Sunt o tipă care are 39 de ani și 15 tatuaje. Ambele „sleeves“ (mâinile în întregime) și diverse altele pe suprafața corpului. Indiferent de reacția ta când citești aceste rânduri, să știi că m-am mai întâlnit cu ea. M-am obișnuit cu tot felul de reacții: de la „wow, cât de cool ești“, la „uite-o și pe asta, Doamne ferește!“.
Se spune în poporul ăsta că nu trebuie să-ți desenezi trupul, că „nu e bine“, că „nu e creștinește“, în general că „Doamne ferește!“. Cred că treaba e mult mai simplă decât vrem noi să o complicăm: în afară de faptul că fiecare face ce vrea cu trupul lui, fiecare și-l poate înfrumuseța așa cum dorește.
Am observat în ultimii ani un curaj al femeilor de a-și face tatuaje și în zonele care de obicei erau rezervate bărbaților, ca să zic așa: mâini, piept, gât.
Așa că, dacă te-ai decis că vrei să-ți înfrumusețezi trupul cu un tatuaj, cu primul tău tatuaj, poți citi sfaturile mele și ghidează-te după ele, pentru că am petrecut multe ore în saloanele de tatuaje. Din start vreau să te avertizez că e boală grea treaba asta, pentru că odată ce ai apucat să-ți faci primul tatuaj, devii dependent, și tot mai vrei și iar mai vrei. Cel puțin așa s-a întâmplat cu mine și prietenii mei. Niciodată nu ai suficiente tatuaje.
Îngrijirea de după este esențială
Păstrează zona foarte curată și îngrijește exact așa cum îți spune artistul tatuator. Există un gel-cremă cu care vei unge zona, iar dacă ai vreun semn de întrebare legat de o eventuală infecție, aceasta trebuie tratată. Nu expune zona tatuată la soare (razele afectează culorile tatuajului, le fac să pălească). De asemenea, trebuie acoperită zona cu un tifon cel puțin câteva zile pentru a evita contactul cu microbi și bacterii. Nu te duce la mare imediat după tatuare. Apa mării și nisipul favorizează infecțiile.
Ia cu tine un prieten
Ar fi bine să mergi cu un prieten pentru ca acesta să se uite și să vadă dacă totul este așa cum ți-ai dorit, dar și să te țină de mână în cazul în care durerea devine un pic cam dificilă. Poți mesteca și gumă 🙂 Te ajută cu durerea. Când mă întreabă cineva câte ore a durat un tatuaj, eu îi răspund că a DURUT atâtea ore. Pentru că crede-mă, sunt anumite zone de pe corp unde e nevoie de multe pauze, pentru că din cauza durerii ești tentat să-ți ții respirația.
Fă-ți temele
Să-ți faci temele înseamnă să te interesezi de cele mai serioase saloane din oraș, de artiștii de acolo, de prețuri și de condițiile în care se fac tatuajele. Apoi, începe distracția, și gândește-te că tatuajul pe care-l vei avea e numai al tău, rodul inspirației tale și al talentului tatuatorului. Este o hotărâre permanentă, așa că fii sigur că asta îți dorești. Dacă îți faci un tatuaj cu un înscris în altă limbă asigură-te care este scrierea corectă și ce înseamnă (nu o face cu Google translate! e bullshit). Ar fi bine să mergi la un artist tatuator care este specializat în stilul tău de tatuaj. De asta am spus că este important research-ul. S-ar putea să coste mai mult, dar fiind ceva pe viață, eu zic că merită!
Nu te grăbi
Gândește-te la lucurile care sunt importante pentru tine, la vorbe importante, oameni care te inspiră sau o piesă de artă care te definește. Nu lăsa pe nimeni să decidă pentru tine ce este un tatuaj bun. Este o decizie personală, este o modalitate de exprimare a sinelui.
Tatuajele pot fi incredibil de frumoase, dar mai târziu s-ar putea să regreți decizia. Sfatul meu este să aștepți cel puțin un an înainte de a-ți face un tatuaj, acel tatuaj, primul. Dacă ideea ți-a rămas în cap și anul următor, și încă îți mai place modelul, există șanse mari să-ți placă și 25 de ani de acum încolo. Nu uita că sunt permanente. Există centre unde le poți scoate, dar rămân semne și oricum este extraordinar de costisitor, de 10 ori mai mult decât prețul tatuajului.
Și mai am un sfat: nu-ți tatua numele cuiva, cum ar fi vreun iubit, iubită, prieten, prietenă. Relațiile pot fi trecătoare. Tatuajele sunt permanente. Dar ambii/ambele dacă ați decis să vă faceți câte unul, folosiți în loc de nume un simbol. Unul mic. Îl poți oricând completa, continua sau îi poți da altă semnificație dacă dragostea sau prietenia voastră ajunge la WC“.
Nu uita, este o alegere personală
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere când îți faci un tatuaj este că acea cerneală este pe pielea ta pentru toată viața. Tatuajul nu trebuie să fie neapărat grandios sau să aibă o istorie captivantă în spate. Îți poți face un tatuaj doar pentru a păstra, memora ceva cu tine. Un tatuaj este numai o alegere personală – a ta și a nimănui altcuiva.
Asigură-te că te simți confortabil
Trebuie să te simți confortabil în salonul la care mergi, dar și cu persoana care îți face tatuajul. Ar fi bine să mergi la un salon și un artist recomdandat de un prieten care a trecut prin mâinile lui. În primul rând trebuie să stai într-o poziție confortabilă, apoi cel care te tatuează trebuie să-ți trasnmită foarte bine că știe ceea ce-ți dorești și că asta vei primi. Dacă nu te simți OK cu atmosfera din acel loc, ar fi mai bine să cauți alt salon și evident, alt tatuator.
Mănâncă înainte de a te duce la salon
Nu râde! E foarte important. Dacă durează mult, și nici nu suporți durerea foarte bine este posibil să leșini dacă nu ai mâncat nimic. Am văzut întâmplându-se asta cu o tipă.
Poți începe cu un tatuaj mic
Pentru că e primul și pentru că va fi permanent ai putea încerca un tatuaj mic la început. Primul meu tatuaj a fost o roza vânturilor, pe antebraț. În jurul lui am putut construi apoi , din alte bucăți, întregul tatuaj de pe toată mâna. Aveam 17 ani. Așa m-am pregătit pentru cele mari.
Gândește-te bine la zona unde-l vrei
Dacă-ți spune cineva că nu doare, să știi că minte. E un ac care intră de sute, de mii de ori în piele. Ce-ai vrea? Să nu te doară? Ei bine, doare. Nu e o durere insuportabilă (depinde și de zonă, doare mai tare pe coloană, pe omoplat, acolo unde sub piele sunt oase, pe coaste). Eu o consider o durere plăcută. Așa că le spun tuturor prietenilor mei care-și fac tatuaje că mi-aș dori să pot să le iau eu durerea aia. E foarte bine să știi foarte clar unde vrei tatuajul, în ce zonă a corpului. Sfătuiește-te cu artistul tatuator și găsește varianta cea mai bună, în funcție de desen, de formă și mărime.
Învață și învață-i și pe alții să respecte tatuajele și persoanele care și le fac, pentru că sunt ale lor, sunt personale și pentru ele înseamnă foarte mult. Tatuajul e o artă, iar trupul nu este mutilat, ci înfrumusețat!
Sia Munteanu
Citește și: