Există mai multe tipuri de smoothiuri: sunt unele energizante, altele cu foarte mulți nutrimenți și mai sunt cele bogate în proteine, care sunt și foarte sățioase și timp de câteva ore nu îți este foame.
„Băute la momentul potrivit, în cantitatea potrivită și în combinația de alimente perfecte, smoothiurile pot construi și repara țesuturile mușchilor, te pot face să te simți sătul și îți pot tăia pofta de mâncare“, explica Mirela Ionescu, nutriționist.
O cantitate mare de proteine are beneficii foarte mari. „De multe ori, smoothiurile care au doar fructe, suc sau lapte ne pot sătura, dar cresc nivelul de zahăr din sânge foarte repede – care apoi scade brusc. Adaugă proteine în smoothie pentru o alegere echilibrată. Proteinele vor încetini digestia, făcându-te să te simți sătul mai mult timp și previn creșterile și scăderile cantității de zahăr din sânge“, explică nutriționistul. Dacă transformi smoothieul într-o masă, folosește cel puțin 25 de grame de proteine. Dacă e o gustare, folosește cam 10 grame.
Mirela Ionescu are și cinci propuneri de smoothiuri proteice foarte sățioase.
Smoothie tropical dulce-iute
Smoothie cu afine și apă de cocos
- 1 1/2 căni de afine decongelate sau proaspete
- 1 cană apă de cocos
- 1/2 cană iaurt
- 1/4 linguriță esență de cocos
- 1 lingură semințe de cânepă
Amestecă toate ingredientele în blender și obține un lichid vâscos.
Smoothie cu kiwi și căpșuni
- 2 kiwi curățați și tăiați bucăți mari
- 1/2 cană căpșuni decongelate sau proaspete
- 1/2 portocală sau 1 clementină
- 1/2 banană feliată
- 1/2 cană lapte degresat
- 2 linguri fulgi de ovăz
- 1-2 lingurițe miere – opțional
Pune toate ingredientele în blender și mixează 30 de secunde.