Bogată în proteine şi cu o mulţime de proprietăţi nutritive, gustoasă şi uşor de preperat, lintea este fruntaşă în clasamentul legumelor.
Lintea conţine fibre solubile şi insolubile care ajută la obţinerea rapidă a senzaţiei de saţietate. Îmbunătăţeşte digestia contribuind astfel la eliminarea toxinelor din organism. Ajută la scăderea colesterolului rău, creşte nivelul de energie din organism.
Consumată în multe ţări din lume, Iran, Israel, Egipt şi în mod special în India cu o populaţie predominant vegetariană, lintea este un aliment esenţial care folosit de secole întregi stă la baza mâncărurilor de bază, săţioase şi mai ales sănătoase.
Există o gamă variată de soiuri de linte care se disting prin forma bobului şi a culorii. Cele mai cunoscute fiind lintea roşie, lintea verde, lintea maro şi cea neagră ( folosită în special în bucătăria indiană). Durata de preparare diferă în funcţie de soi, lintea roşie fierbe cel mai repede ( 15- 20 de minute). De menţionat este faptul că dacă este fiartă prea mult, îşi pierde textura.
O sursă bogată de proteine, lintea este în topul preferinţelor vegetarienilor. Totodată lintea roşie şi cea verde este recomandată în dieta copiilor sau sportivilor, contribuind la îmbunătăţirea performenţelor. Consumul regulat al acestui aliment oferă organismului pe lângă necesarul de proteine şi mineralele esenţiale de care are nevoie, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc şi o gamă largă de vitamine (A,B1, B2, B3, C, acid folic). Datorită conţinutului de acid folic, lintea este recomandată în alimentaţia femeilor însărcinate ( în special în primele luni), cât şi în alimentaţia bebeluşului de la vârsta de 8-10 luni, în preparate sub formă de supe-creme sau piureuri. În acest caz indicată este lintea roşie care se pasează cel mai fin şi are consistenţa cea mai cremoasă. Prin conţinutului de fier, lintea se recomandă persoanelor care suferă de anemie, copiilor în creştere sau femeilor aflate la menstruaţie. Pentru faptul că nu conţine aproape deloc grăsimi, este un aliment ideal pentru persoanele care vor să scape de câteva kilograme în plus.
Timp de fierbere:
Lintea roşie – cel mai scurt timp de gătire 15 minute
Lintea maro – cu un timp mediu de fierbere de 20-30 de minute
Lintea verde – cel mai lung timp de gătire, aproximativ 45 de minute şi are un gust uşor de piper care devine mai intens cu cât nuanţa de verde a seminţelor este mai intesă
Se mai poate consuma înmuiată sau încolţită ( boabele se clătesc bine şi se lasă la înmuiat 3 zile, schimbând apa o dată la 24 de ore), fiind astfel şi mai uşor de digerat.