Viața de zi cu zi ne solicită să luăm mai mereu mici decizii, dar și unele care ne pot schimba viața. Ambele situații pot deveni uneori descurajante. Pentru a ne fi mai ușor să luăm aceste decizii, căutarea unui sfat printre aprieteni și apropiați poate fi o idee înțeleaptă.
Dar nu vom primi mereu un sfat cu care să rezonăm, sau unul bun. Este foarte posibil ca luminițe roșii să se aprindă atunci când primim un sfat prost, important este să știm să le recunoaștem.
Lipsa de experiență nu aduce înțelepciune
Un sfat prost poate lua diferite forme. Din păcate, uneori, oameni care se consideră îndcreptățiți să dea sfaturi s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere să o facă. Dacă sfatul care ți se dă vine de la cineva care nu a trecut printr-o situație asemănătoare cu a ta, probabilitatea ca sfatul său să fie unul nepotrivit este destul de mare. Deși cel care îți dă sfatul are cele mai bune intenții, s-ar putea să nu fie persoana potrivită pentru această situație. Ai căuta un sfat bun despre cum se face un suffle la o persoană care nu l-a gătit niciodată? Probabil că nu. În același mod, dacă ai o problemă la serviciu, un sfat de la cel mai nou și mai neexprimentat coleg va păli în fața sfatului pe care ți l-ar putea da un coleg cu multă experiență.
Perspectivele schimbătoare fac una realistă aproape imposibilă
La polul opus se află sfatul bazat pe foarte multă experiență.De cele mai multe ori, sfaturile venite de la cineva care are o experiență solidă în ceea ce privește situația ta sunt solide pentru că se bazează pe încercări și cunoaștere. Dar nu este mereu așa. Ia în calcul să zicem, pe cineva care este sătul de astfel de situații. Această persoană se poate să fi avut o experiență teribilă într-o situașie similară cu a ta ceea ce face să-i fie destul de greu să rămână obiectiv/ă. Iar dacă experiența lui sau a ei a fost mizerabilă, nu înseamnă că și a ta trebuie să fie.
La fel, cineva care a trecut cu bine prin experiențe de genul celei în care te afli tu nu are cum să fie obiectiv. Indiferent cum a fost experiența lor, a ta s-ar putea să fie total diferită. Ambele tipuri de sfat îți pot dăuna, pentru că s-ar putea să nu se poată aplica în cazul tău. Este important să nu uiți că fiecare situație este unică și că rezultatul tău ar putea fi altul. Este important să iei în considerare și partea bună și partea rea din fiec are situație. Realismul este cheia.
De ce să construiești un rezultat pe care nu ți-l dorești?
Sfaturi proaste pot veni și de la surse în care nu aveți încredere, pe care nu le admirați ori respectați. Domeniul în care aveți nevoie de un sfat (bani, carieră, relație de dragoste) s-a dovedit a fi în viața sfătuitorului tău așa cum ți l-ai dori pentru tine? Asta e bine! Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să cauți un sfat în altă parte, mai ales dacă acea persoană este fericită cu acest rezultat. Doar pentru că o alegere a fost bună pentru altcineva nu înseamnă că ar putea fi și pentru tine.
Aș putea adăuga că, dacă oamenii care țin la tine îți spun ceva , iar cei care nu-ți sunt atât de apropiați îți spun altceva, ar fi bine să ai grijă ce alegi. Sfatul pe care îl primești vine de la oameni care se implică puternic în viața ta? Suficient de puternic încât să-ți dea sfaturile personalizate și de încredere? Cei care te iubesc vor ce-i mai bun pentru tine. Încrederea vine de la cei care sunt puternic înrădăcinați în viața ta.
Atenție la „mâncărimile urechilor“
Trebuie să ne dorim să ascultăm sfatul care este cel mai bun pentru noi, nu numai sfatul pe care vrem să-l auzim. Uneori, acestea pot fi unul și același, dar alteori, nu. Fără doar și poate, poți întreba în continuu în stânga și-n dreapta, până afli sfatul pe care ți-l dorești.
Vrei să începi o afacer, chiar dacă nu ești pregătit din punct de vedere financiar? Vrei să rămâi într-o relație nepotrivită doar pentru că este confortabilă? Vrei să-ți păstrezi locul de muncă pe care-l urăști în loc să-ți urmezi visul? Vei găsi pe cineva care să-țși dea sfatul să faci ceea ce-ți place, să te îndrepte spre acea cale. Dar este asta oare cea mai bună alegere pentru tine?
Dacă conștiința îți spune că nu e bine, probabil că așa e
Cel mai important este să-ți asculți conștiința. Un sfat greșit te va lăsa deseori stânjenit și te vei simți rău atunci când ai nevoie de mulțumire și liniște. Nu-ți sufoca intuiția și nu da la o parte calea care crezi că este cea mai bună pentru tine. Gândește-te la ceea ce ai învățat și cum știi tu să fii cel mai bun.
Uneori, conștiința este cel mai bun sfătuitor sintre toți.
Un text de Alina Manolache
Citește și: