Maya Angelou – poetă, activistă pentru drepturile omului, consultant politic – a declarat pentru revista „Darling“ că dintre toate virtuțile, curajul este pe primul loc. „Pentru că fără curaj, nu poți să aplici în mod considerabil o altă virtute. Poți fi bună pentru o vreme; poți fi generoasă pentru o vreme; doar poți să fii pentru un timp. Poți fi miloasă și iubitoare pentru o perioadă. Dar numai cu curajul care-ți permite să fii insistentă, bună, generoasă și corectă“, spune ea.
Există motive să credem că Angelou a pus punctul pe „i“. În zilele noastre, milioane de oameni vorbesc prin postări pe social media, în diverse comunități, conversații și recunosc extraordinarul rol pe care îl au femeile din întreaga lume. Pentru asta a existat și 8 martie: pentru a recunoaște femeile istoric, educatoarele, antreprenoarele, consultantele, directoarele, asistentele medicale, profesoarele, dar și mamele, fiicele, mătușile, surorile și preietenele care au impact în viețile tutror în fiecare zi.
2018 a fost un an care a avut momentul său pentru femei, referindu-ne aici la mișcarea #meetoo. De asemenea, Alexandria Ocasia-Cortez a câștigat un loc în congres după ce s-a luptat pentru egalitatea în educație și servicii medicale mai bune. Arabia Saudită a ridicat interdicția pentru a femei de a conduce o mașină după ani de proteste, oferind astfel mai multă libertate de mișcare. Mai multe femei ca niciodată au fost alese în congresul american. Femei de culoare au spart ziduri istorice. Nu există îndoială asupra rolului și impactului pe care femeile îl au asupra stabilității sociale și dezvoltării pe termen lung a tuturor națiunilor din întreaga lume.
Așa cum a spus și Angelou, există un singur ingredient care poate conduce tot ce facem, adevăratul combustibil care pornește focul.
Acesta este curajul.
A fost curajul cel care a motivat-o pe Malala Yousafzai să se lupte pentru dreptul la educație al femeilor din Pakistan, cu grație, pasiune și putere împotriva unui dintre cele mai opresive regimuri din lume în anul 2014. 100 de ani mai devreme, a fost curajul – și compasiunea- cel care a motivat-o pe radiologul polonez Marie Claire să conducă o ambulanță în prima linie a războiului pentru a avea grijă de răniți, cu riscul de a-și pierde viața. Secole înainte de asta, a fost, fără doar și poate, vorba de curaj care a împins-o pe regina Esther a Persiei să-l abordeze pe Regele Xerxes cu o cerere foarte riscantă, care ar fi salvat în final o întreagă populație etnică de la dispariție.
Acționând cu grație, mai puternice datorită smereniei, integre, aceste femei au avut un impact asupra istoriei pentru totdeauna. A fost vorba despre curaj, dar și despre imensul lor caracter care au ruinat opresiunea și injustiția, lăsându-le în urmă.
Poate că e bine să spunem în acest moment că recunoscând toate calitățile și valorile femeilor, nu înseamnă premeditarea degradării bărbaților. Acesta nu este un articol subtil împotriva bărbaților, și nici o ocazie de a ne folosi vocea, înțelepciunea și puterea pentru a le crea un dezavantaj. În timp am progresat și am învățat să aduce bărbații răi și comportamentele lor brutale împotriva femeilor în lumina justiției, dar știm și să sărbîtorim bărbații buni din societățile noastre.
Uneori, curajul nu este chiar privit cu ochi buni de către societatea noastră. Există tipuri de războinice valoroase, curajoase, neînfricate, dar și momentele zilnice de curaj care se întâmplă numai în liniștea inimii voastre. Surprinzător, curajul se poate manifesta cu tandrețe. Curajul se poate simți obositor și greu la inimă, și alegi să-ți iubești criticii, deși te simți oarecum „nedreptățită”, și, de cele mai multe ori, într-o epocă a individualismului, a dreptului și a independenței, curajul pare să ceară ajutor.
Curajul este bun cu ceilalți și cu tine, are compasiune și se încredințează cauzei în care tu crezi. Pentru curaj nu există eșec. Refuză să-ți evalueze viața prin intermediul opiniilor celorlalți.
Un text de Andreea Tudorică
Citește și: