recomandă supele făcute în casă, și nu cele de la restaurant sau din conserve. „Singurul mod prin care poți ști ce se află în mâncarea din fața ta este să o prepari tu“, spune nutriționista. Potrivit lui Socolescu, multe supe din comerț conțin aditivi nesănătoși, iar prepararea în casă a unei supe este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de sănătatea ta. „Este ceva special în prepararea ei. Este o muncă de dragoste și despre crearea aromelor“.
„Poți face porții mai mari și chiar dacă îți rămâne supă, o poți congela și să o mînânci atuncu când dorești. Folosește grăsimi sănătoase din ingrediente ca ulei de cocos, avocado, nuci și ulei de măsline pentru a-i da un gust deosebit de care o să te îndrăgostești. “
Supă cremă de morcovi copți
Ingrediente (pentru 4 porții):
3 căni morcovi tăiați bucăți (nu e nevoie să elimini coaja)
1 ceapă tocată
1 lingură ghimbir, curățat
4 căței usturoi
frrunzele de pe 5 tije de cimbru
3 linguri ulei de măsline
1 lingură pastă miso
6 căni zeamă în care au fiert legumele sau oase, ori apă
sare și piper după gust
Mod de preparare:
Încinge cuptorul.
Pune morcovii și ceapa într-un vas, amestecă cu uleiul de măsline și cimbrul.
Apoi, întinde-le pe o foaie de copt. Pune cățeii de usturoi în folie de aluminiu după ce i-ai dat prin ulei și sare și așază-i lângă morcovi și ceapă. Lasă la copt 25 de minute sau până se rumenesc.
Lasă să se răcească câteva minute, apoi adaugă morcovii, ceapa și usturoiul într-un blender împreună cu ghimbirul, supa și pasta miso șimixează până obții o textură cremoasă.
Toarnă supa în vase și servelte garnisiste cu cimbru și ulei de măsline.
Supă cremă de conopidă cu usturoi
Ingrediente pentru 4 porții:
1 conopidă
2 căței de usturoi
1 ceapă medie
5 crenguțe de cimbru
2 linguri ulei de cocos
4 căni de supă în care au fiert legume
2 căni apă
sare și piper după gust
pătrunjel
Mod de preparare
Încingi cuptorul.
Taie în bucăți mari conopida, ceapa și usturoiul. Împrăștie-le pe o foaie de copt împreună cu crenguțele de cimbru și stropește-le cu ulei de cocos, presară sare și piper. Lasă la copt 45 de minute sau până se rumenesc.
Lasă legumele să se răcească timp de câteva minute, apoi pune-le în blender împreună cu supa și mixează. Transferă într-un vas și servește la tempertura dorită. Asezonează cu sare și piper după gust și ornează cu câteva picături de ulei și pătrunjel.
Supă-cremă verde, detoxificantă
Ingrediente pentru 4 porții:
2 căni spanac
6 tije sparanghel, tocat
1 zucchini, docvlecel mediu, tocat
1 ceapă medie, tocată
2 căței usturoi
1 lingură ulei de cocos
4 căni supă legume
apă
1 linguriță turmeric
sare și piper după gust
Mod de preparare
Încinge uleiul de cocos într-un vas mediu. Adaugă ceaa și usturoiul, mai întâi, apoi sparanghelul, zucchini și ultimul, spanacul.
Adaugă supa și suficientă apă cât săa acoperi legumele.(cam 2 căni).
Lasă să fiarbă 20 de minute, adaugă turmericul și fă un piure. Poți transfera într-un blender sau folosește un mixer vertical și toarnă în boluri. Asezonează după gust și servește cu zeamă de lămâie.
Zaina
Citește și: