De câte ori, atunci când le cumpărăm gumă de mestecat celor mici- dar și atunci când cumpărăm pentru noi- suntem atenți la ceea ce scrie pe eticheta produsului? Eu vă spun, din proprie experință, că nu am făcut asta niciodată…
Ei bine, nutriționista Alina Stoica, colaboraratoarea blogului zaina.ro ne spune lucruri extrem de importante despre ascest subiect, puțin cunoscut multora dintre noi. Ei bine, eticheta gumei de mestecat in mod frecvent este ignorata, lista ingredientelor fiind una mai putin familiara multora dintre noi, mai ales in contextul in care guma de mestecat nu se inghite, deci nu se acorda o importanta deosebita calitatii acesteia, ci gustului. Așadar, să aflăm mai multe despre guma de mestecat și baloanele copilăriei!
Ce tip de probleme poate cauza guma de mestecat la copii?
Guma de mestecat. Baloane. Rasete. Copilarie. De cate ori, chiar si noi adultii nu ne-am intors, in cautarea timpului pierdut, mestecand o anumita guma si savurandu-i aroma. Guma de mestecat este preferata adesea de copii, si nu numai, pentru baloanele ce pot fi create cu usurinta, pentru gustul deosebit pe care il are, pentru o curatare a dintilor…si lista poate continua. De cate ori ne-am uitat ce contine eticheta acestui produs si ce tip de problema le poate cauza copiilor nostri? Dar si adultilor.
Dar ce probleme cauzeaza guma de mestecat? Care este rolul acesteia? Gasim alternative sanatoase? Multe semne de intrebare…cu raspunsuri care ne indeamna sa lasam pachetul de guma, frumos colorat, inapoi la raft.
Eticheta acestui produs in mod frecvent este ignorata, lista ingredientelor fiind una mai putin familiara multora dintre noi, mai ales in contextul in care guma de mestecat nu se inghite, deci nu se acorda o importanta deosebita calitatii acesteia, ci gustului.
Momentul decisiv in care se opteaza pentru un anume tip de guma de mestecat se rezuma la selectarea in functie de aroma acesteia, la gustul bun pe care il are, uneori la capacitatea de a face baloane mai mici sau mai mari.
Guma de mestecat favorizeaza ingestia unei cantitati mari de aer, care declanseaza aparitia starii de balonare, crampelor abdominale, dezechilibrelor de tranzit (diaree, constipatie), cresterea aciditatii.
Durerile maxilarului, capului, gatului, urechilor pot aparea in conditiile consumului de guma de mestecat, ca urmare a declansarii afectiunii articulatiei tempero – mandibulare.
Ce conține guma de mestecat
Compozitia acestui “aliment” ne ofera o lista de ingrediente (cauciuc, zahar, plastic, coloranti) de sinteza, care prezinta o serie de efecte secundare, astfel:
- E 951 (aspartam) – este interzis in unele tari, este admis in Romania, fiind considerat de majoritatea cercetatorilor unul dintre cele mai toxice E-uri;
- E 954 (zaharina) – numeroase studii pe animale demonstreaza efectul cancerigen al zaharinei;
- E 210 (acid benzoic) – favorizeaza instalarea alergiilor la copii, poate provoca starea de hiperactivitate, precum si crize de astm bronsic;
- E 133 (albastru de briliant) – poate provoca reactii alergice.
Curatarea danturii prin folosirea gumei de mestecat nu este sustinuta de studiile de cercetare, cu exceptia gumei bogate in uleiuri esentiale, cu efect dezinfectant asupra cavitatii bucale. Guma de mestecat determina aparitia salivatiei reflexe si nu are capacitatea de a indeparta resturile de mancare.
Este folosita adesea pentru tinerea sub control a halenei (mirosul neplacut al gurii), dar este o falsa ipoteza, nereusind sa improspateze mirosul.
Cantitatea mare de zahar pe care o contine fiecare guma ar trebui sa ne puna pe ganduri atunci cand dorim sa o consumam, gandindu-ne la efectele secundare pe care le are zaharul (solicita intens pancreasul, creeaza dismicrobism intestinal, favorizeaza dependenta, determina o crestere a indicelului glicemic).
De la ce varsta pot parintii sa ofere guma de mestecat copiilor si cat de des?
Observ copilasi care incearca sa imprumute din obiceiurile alimentare ale fratilor, parintilor, dar bineinteles ca se raporteaza adesea la tot ceea ce este mai putin sanatos, guma de mestecat fiind printre preferatele acestora.
Riscul de inghitire a gumei de mestecat este destul de mare, iar copiii cu varsta pana in 3 ani nu pot fi responsabilizati din acest punct de vedere, sa mestece fara a inghiti.
Din punct de vedere nutritiv guma de mestecat nu ofera beneficii copiilor, are o lista de efecte secundare, ceea ce o claseaza in varful piramidei alimentare, in categoria alimentelor pe care ar trebui sa le evitam, mai ales cand ne gandim la copii. Alimentatia din primii ani de viata reprezinta suportul pentru dezvoltarea sanatoasa si armonioasa, si tot atunci se formeaza si comportamentul alimentar, motiv pentru care este necesara incurajarea obiceiurilor sanatoase.
Ce alternative alimentare sanatoase exista pentru guma de mestecat?
Gandindu-ne la alternativele pe care le avem atunci cand vorbim de inlocuirea gumei de mestecat trebuie sa avem ca punct de plecare motivul utilizarii acesteia.
In cazul in care guma de mestecat este folosita pentru igienizarea dintilor, atunci aceasta poate fi inlocuita cu succes de simpla spalare a dintilor sau de un mar.
Guma de mestecat folosita cu scopul de a manca ceva dulce se inlocuieste usor cu fructe, cu un desert pregatit acasa, avand astfel control asupra ingredientelor folosite.
Obisnuinta achizitionarii acestui produs poate fi tinuta sub control, copiilor fiindu-le prezentat un alt aliment, din categoria celor preferate (dar si sanatoase).
Ce sfaturi aveti pentru parinti in acest sens?
In calitate de parinte, si apoi de nutritionist, incerc sa pun in balanta efectele pozitive si negative ale folosirii unui aliment, in cazul nostru fiind guma de mestecat. Balanta inclina catre efectele secundare pe care le prezinta acest produs, motiv pentru care recomand inlocuirea acestuia cu alternative sanatoase.
In ultima perioada dezvoltatorii de produse au introdus in piata si “guma bio”, dar citirea etichetei este esentiala, decizia de achizitie apartine fiecaruia dintre noi.