Dacă nu ați auzit de crețișoară, vă spunem înainte de toate că este supranumită planta-minune pentru femei. Motivul?- În primul rând, ajută la echilibrarea organismului feminin. Așadar, mai jos, vă oferim o rețetă de ceai de crețișoară, dar și alte alternative pentru a exploata cât mai mult beneficiile acestei plante. Să fie cu sănătate!
Începând cu perioada creştină virtuţile curative ale creţişoarei au fost asociate cu puterea tămăduitoare a Fecioarei Maria. În unele limbi europene denumirea populară a creţişoarei este “veşmântul Maicii Domnului” (Lady”s Mantle – în engleză, Frauenmantle – în germană). Denumirea ştiinţifică: “Alchemilla” provine din termenul arab “Alkemelych” care înseamnă “alchimie” şi a fost asociat cu creţişoara datorită credinţei în puterile ei magice.
Această plantă este predominant regăsită în vestul și centrul Europei. Este cunoscută o singură specie, Alchemilla vulgaris, însă există peste 300 de feluri de crețișoară în Europa. Fiecare dintre acestea colectează rouă în frunzele sale moi. Singurele femei care nu ar tebui să utilizeze această plantă sunt cele care se află în primele etape ale sarcinii. Cu toate acestea, crețișoara este considerată o plantă excelentă mai târziu în timpul sarcinii, ajutând la o naștere mai ușoară.
Crețișoara crește de multe ori de pe marginea drumului, putând fi foarte ușor culeasă. Puteți folosi planta întreagă, atât frunzele precum și florile. Deși este în general considerată o plantă pentru femei, ajută și la vindecarea rănilor, curăță pielea și ajută la probleme precum diareea. Este considerată o plantă excelentă și pentru copiii care sunt bolnavi și slăbiți și, de asemenea, în cazurile în care pubertatea este întârziată.
De ce folosesc femeile crețișoara
Crețișoara poate fi consumată în orice perioadă a vieții reproductive a femeilor. Aceasta ajută la ameliorarea durerilor de orice tip din timpul menstruației, dacă este folosită ca tinctură sau ceai, fiind capabilă să oprească sângerările dintre menstruații și să diminueze sângerările excesive. Crețișoara are calități astringente, fiind recomandată pentru diaree, diferite răni din cavitatea bucală sau de pe piele. Crețișoara este utilă și în anii de menopauză, reducând simptomele datorită acțiunii sale astringente și anti-inflamatorii.
Crețișoara reglează menstruațiile. Dacă aveți menstruații neregulate, perioade dureroase sau prea lungi, această plantă va regla și aduce corpului un echilibru. În acest scop, puteți bea o cană de ceai de crețișoară pe zi, începând cu perioada ovulației, pentru câteva săptămâni. Poate fi folosită și extern, pentru probleme vaginale precum infecțiile. În acest caz, se folosesc plante proaspete, care sunt pasate și plasate direct pe corp. Alternativ, puteți face băi cu ierburi, fie proaspete sau uscate.
INTERN:
– pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.
– macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min.înainte de mese.
– infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min.înainte de mese.
EXTERN:
– pentru menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale se fac spălături locale cu maceratul sau cu infuzia de plantă;
– pentru reducerea riscului de sângerare se fac tamponări locale sau se aplică sub formă de comprese cu maceratul sau cu infuzia de plantă;
– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se fac spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau cu maceratul obţinute din plantă.
Ingrediente pentru ceai de crețișoară:
1/2 cană de frunze de crețișoară
1/2 cană de frunze de zmeură roșie
1/4 cană de frunze Melissa (balsam de lămâie)
3 pași pentru a prepara ceai de crețișoară:
1. Se adaugă toate plantele într-un recipent de sticlă sau chiar un borcan mai mare, amestecându-se puțin. Se fierbe apă și se pune peste plantele din recipient.
2. Pentru o singură cană, aveți nevoie doar de 1 lingură sau o linguriță din mixul de plante enumerate. Pentru o băutură mai puternică, se adaugă o lingură cu aceste frunze într-o cană cu apă fierbinte, lăsându-se la infuzat pentru 5-10 minute, după care se strecoară.
3. Începeți să beți acest ceai cu o săptămână înainte de menstruație. Dacă aveți crampe dureroase, încercați să beți o cană de ceai de crețișoară în fiecare zi a lunii, fie că îl beți cald sau cu gheață.