I-am spus recent soțului meu: „De mult nu am mai avut o stare de anxietate așa de profundă”. El s-a uitat la mine și mi-a spus: „Ce te face să te simți mai bine?” „Stai să-mi amintesc”, i-am spus pentru că anxietatea te poate face să uiți bazele a ceea ce cunoști.
Sunt terapeut care lucrează cu oamenii care au de-a face cu anxietatea. Cu ani în urmă, un psiholog mi-a schimbat viața când mă confruntam cu o stare de anxietate. Dar iată ce știu acum: psihologul nu mi-a schimbat viața într-o singură ședință. Ceea ce a făcut a fost să-mi ofere o privire asupra a ceea ce pot să pun în practică.
Am ales modul în care să interacționez cu anxietatea mea. Cele mai bune „unelte” pentru a gestiona anxietatea au nevoie de o astfel de abordare (de a înțelege de ce ești anxios) și practică ( să alegi cum interacționezi cu anxietatea). Iată ce fel de „unelte” am ales eu pentru a gestiona anxietatea:
Dă-i un nume ca s-o îmblânzești
O practică obișnuită de psihologie, popularizată de dr. Dan Siegel, „dă-i un nume ca s-o îmblânzești” te solicită să înțelegi mesajul care se află dincolo de anxietate ca să o combați. Cheia este să o înțelegi. Ești îngrijorat că vei dezamăgi pe cineva sau că vei fi repins? Ești îngrijorat să nu te îmbolnăvești? Dă-i un nume acestei frici și „poveștii îngrijorătoare” în care crezi.
Nu-ți face griji singur
Un indicator de marcă ce îți arată că ești anxios este momentul în care începi să-i pierzi perspectiva. Dacă o împărtpșești cuica asta s-ar putea să te ajute să înțelegi mesajul din spatele stării tale de anxietate. Ca să fiu cât mai simplu, poți suna un prieten în care ai încredere sau psihologul. Dacă niciuna din astea nu este o opțiune la îndemână, atunci notează într-un jurnal. Scrie până obții puțină limpezime.
Dă-i o altă dimensiune
Definiția mea preferată pentru anxietate este dată de autorul și psihologul Sissy Goff, care spunea: „Anxietatea este o supraestimare a probmele și o subestimare a ta”. Subtextul anxietății este de obicei: „Nu o pot gestiona dacă se întâmplă”. Amintește-ți că te poți ocupa de lucrurile grave. Asta ar putea să pară contraintuitiv la început, dar încearcă să-ți amintești de lucrurile grave prin care ai mai trecut înainte. Poți gestiona anxietatea. Poți trece și peste asta.
Testează realitatea gândurilor tale anxioase
Anxietatea te păcălește pentru că deseori este doar micul nucleu al unui adevăr plauzibil care-ți împiedică atenția. Apoi, se face ditamai bolovanul. Povestește cu voce tare de ce ești anxios, și compară cu realitatea. Cerne-ți gândurile. Ce se bazează pe o realitate observabilă? Și ce nu?
Nu i te împotrivi
Nu încerca să te gândești la elefanți acum. Părerea mea că tu tocmai ți-ai închipuit un elefant acum, așa-i? În același mod, nici să încerci să nu mai fii anxios nu funcționează. Ceea ce tu i te împotrivești, persistă. Anxietatea este copleșitoare, fără îndoială, dar în loc să i te împotrivești, încearcă să o conștientizezi și să o accepți. Acceptând că ești anxios îți permite să mergi mai departe. Gândește-te ca și cum ar fi vorba de nori care-ți trec pe deasupra capului. Nu-i trage în jos. Fii conștient că ei există. Acceptă că te simți anxios, și apoi fă ceea ce aveai de făcut oricum.
Așteaptă-te la ea
Parte din a slăbi puterea anxietății este să te aștepți la ea. Mă uit la ceas și îmi spun: „Chiar la timp!”, când apar gânduri anxioase predictibile. Când te împrietenești cu gândurile anxioase, ele devin mai puțin amenințătoare, și ironic, cu cât mai mult le accepți, cu atât mai puțin vor apărea în final.
Încearcă să-ți înțelegi creierul
Când ești cu adevărat anxios, te afli în partea emoțională a creierului care atrage răspunsul de tipul luptă/pleacă/îngheață. Acest tip de răspuns este un instinct important de supraviețuire, dar nu este de ajutor când este atras de anxietate. Când ești acasă și ai o stare de anxietate, reacționând ca și cum este o amenințare când de fapt nu este, este un semn că instinctul de supraviețuire a fost activat fără a fi nevoie de el. Creierul crede că este un animal uriaș, când de fapt nu este.
Revino la lucrurile tale preferate.
Când ești anxios, uiți de lucrurile simple pe care le iubești – scriitorul preferat, speaker, de cartea preferată, de vreu motto, film sau chiar rețetă de gătit. Ajută-ți creierul să-și amintească faptul că te afli în siguranță înconjurându-te cu lucruri familare care te fac să te simți bine.
Fii activ
Exercițiile fizice ajută la înlăturarea stresului din organism. Orice tip de mișcare, mai intensă sau mai puțin intensă, poate ajuta.
Am fost mai anxioasă în ultima vreme. Poate că și tu ai fost. Când ești anxios, ai nevoie de o privire asupra „poveștii îngrijorătoare” de care te-ai agățat. Împărtășește-o cuiva.
Practică exercițiul de gestionare a anxietății. Nu i te împotrivi. Fă-i cu mâna. Înconjoară-te de lucruri familiare și fii activ. Nu uita, ești mai capabil decât crezi.
Un text de Alina Măzărean