Mai toată lumea se preocupă de obținerea unui ten frumos și sănătos prin alimentație, însă puține femei se interesează ce anume trebuie să mănânce pentru sănătatea părului. Nutriționista Frances Phillips, autoarea mai multor cărți de nutriție are câteva sfaturi pentru femeile care vor să mănânce sănătos și să se și bucure de un păr de invidiat.
Vopsirea, spălarea, uscarea și coafarea, toate astea afectează părul. Poți renunța la foehn ori la vorpsit. Ajută asta, dar trebuie mare atenție și la alimentație, spune ea. Și, de vreme ce părul este deja „mort“, o să dureze vreo câteva săptămâni până să se vadă primele rezultate ca urmare a dietei.
Iată care sunt nutrienții esențiali pentru un păr sănătos, în opinia nutriționistei:
Proteine
Părul nostru este construit în principal din proteine, mai ales din keratină. Cum aceasta este substanța esențială pentru păr, este important să consumăm destule proteine de calitate pentru un fir de păr sănătos și puternic. Când nu consumi suficiente, părul se subțiază, se rupe și se usucă, iar dietele sărace în proteine pot duce chiar la căderea părului.
Găsești proteine din carne, pește, ouă, nuci,semințe, fasole și linte.
Fier
Fierul este un mineral esențial pentru sănătatea părului, pentru că deficitul lui este o cauză majoră în ceea ce privește căderea părului. Foliculii de păr și rădăcinile primesc rezerve de sânge prin mici vase sanguine din scalp. Dacă o dietă este săracă în fier, oxigenul și nutrienții necesari transportați prin sânge s-ar putea să nu ajungă la păr. Ceea ce va duce la un păr fragil. Este foarte important pentru femeie, mai ales cele care nu sunt la menopauză, să aibă suficient fiert în dietă, pentru că la fiecare ciclu menstrual se pierde o cantitate din acest mineral.
Găsești fier legume verzi și cu frunze verzi, nuci, semințe, fasole, linte, cereale integrale, ovăz, carne, pește.
Vitamina C
Vitamina C ajută la absorbirea fierului din mâncare, așa că e bine să o consumi împreună cu alimentele bogate în acst mineral. De exemplu: o felie de lămâie (bogată în vitamina C) cu spanac sotat (bogat în fier). Vitamina C este de asemenea un antioxidant esențial pentru sintetizarea colagenului. Colagenul întărește capilarele care alimentează firul de păr cu nutrienții necesari.
Găsești vitamina C din coacăze negre, afine, broccoli, kale, kiwi, portocale, papaya, căpșuni și cartofi dulci.
Antioxidanți
Antioxidanții ajută la întărirea micilor capilare de la nivelul pielii. Aceasta ajută scalpul să primească toți nutrienții de care are nevoie părul.
Găsești antioxidanți în toate fructele și legumele, afine, cireșe,cartofi dulci.
Silica
Poate că ai auzit de beneficiile silicăi pentru piele, dar este la fel de importantă și pentru păr, deoarece silica produce colagen, care întărește capilarele care alimentează firele de păr. De asemenea, previne subțierea firului de păr, ajutând organismul să absoarbă alte vitamine și minerale, asigurând hrănirea foliculilor de păr.
Găsești silica în cereale integrale, mere, cireșe, migdale,portocale, pește, ovăz și semințe.
Sulf
Sulful este esențial pentru păstrarea keratinei. De asemenea, întărește firul de păr și ajută la absorbția altor proteine importante.
Găsești sulf în ceapă, usturoi, conopidă, varză de Bruxelles, broccoli
Zinc
Zincul ajută la echilibrul producției de sebum de către glandele sebacee de la baza foliculilor de păr. Un nivel echilibrat de sebum asigură un păr sănătos. Deficitul de zinc poate duce la pierderea părului și la mătreață.
Găsești zinc în semințele de dovleac, nuci caju, semințe de susan, linte, stridii, miel
Vitamine din complexul B
Vitaminele din complexul B cresc elasticitatea părului și asigură creșterea sănătoasă a acestuia. Deficitul de vitamine B, mai ales al biotinei, are legătură cu căderea părului.
Găsești vitamine B în gălbenuș de ou, cereale integrale, ciuperci, fasole și linte.
Acizi grași esențiali
Dacă ai un păr deosebit de uscat, ar trebui să introduci în dietă acizi grași esențiali. Ei ajută la echilibrarea producției de sebum. Este important să existe un echilibru între Omega-3 și Omega-6.
Găsești acizi grași esențiali în pește cum este somonul sau macroul, semințele de chia, semințele de in și cele de cânepă.
Citește și: