Uită-te la viața ta: mașina, garajul, biroul, dulapurile și casa. Îți place ce vezi? Grozav, înseamnă că faci mulți bani și stai pe un șezlong pe o plajă cine știe pe unde în lumea asta
A, nu? Eh, atunci aruncă bine o privire în viața ta.
Am citit de curând o carte de fengshui, și acolo am învățat cum ne poate ajuta să facem ordine în casă, dar și în viață. Primul sfat a fost să intru în fiecare cameră și să umplu câte un sac sau o pungă. Cu lucruri pe care să le arunc, să le reciclez sau să le donez. Dezordinea și păstrarea lucrurilor timp îndelungat sunt semne importante către univers că nu crezi că ai resursele necesare să le înlocuiești sau să le cumperi din nou dacă ai nevoie de ele din nou.
Să ții lucrurile „doar în caz că“ înseamnă un puternic semnal de conștiință a sărăciei. Altcuiva i-ar putea folosi ceea ce tu nu folosești, și s-ar putea chiar să aibă nevoie disperată de acel lucru. E ideea aia că ai putea avea nevoie de obiectul B, când o să-l folosești pe A. Dar ai putea să-l cumperi și asta îți va da un sentiment de încredere. Dacă tot păstrezi obiecte pe care nu le folosești cu anii asta înseamnă un sentiment de teamă. Grămezile de lucruri pot bloca energia să circule prin casă. Nu te-ai întrebat de ce te simți așa relaxată în vacanțe sau la spa? Pentru că acele camere sunt funcționale și aerisite.
Să începem cu dormitorul: uită-te în toate dulapurile și toate sertarele. dacă nu ai purtat ceva în mai mult de doi ani, înseamnă că nu o să-l mai porți vreodată. Crede-mă. dacă nu ți-a plăcut acel lucru suficient de mult pentru a-l asorta sau accesoriza pentru a arăta bine, înseamnă că nu-ți place suficient de mult cât să-l păstrezi. Studiile au arătat că noi toți oricum purtăm aceleași 11 haine săptămână după săptămână. Când avem mai puține lucruri, avem tendința de a le combina și de a le asorta și asta înseamnă să fim creativi.
Dacă stai în fața dressingului dimineața și nu știi cu ce să te îmbraci, e un semn că ai prea multe haine. Păstrezi haine vechi care ți se potriveau odinioară? Ele sunt un fel de reminder a ceea ce tu percepi ca fiind actualul eșec sau o garanție că te vei îngrășa cu siguranță și vei avea nevoie de ele. Gândește-te la simbolistică în cazul ăsta. Dă-le altcuiva. dacă slăbești o să vrei alte haine, noi, iar dacă te îngrași, meriți ceva care să te facă să te simți fabulos, nu vechii tăi blugi tociți.
Cearșafurile și patul: dacă ești la fel ca toată lumea, ai înlocuit cearșafurile dar nu le-ai aruncat pe cele vechi. Ți-e greu să scapi de ele? Gândește-te la oamenii fără casă care nu au cearșafuri, așa că le poți lăsa la un adăpost pentru sărmani. Păturile? La fel. Am descoperit recent că am trei pături și nici nu le folosesc. Am donat două dintre ele. Au costat ceva atunci când le-am cumpărat, dar nu le folosesc, iar ideea că există persoane cărora le este frig noaptea mi-a dat putea să renunț la ele.
Te simți curajoasă? Atunci schimbă patul. Nimic nu este mai puternic pentru relația ta decât să schimbi patul sau salteaua, pentru o nouă energie. O saltea nouă pe care nu s-a plâns, nimeni nu s-a certat cu nimeni, nimeni nu a fost bolnav și nici o altă persoană nu a făcut sex.
Sub pat nu trebuie să fie nimic. Ai pantofi depozitați acolo? Du-i în altă parte. Energia are nevoie să circule astfel încât să ai un somn bun noaptea.
Acum baia: Câte sticle și borcănașe folosite pe jumătate ai sub chiuvetă sau în dulăpioare? Eu m-am obișnuit să nu cumpăr un produs nou până nu l-am terminat pe celălalt. Machiaj? Chiar avem nevoie de totate alea? Se aplică aceeași regulă ca și în cazul hainelor. Dacă nu le-ai folosit, aruncă-le, dă-le cuiva. În cazul prosoapelor se aplică aceleași reguli ca în cazul cerașafurilor. Scapă de alea vechi și cumpără unele noi. Uită-te printre medicamente și aruncă-le pe cele expirate ca și pe obiectele denumite „în caz că“. Gândește-te că dacă ai nevoie de la farmacie de ceva,îți permiți să cumperi, în loc să ții acolo până expiră pentru că s-ar putea ca la un moment dat să ai nevoie. Scapă de resturile de săpun din baie. Vezi cât de bogată de simți cu doar un singur săpun aromat.
Biroul: Nu ține mai mult de șase pixuri. Să cumperi hârtie și pixuri poate fi un obicei la fel ca oricare altul. Uită-te prin hârtii, ordonează-le, transferă datele în altă parte sau reciclează-le. Aduni tot felul de cărți de vizită?Petrece o după-amiază de duminică ploioasă transferând datele în altă parte și apoi aruncă-le. Trece în revistă cărțile pe care le ai și dionează-le pe cele pe care nu le vei reciti vreodată. Cărțile de referință și cele pe care îți place să le recitești ar trebui păstrate.
Bucătăria: Ca și în baie, bucătăria poate fi locul unde se adună sticlele pe jumătate goale, pe măsură ce cumpărăm alte produse. Scapă de recipeintele duplicat de condimente. Vechile farfurii, care nu au valoare sentimentală? Donează-le. Vei suprinsă de cât de bine te vei simți atunci când vei scăpa de toate păhăruțele alea de plastic sau de ceșcuțele de cafea rămase fără pereche.
Cadouri și obiecte cu valoare sentimentală: Dacă cineva îți face un cadou, tu decizi ce vei face cu el. dacă nu-ți place, păstrează amintirea persoanei și dă cadoiul altcuiva care s-ar putea să-l aprecieze. Te simți vinovată? Fă mai întâi o poză cadoului și de-abia după aia dă-l. Lucrurile din casă care nu-ți plac sau pe care nu le porți sau folosești îți scad energia.
Dacă păstrezi jucăriile copiilor chiar și după ce ei au crescut nu te apropie și mai mult de ei. Dănează acele jucării și hăinuțe unor familii care au nevoie de ele. Și în loc să pierzi mereu timp încercaând să faci loc vechilor jucării și haine, mai bine te-ai juca cu copiii tăi.
Crede-mă. Dezordinea și lucrurile inutile ne trag în jos fie că ne dăm sau nu seama. Dacă vrei, fă toate astea de mai sus cu ajutorul unei prietene. Poate așa capeți mai mult curaj. Odată ce ai început, o să fii compleșită de sentimentul de libertate care urmează – și chiar merită.
Am și un pont pentru tine: pune câte 12 lucruri din fiecare cameră într-o pungă. Vei intra într-un flux al renunțării și vei fi surprinsă de cât de repede vei putea să faci oridne și în viața ta. Întreabă-te aceste trei chestiuni: Îmi place? Îl folosesc? Funcționează?
Elimină-l. Dă-l deoparte. Și fii sigură că dacă vreodată vei avea nevoie de el vei avea resurse să-l înlocuiești.
Viața e formată din o serie de începuturi și finaluri, și atunci de ce să nu iei frâiele în mâini și să nu stabilești regulile pentru acest început?
Un text de Alexandra Schifer
Citește și: